ARTISAN PASSION FRUIT JELLY AND CONSUMER MARKET

Authors

DOI:

https://doi.org/10.31510/infa.v21i1.1975

Keywords:

Natural products., Passion fruit., Commerce., Customer.

Abstract

This article addresses the production and commercialization of artisanal passion fruit jelly, exploring production techniques, challenges, marketing strategies and market opportunities. This product represents a healthy and authentic alternative for consumers, offering a unique experience of flavor and quality, however, producers may face challenges related to the preservation of nutritional properties, competitiveness when compared to industrialized products and similar products. Despite the challenges, the natural and artisanal foods market offers significant opportunities for the consumer segment that seeks to innovate, differentiate its products and meet growing demand.

Downloads

Metrics

PDF views
22
Jan 28 '25Jan 31 '25Feb 01 '25Feb 04 '25Feb 07 '25Feb 10 '25Feb 13 '25Feb 16 '25Feb 19 '25Feb 22 '25Feb 25 '255.0
|

References

AGUIAR, V. F. et al. Desenvolvimento de geleia mista de maçã e mel: análise da viabilidade através da aceitação sensorial. Conexões - Ciência e Tecnologia, [s.l.], v. 10, n. 3, p.78-84, 28 nov. 2016. IFCE. http://dx.doi.org/10.21439/conexoes.v10i3.860. DOI: https://doi.org/10.21439/conexoes.v10i3.860

ASSOCIAÇÃO BRASILEIRA DAS INDÚSTRIAS DA ALIMENTAÇÃO. Legislação Brasileira para geleia de frutas. 2001.

COELHO, M. T. Pectina: Características e Aplicações em Alimentos. Trabalho Acadêmico – Universidade Federal de Pelotas. Disciplina de Seminários em Alimentos, 2008.

FRUTICULTURA: Comercialização do Maracujá. Disponível em:< http://www.fruticultura.iciag.ufu.br/maracuja2.html#30 – COMERCIALIZAÇÃO DO MARACUJÁ>. Acesso em:

COELHO, T. SALOMÃO, R. Os usos múltiplos do maracujá, 2014. Disponível em:https://revistagloborural.globo.com/Noticias/Agricultura/noticia/2014/09/os-usos-multiplos-do-maracuja.html

ELISEU. Conheça a história das geleias, 2017. Disponível em: http://www.caminhodovinho.tur.br/conheca-a-historia-das-geleias/

MANICA, I. Fruticultura tropical 1 : Maracujá. São Paulo: Agronômica Ceres, 1981. 151 p.

THESAURUS. Enciclopédia Britânica, 2018. Disponível em: http://correiogourmand.com.br/info_03_dicionarios_gastronomicos_alimentos_conservas_geleias.ht

SEBRAE. O cultivo e o mercado do maracujá. 2016. Disponível em: <http://www.sebrae.com.br/sites/PortalSebrae/artigos/o-cultivo-e-o-mercado-do-maracuja,108da5d3902e2410VgnVCM100000b272010aRCRD>. Acesso em:

SEBRAE. Serviço de Apoio às Micro e Pequenas Empresas de Santa Catarina. Fabricação de Geléia de Fruta Diet. Disponível em: <http://www.sebrae-sc.com.br/>

SOLER, M. P. et al. Industrialização de frutas: manual técnico. Campinas : ITAL, Rede de Informações de Tecnologia Industrial Básica, 1991. 206 p.

RESOSEMITO, F. S., et al. Aproveitamento da Casca do Maracujá na Elaboração de Geleia de Maracujá com Pimenta Malagueta (Capsicum frutescens): Formulação,Preparação, Caracterização Físico-Química e Avaliação Sensorial. In: VII Congresso Norte e Nordeste de Pesquisa e Inovação – CONNEPI, Palmas. Anais... Palmas: Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Tocantins, 2012

ZERAIK, M. L, PEREIRA, C. A. M., ZUIN, V. G., YARIWAKE, J. H. Maracujá: um alimento funcional? Revista Brasileira de Farmacognosia.

LAKATOS, Eva; MARCONI, Marina. Metodologia científica. 6. ed. São Paulo: Atlas, 2011. Disponível em: <http://docente.ifrn.edu.br/olivianeta/disciplinas/copy_of_historia-i/historia-ii/china-e-india/view> acessado em 03/04/2024.

FONSECA, Randal. Expropriação de propriedade intelectual.

Published

2025-01-28

How to Cite

OLIVEIRA, T. .; LEONEL, F. .; OLIVEIRA, T. ARTISAN PASSION FRUIT JELLY AND CONSUMER MARKET. Revista Interface Tecnológica, Taquaritinga, SP, v. 21, n. 1, p. 705–717, 2025. DOI: 10.31510/infa.v21i1.1975. Disponível em: https://revista.fatectq.edu.br/interfacetecnologica/article/view/1975. Acesso em: 15 mar. 2025.

Issue

Section

Tecnologia em Agronegócio
Views
  • Abstract 37
  • PDF (Português (Brasil)) 22
Métricas