ORGANIC CULTIVATION OF SUGARCANE

Authors

  • Ivan Freitras Possebon Faculdade de Tecnologia de Taquaritinga (Fatec) – Taquaritinga – São Paulo – Brasil
  • Henrique Quero Polli Faculdade de Tecnologia de Taquaritinga (Fatec) – Taquaritinga – São Paulo – Brasil

DOI:

https://doi.org/10.31510/infa.v17i1.832

Keywords:

Cana de açúcar, Cultivo de Berinjela, Agricultura Orgânica, Cana de açúcar. Cultivo. Agricultura orgânica. Colheita. Açúcar e Álcool.

Abstract

The present work aims to evaluate the differentials of sugarcane production in an organic way, discussing the motivators, the environmental, economic and social impacts and the advantages and disadvantages of sugarcane production following the organic protocol and comparing it with production data conventionally in order to identify the technical and economic feasibility of adopting this procedure. In this way, a literary review was carried out, through the reading of books; articles; newspapers, which treat the production of organic cane as the sustainable marketing option for a modern society. Technically, the organic production system proves to be environmentally and economically viable, mainly for small producers, however, there is a need to carry out further studies considering different regions and sizes of properties, as well as intercropping with other agricultural crops.

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...

References

REFERÊNCIAS BIBLIOGRÁFICAS
BRASIL. Lei 10.831 de 23 de dezembro de 2003 que dispõe sobre a agricultura orgânica e dá outras providências. Diário Oficial da União, seção 1, p. 8, 24 dez. de 2003.
BRASIL. Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento. Balanço nacional da cana-de-açúcar e agroenergia. Brasília, DF, 2007. 140 p..
BUSATO, J. G. et al. Guia para adubação orgânica baseado na experiência com solos e resíduos no Norte Fluminense. Disponível em: http://www.microbacias.rj.gov.br/conteudo/compartilhados/pesquisa_participativa_apoio_tecnico/14%20-%20Guia%20para%20aduba%C3%A3o%20org%C3%A2nica.pdf>. Acesso em: 17 fev. 2020.
CASEMIRO, A. D.; TREVISAN, S. D. P. Alimentos Orgânicos: Desafios para o Domínio Público de um conceito.In: International Workshop Advances In Cleaner Production. P 1-9, 2009.
FRANCISCO, W. C. Etanol. Brasil Escola. Disponível em: https://brasilescola.uol.com.br/geografia/etanol.htm. Acesso em 23 de setembro de 2019.

GONÇALVES, D. B. A regulamentação das queimadas e as mudanças nos canaviais paulistas. 1. Ed. São Carlos-SP: Rima Editora, 2002. V. 1. 127 p.
GONÇALVES, M. HELENICE. VIVER CIÊNCIA - Cultivo orgânico da cana-de-açúcar em Goiás – Completo - https://www.youtube.com/watch?v=trmi-Fb5S0I, 2004.

INTERNATIONAL FEDERATION OF ORGANIC AGRICULTURE MOVEMENTS (IFOAM).Site corporativo. Disponível em: https://www.ifoam.bio/en/organiclandmarks/definition-organic-agriculture> Acesso em 18 mar. 2020.

MACHADO, RAPHAEL. Sistemas de produção Orgânicos para a soca da cultura da cana-de-açúcar (SACCHARUM SPP), Consorciado com milho (ZEA MAYS), feijão (PHASEOLUS VULGARIS) E Mandioca (MANIHOT ESCULENTA), 2008, p.103.

MINGUETTI, Fausto Fabrício. Influencia dos sistemas de produção, convencional e orgânico, na qualidade da cana-de-açúcar (saccharumspp) e do açúcar mascavo. Dissertação (Mestrado) – Universidade Federal de São Carlos. 76 f. São Carlos: UFSCAR, 2012.
MIRANDA, J. R.; AVELLAR, L. M. de Sistemas agrícolas sustentáveis e biodiversidade faunística: O caso da cana orgânica em manejo agroecológico.InterfacEHS – Revista de gestão integrada em saúde do trabalho e meio ambiente, v. 3, n. 2, artigo 5. Abr./agosto, 2008.
MIRANDA, J. R.; MIRANDA, E. E. . Biodiversidade e Sistemas de Produção Orgânicos: Recomendações no Caso da Cana-de-Açúcar. Campinas: Embrapa Monitoramento por Satélite, 2004 (Documentos 27).
PACHECO, Thályta Fraga. Produção de Etanol: primeira ou segunda geração? Disponível em: https://core.ac.uk./download/pdf/15435555.pdf> Acesso em 08 mar. 2020.
PASCHOAL, A.D. Produção orgânica de alimentos: agricultura sustentável para os séculos XX e XXI. São Paulo: Globo, 1994. 191p.
PONCE, Rafaela Oliva. Avaliação do Ciclo de Vida dos sistemas de produção orgânico e convencional da cana-de-açúcar: um estudo comparativo. 2019 83 f. Dissertação (Mestrado em Administração) – Universidade Estadual Paulista – Júlio de Mesquita Filho. Jaboticabal, 2019.
RODRIGUES, L. D. A cana-de-açúcar como matéria-prima para a produção de biocombustíveis: impactos ambientais e o zoneamento agroecológico como ferramenta para mitigação. 2010, p 54.
ROSSETTO, RAFFAELLA. O Sistema de Cultivo Orgânico. Impacto Ambiental. Visão Agrícola n°1. Jan/Junho 2004, p.87.
UNIÃO DA INDÚSTRIA DE CANA-DE-AÇÚCAR ÚNICA (2016). Setor Sucroenergético No Brasil Uma Visão Para 2030.Disponível em: <http://www.mme.gov.br/documents/36224/460139/UNICA-
VEIGA FILHO, A. de A.; FRONZAGLIA, T.; TORQUATO, S.A. A necessidade de inovação tecnológica agrícola para sustentar o novo ciclo expansionista do setor sucroalcooleiro. In: DINARDO-MIRANDA, L. L.;.
VIAN, CARLOS EDUARDO FREITAS,Árvore do Conhecimento Cana-de-açúcar. Agência Embrapa de Informação Tecnológica- AGEITEC- 2007. Disponível em: <http://www.agencia.cnptia.embrapa.br/gestor/canaacucar/arvore/CONTAG01_62_22122006154840.html

Published

2020-08-04

How to Cite

POSSEBON, I. F.; POLLI, H. Q. ORGANIC CULTIVATION OF SUGARCANE. Revista Interface Tecnológica, [S. l.], v. 17, n. 1, p. 517–529, 2020. DOI: 10.31510/infa.v17i1.832. Disponível em: https://revista.fatectq.edu.br/interfacetecnologica/article/view/832. Acesso em: 3 jul. 2024.

Issue

Section

Tecnologia em Agronegócio

Metrics