THE IMPORTANCE OF ORGANIC AGRICULTURE FOR HEALTH AND THE ENVIRONMENT

Authors

  • Daniela Aline Silva Faculdade de Tecnologia de Taquaritinga (Fatec) – Taquaritinga – São Paulo – Brasil
  • Henrique Quero Polli Faculdade de Tecnologia de Taquaritinga (Fatec) – Taquaritinga – São Paulo – Brasil

DOI:

https://doi.org/10.31510/infa.v17i1.825

Keywords:

Agricultura Orgânica, Saúde, Meio Ambiente, Organic Agriculture, Cheers, Environment

Abstract

The consumption of organic products is growing in Brazil, bringing benefits to health and the environment since these products are grown without pesticides, toxic substances, chemical and synthetic fertilizers. Organic farming is healthier and its products are tastier and of higher quality. The consumption of organic products occurs because they contain more nutrients, vitamins, minerals and antioxidants than conventional ones, helping to reduce the risk of contamination with pesticides, some diseases that affect the immune system and contributing to the preservation of nature, such as soil and biodiversity conservation. However, all organic food products sold in Brazil must be certified by the Brazilian Organic Conformity Assessment System (SISORG), under the guidance of the Ministry of Agriculture, which manages the entire organic production chain in Brazil. This work aimed to evaluate the benefits to health and the environment through the consumption and cultivation of organic agriculture, as well as related economic aspects, using as methodology a bibliographical review of scientific papers, books and magazines associated to the theme.

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...

References

ARBOS, K. A. et al. Segurança alimentar de hortaliças orgânicas: aspectos sanitários e nutricionais. Ciênc. Tecnol. Aliment., Campinas, v. 30, supl. 1, p. 215-220, May 2010. Available from. Acesso em: 08 abr. 2020.

BORGUINI, R. G.; TORRES, E. A. F. DA S. Alimentos orgânicos: qualidade nutritiva e segurança do alimento.Segurança Alimentar E Nutricional,13(2), 64-75.

COELHO, B. E. S. et al. Atributos físico-químicos de frutos de laranja 'Pêra' produzidos sob sistemas de cultivo orgânico e convencional. Revista brasileira de meio ambiente, ISSN: 2595-4431 (v.5, n.1, 128– 137 (2019).

DAROLT, M. R. Alimentos Orgânicos: um guia para o consumidor consciente. 2. ed. rev. ampl. – Londrina: IAPAR, 2007. 36 p ISBN: 978-85-88184-22-0.

DIAS, V.V. et al. O mercado de alimentos orgânicos: um panorama quantitativo e qualitativo das publicações internacionais. Ambiente & Sociedade [online], jan.-mar. 2015, São Paulo v. XVIII, n. 1, p. 161- 182. Disponível em: <http://www.scielo.br/pdf/ asoc/v18n1/pt_1414-753X-asoc-18- 01-00155.pdf>. Acesso em: 06 abr.2020.

DOMINGUES, C. H. C. Contribuição à análise de agregação de valor na pequena produção agrícola: o caso dos produtos orgânicos. Campinas: UNICAMP, 2011. Disponível em: <www.prp.unicamp.br › pibic › congressos › xixcongresso › paineis>. Acesso em: 23 fev. 2020.

GALHARDO, L.R.; SILVA L. F. S., LIMA, A. S. F. Produtores orgânicos no Brasil e seus organismos certificadores. Revista Ciência, Tecnologia & Ambiente, 8:37- 45. Vol. 8, No. 1, 37-45 (2018) ISSN 2359-6643. Fevereiro, 2019.

IFOBE EDUCACIONAL, Cultivo Orgânico. Postado em 29 de outubro de 2019 | Atualizado em 29 de outubro de 2019. Disponível em: < blog.ifope.com.br › cultivo-organico>. Acesso em: 10 abr. 2020.

INCA. Posicionamento do Instituto Nacional de Câncer José Alencar Gomes da Silva acerca dos agrotóxicos. Ministério da Saúde n° 10. Disponível em: <www.cvs.saude.sp.gov.br › posicionamento_do_inca_sobre_os_agrot...>. Acesso em: 29 mar. 2020.

KRISCHKE, P. J; TOMIELLO, N. O comportamento de compra dos consumidores de alimentos orgânicos: um estudo exploratório. Cadernos de Pesquisa Interdisciplinar em Ciências Humanas, Florianópolis, v. 10, n. 96, p. 27-43, jun. 2009. Disponível em: <https://periodicos.ufsc.br/index.php/cadernosdepesquisa/article/view/1984-9851.2009v10n96p27/10349>. Acesso em: 11 abr. 2020.

LOPES, C. V. A.; ALBUQUERQUE, G. S. C. Agrotóxicos e seus impactos na saúde humana e ambiental: uma revisão sistemática. Lopes CVA, Albuquerque GSC, Saúde Debate, Rio de Janeiro, v. 42, n. 117, p. 518-534, abr-jun 2018.

LOSS, A. T. G.; ROMAGNHA, M. J. F., Benefícios e desafios da agricultura orgânica no município de Santa Teresa, ES: um estudo de caso. Escola Superior São Francisco de Assis – ESFA. Disponível em: <AT LOSS, MJF Romagnha - Natureza online, 2008 - naturezaonline.com.br>. Acesso em: 21 mar. 2020.

MAZZOLENI, E. M.; NOGUEIRA, J. M. Agricultura orgânica: características básicas do seu produtor. Rev. Econ. Sociol. Rural, Brasília, v. 44, n.2, p.263-293, junho de 2006. Disponível em: <www.scielo.br › scielo › pid=S0103-20032006000200006>. Acesso em: 4 abr. 2020.

NAÇÕES UNIDAS BRASIL. Agrotóxicos e outras substâncias químicas matam 193 mil pessoas no mundo por ano, diz ONU. Publicado em 12/09/2018. Disponível em: <nacoesunidas.org › agrotoxicos-e-outras-substancias-quimicas-matam-...>. Acesso em: 29 mar. 2020.

NASCIMENTO, M. A. et al. Avaliação da percepção dos consumidores em relação dos produtos orgânicos. Monografia. Universidade Federal de Pelotas. 2006. 15p.

PACÍFICO, V. Alimentos Orgânicos: Benefícios Para a Saúde, Meio Ambiente e Comércio. Graduada em nutrição pela Ufac. Acre, v.1, n.1, junho 2017. Disponível em: <periodicos.ufac.br › index.php › nawa › article › view>. Acesso em: 19 mar. 2020.

RAPASS I, R. M. A. Avaliação técnica e econômica de sistemas de produção da cana-de-açúcar (Saccharum spp) convencional e orgânica na região oeste do Estado de São Paulo. 2008. 146 f. Tese (doutorado) - Universidade Estadual Paulista, Faculdade de Engenharia de Ilha Solteira, 2008. Disponível em: <https://repositorio.unesp.br/handle/11449/106223>. Acesso em: 1 abr. 2020.

RIBEIRO, L. M.; SOARES, A. Uma agricultura que não agride o meio ambiente. Revista da EMATER-MG. Ano 24, n. 74, p. 30, 2010.

ROCHA, S.A. et al. Fibras e lipídios em alimentos vegetais oriundos do cultivo orgânico e convencional. Revista Simbio-Logias, v.1, n.2, p.1-9, 2008.

SANTOS, L. et al. Políticas públicas para o comércio de produtos orgânicos no Brasil. Rev. de Ciências Agrárias vol.40 no.2 Lisboa jun. 201. Publicado em janeiro, 2019. vol. 40 n.º 2 (2017). Disponível em: <http://www.scielo.mec.pt/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0871-018X2017000200017>. Acesso em: 10 abr. 2020.

SANTOS, J. O. DE. et al. A evolução da agricultura orgânica. RBGA (Pombal – PB –Brasil). v.6, n.1, p. 35 - 41 janeiro/dezembro de 2012. Diponível em: <http://www.gvaa.org.br/revista/index.php/RBGA>. Acesso em: 28 mar. 2020.

SOARES, M. DA. S. et al. Uso de agrotóxicos e perspectiva agroecológica dos agricultores do pré-assentamento Che Guevara-RO.Cadernos de Agroecologia, [S.l.], v. 10, n. 3, may 2016. ISSN 2236-7934. Disponível em: <http://revistas.aba-agroecologia.org.br/index.php/cad/article/view/19661>. Acesso em: 11 abr. 2020.

SUZUKI, R. S. et al. Aplicativo móvel para auxílio à produção orgânica. Faculdade de Tecnologia do Estado de São Paulo – FATEC, (s.d). Disponível em: <dadosabertos.info › events › ecodaf › vecodaf.7.pdf>. Acesso em: 28 mar. 2020.

VAPZA. O que são alimentos orgânicos e quais os seus benefícios?. Rev. Vapza com você, 23/05/2019. Disponível em: <vapza.com.br › blog › o-que-sao-alimentos-organicos-e-quais-os-seus...> Acesso em: 19 mar. 2020.

VARGAS, C. R. DE. Análise das Inovações nas Relações com o Mercado na Agricultura Orgânica Brasileira. Porto Alegre: UFRGS, 2012. 57 p. Disponível em: <lume.ufrgs.br › handle>, Acesso em: 23 fev. 2020.

VERONEZZI, F.; BASTOS, T. L. Agricultura familiar orgânica: alternativa de permanência no campo para o pequeno produtor da região centro-sul do estado do paraná. Uberlândia-MG, outubro, 2012. Disponível em: <www.lagea.ig.ufu.br › anais_enga_2012 › eixos>. Acesso em: 11 abr. 2020.

VIEIRA, M. G. M. et al. Agricultura sustentável. Revista de Educação Popular, v. 18, n. 2, p. 4-25, 14 out. 2019.

WILLER, H.; LERNOUD, J. The world of organic agriculture. Statistics and emerging trends 2018. Bonn, Germany: Research Institute of Organic Agriculture (FiBL), Frick, and Ifoam – Organics International. Disponível em: <https://shop.fibl.org/chen/mwdownloads/download/link/id/1202/>. Acesso em: 06 abr. 2020.

Published

2020-08-04

How to Cite

SILVA, D. A.; POLLI, H. Q. THE IMPORTANCE OF ORGANIC AGRICULTURE FOR HEALTH AND THE ENVIRONMENT. Revista Interface Tecnológica, [S. l.], v. 17, n. 1, p. 505–516, 2020. DOI: 10.31510/infa.v17i1.825. Disponível em: https://revista.fatectq.edu.br/interfacetecnologica/article/view/825. Acesso em: 3 jul. 2024.

Issue

Section

Tecnologia em Agronegócio

Metrics