BRAZILIAN BEEF

expansion in exports and international requirements

Authors

DOI:

https://doi.org/10.31510/infa.v17i2.929

Keywords:

Sanitary and Phytosanitary Requirements, Growth., Evolution

Abstract

With the rapid progress and evolution that has been occurring in exports, in the last decades, the meat market has more than before established its sanitary and phytosanitary requirements and restrictions, the importance of correctly and safely meeting the standards established by importers. How the failure to comply with these standards directly and indirectly affects the export market and the countries' view of the quality, cleanliness and safety of our exported products. The greater the confidence regarding the quality of the product received, the greater the visibility that the exporting country will achieve abroad. For this reason, a bibliographic research was carried out to portray in this article, about this market that is constantly expanding, and the barriers it faces in view of the established norms.

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...

References

ABERTURA DE MERCADO. Brasil abre mercado e amplia pauta de exportações de produtos agropecuários para oito países em março. Disponível em: https://www.gov.br/agricultura/pt-br/assuntos/noticias/brasil-abre-mercado-e-amplia-exportacao-de-produtos-agropecuarios-para-oito-paises-em-marco Acesso em: 30/09/2020.

ABIEC. Exportações 2020. Disponível em: http://abiec.com.br/exportacoes/ Acesso em: 28/09/2020 ás 13:37.

ABREU, de A., HERRRA, E. V., TEIXEIRA, A. M. Mercado mundial de carne bovina: participação brasileira e barreiras à exportação. Fortaleza - Sociedade Brasileira de Economia e Sociologia Rural, 2006.

BRANDÃO, F. T., JÚNIOR, J. C. F., BRICHI, L. O., MIRANDA, I. T. P. Exportação da carne bovina nacional: os desafios que o setor enfrentará nos próximos anos frente às novas exigências do mercado internacional. Revista de Maringá Management: Empresariais, v. 4, n.2, p.7-14, 2007.

FILHO. L. A. Produção de carne bovina no brasil qualidade, quantidade ou ambas? In: Simpósio sobre Desafios e Novas Tecnologias na Bovinocultura de Corte - II SIMBOI, Brasília-DF, 2006.

LOPES, A. M., PACHECO, O. E., BRUHN, P. R. F., VICENTE, H. F., FARIA, B. P., da M. B. M. C. Fatores associados à percepção e atitude de consumidores de carne bovina. R. Bras. Ci. Vet., v. 21, n. 2, p. 131-136, 2014.

PAULA, de S. R. L., FILHO, P. F, Exportações de Carne Bovina: Desempenho e Perspectivas. Rio de Janeiro, BNDS Setorial Biblioteca Digital, n. 14, p. 27-46, 2001.

PODESTÁ, de I. Mercado internacional -exportações do agro batem recorde e superam os us$ 10 bilhões em abril. Disponível em: https://www.gov.br/agricultura/pt-br/assuntos/noticias/exportacoes-do-agro-batem-recorde-e-superam-os-us-10-bilhoes-em-abril-1 Acesso em: 24/09/2020.

RANSOLIN, E. Exportação de carne bovina brasileira para a china: desafios e oportunidades. UNIVERSIDADE DO VALE DO TAQUARI – UNIVATES, 2019.

RAYMUNDO, T. R. Pesquisa Bibliográfica: tudo o que você precisa saber para fazer a sua.2018 Disponível em: https://viacarreira.com/pesquisa-bibliografica/ Acesso em: 30/09/2020.

RODRIGUES, C. L., NANES, D. F. J. Rastreabilidade na cadeia produtiva da carne bovina: situação atual, dificuldades e perspectivas para o Brasil. Informações Econômicas, SP, v.40, n.6, 2010.

TIRADO, G., COSTA, J. S., CARVALHO, M. J., THOMÉ, M. K. Cadeia produtiva da carne bovina no brasil: um estudo dos principais fatores que influenciam as exportações. Sociedade Brasileira de Economia, Administração e Sociologia Rural. Rio Branco – Acre, 2008.

SILVA, R. de O. P., Situação da Febre Aftosa no Brasil., INSTITUTO DE ECONOMIA AGRÍCOLA., Liberado para publicação em: 06 de Junho de 2016.

BRAUN, M. B. S., SANTOS, F. R., FIGUIREDO, A. M., CARDOSO, R. D., IMPACTO DAS BARREIRAS SANITÁRIAS E FITOSSANITÁRIAS NA COMPETITIVIDADE DAS EXPORTAÇÕES BRASILEIRAS E PARANAENSES DE CARNE BOVINA., Sociedade Brasileira de Economia, Administração e Sociologia Rural - Rio Branco – Acre, 20 a 23 de julho de 2008.

Published

2020-12-18

How to Cite

CARVALHO ALVES PAIXÃO , L.; MIDORI YADA DE ALMEIDA , . M. BRAZILIAN BEEF : expansion in exports and international requirements. Revista Interface Tecnológica, [S. l.], v. 17, n. 2, p. 556–566, 2020. DOI: 10.31510/infa.v17i2.929. Disponível em: https://revista.fatectq.edu.br/interfacetecnologica/article/view/929. Acesso em: 22 jul. 2024.

Issue

Section

Tecnologia em Agronegócio

Metrics

Views
  • Abstract 637
  • PDF (Português (Brasil)) 589
Métricas