INVENTORY MANAGEMENT BASED ON THE KAIZEN METHODOLOGY

case study in a food industry

Authors

DOI:

https://doi.org/10.31510/infa.v20i1.1613

Keywords:

Inventory Management, Kaizen, Food Industry

Abstract

One of the most recognized process improvement philosophies is Kaizen. The effective implementation of Kaizen leads the organization to success. Inventory Control and Kaizen is part of the day-to-day of companies and is a subject that has several works published due to its importance. This is the reason for proposing this theme. The objective of this research is to make an analysis regarding inventory management based on the Kaizen methodology in a food industry. Having as a research method the Case Study in a food industry that uses Kaizen in its Distribution Center. It was analyzed that it is not possible to serve the customers that the industry has without the use of Kaizen in the storage environment due to the high complexity of the Distribution Center and to meet the requirements of its customers.

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...

References

ARNOLD, J.R.T. Administração de materiais. 1. ed. São Paulo: Atlas, 2014.

BARBOSA, E. S.; Filho, H. P. C. Gestão de Estoque nas Pequenas Empresas: Um Estudo de caso no Mercadinho e Hortifruti XY. Revista Multidisciplinar e de Psicologia, v.13, nº 47, p. 727-739, 2019. DOI: https://doi.org/10.14295/idonline.v13i47.2068

BARBIERI José Carlos; MACHLINE, Claude. Logística hospitalar – Teoria e Prática. São Paulo: Editora Saraiva, 2011.

CARNERUD, D.; JACA, C.; BACKSTROM, I. Kaizen e melhoria contínua - tendências e padrões ao longo de 30 anos, The TQM Journal , vol. 30 No. 4, pp. 371-390, 2018. DOI: https://doi.org/10.1108/TQM-03-2018-0037

CAMARGO, Pedro Toscan. Gestão de estoques em órgão público: o caso do Hospital Universitário Polydoro Hernani de São Thiago. Trabalho de Conclusão de Curso – Universidade Federal de Santa Catarina, 2017.

CHIARETTO, S.; ALBUQUERQUE, L; CARNEIRO, T. R. Um Estudo sobre os impactos da gestão de estoques nas instituições hospitalares. Revista Científica Faculdade Unimed, v. 3, n. 2, p. 105-128, 2021. DOI: https://doi.org/10.37688/rcfu.v3i2.173

CHIAVENATO, I. Administração de produção: uma abordagem introdutória -10ª Reimpressão. Rio de Janeiro: Elsevier, 2005.

DIAS, Marco Aurélio P. Administração de Materiais –Princípios, Conceitos e Gestão. São Paulo: Editora Atlas, 2014.

DHONGADE, P. M.; SINGH, M.; SHROUTY, V. A. A review: literature survey for the implementation of Kaizen. International Journal of Engineering and Innovative techonology (IJEIT), v.3, n.1, p.57-60, 2013

GALVÃO, M.C.B; RICARTE, I.L.M. Revisão Sistemática da Literatura: Conceituação, Produção e Publicação.

LOGEION: Filosofia da Informação, v.6, n.1, p. 57-73, 2019. DOI: https://doi.org/10.21728/logeion.2019v6n1.p57-73

GONZALEZ, Rodrigo Valio Dominguez, MARTINS, Manoel Fernando. O desenvolvimento de programas de melhoria contínua em empresas certificadas pela norma ISO 9001:2000: Estudo de caso em duas empresas fornecedoras do setor automobilístico. XXVI ENEGEP Fortaleza (2006) DOI: https://doi.org/10.1590/S0103-65132007000300014

IMAI, Masaaki. Kaizen: A estratégia para o Sucesso Competitivo. 3° Edição. São Paulo: Imam 1990.

MARIQUITO, N.A.C; SILVA, N.C.; OLIVEIRA, M.C.F.; BARBOSA, D.; PINTO, M.M. Gestão de Estoques com Inventário Físico: Um Estudo de Caso de Impactos na Acuracidade de Estoque de uma Rede de Material de Construção. Revista Mythos, v. 14, n. 2, p. 7-20, 2020. DOI: https://doi.org/10.36674/mythos.v14i2.458

MIGUEL, P.A.C. Estudo de caso na engenharia de produção: estruturação e recomendações para a sua condução. Produção, São Carlos, v 17, nº 1, p. 216 – 229, janeiro/abril 2007. DOI: https://doi.org/10.1590/S0103-65132007000100015

MARTINS, Estefania. Entenda Como Garantir e Segurança e Qualidade na Indústria de Alimentos. 2021. Disponível em: https://blog-pt.checklistfacil.com/industria-de-alimentos/#:~:text=A%20ind%C3%BAstria%20de%20alimentos%20%C3%A9,de%20toda%20a%20produ%C3%A7%C3%A3o%20agropecu%C3%A1ria. Acesso em 13/03/2023

MATTAR, F.N.; Pesquisa de Marketing: Metodologia e Planejamento. 6ª Edição. São Paulo: Atlas, 2005.

NAVES, P.V.P. Aplicando Conceitos de 5S em um Sistema de Gestão de Estoques numa Indústria Alimentícia e Impactos na Racionalização de Recursos. Revista Processos Químicos, v. 10, n. 19, p. 115-125, 2016. DOI: https://doi.org/10.19142/rpq.v10i19.353

OLIANI, L.H.; PASCHOALINO, W.J.; OLIVEIRA, W. Ferramenta de Melhoria Continua Kaizen. Revista Científica UNAR, v.12, n.1, p. 57-67, 2016. DOI: https://doi.org/10.18762/1982-4920.20160005

PINTO, R.A.Q.; TORTATO, U.; VEIGA, C.P.; CATAPAN, A. Gestão de Estoque e Lean Manufacturing: estudo de caso em uma empresa metalúrgica. Revista Administração em Diálogo, vol.15, n.1, p.111-138, 2013. DOI: https://doi.org/10.20946/rad.v15i1.12095

RIGOLETO, Ândria Almeida; PEREIRA, Erika Mendes; DURAN, José Estevão. A gestão de estoque como ferramenta estratégica na redução de custos. Revista Eletrônica Organizações e Sociedade, v. 6, n. 6, p. 103-114, 2017. DOI: https://doi.org/10.29031/ros.v6i6.308

SLACK, N.; CHAMBERS, S.; JOHNSTON, R. Administração da Produção. 2. ed. São Paulo: Atlas, 2007.

VARGAS, E. J.; BACCIN, B.; SELLITTO, M.A. Análise Integrada para a Tomada de Decisão: Os Efeitos da Modelagem no Gerenciamento de Estoques e o Impacto sobre o Indicador de Rentabilidade ROI. Revista Produção Online, Florianópolis-SC, v. 17, n.1,p. 325-350, jan./mar. 2017. DOI: https://doi.org/10.14488/1676-1901.v17i1.2556

YIN, R.K. Estudo de Caso: Planejamento e Métodos. 5ª Edição. São Paulo: Bookman, 2015.

Published

2023-06-30

How to Cite

CASAGRANDE, D. J.; VENÇÃO, M. C. INVENTORY MANAGEMENT BASED ON THE KAIZEN METHODOLOGY: case study in a food industry. Revista Interface Tecnológica, [S. l.], v. 20, n. 1, p. 578–588, 2023. DOI: 10.31510/infa.v20i1.1613. Disponível em: https://revista.fatectq.edu.br/interfacetecnologica/article/view/1613. Acesso em: 5 jul. 2024.

Issue

Section

Tecnologia em Produção Industrial

Metrics

Most read articles by the same author(s)