INVENTORY MANAGEMENT BASED ON THE KAIZEN METHODOLOGY
case study in a food industry
DOI:
https://doi.org/10.31510/infa.v20i1.1613Keywords:
Inventory Management, Kaizen, Food IndustryAbstract
One of the most recognized process improvement philosophies is Kaizen. The effective implementation of Kaizen leads the organization to success. Inventory Control and Kaizen is part of the day-to-day of companies and is a subject that has several works published due to its importance. This is the reason for proposing this theme. The objective of this research is to make an analysis regarding inventory management based on the Kaizen methodology in a food industry. Having as a research method the Case Study in a food industry that uses Kaizen in its Distribution Center. It was analyzed that it is not possible to serve the customers that the industry has without the use of Kaizen in the storage environment due to the high complexity of the Distribution Center and to meet the requirements of its customers.
Downloads
Metrics
References
ARNOLD, J.R.T. Administração de materiais. 1. ed. São Paulo: Atlas, 2014.
BARBOSA, E. S.; Filho, H. P. C. Gestão de Estoque nas Pequenas Empresas: Um Estudo de caso no Mercadinho e Hortifruti XY. Revista Multidisciplinar e de Psicologia, v.13, nº 47, p. 727-739, 2019. DOI: https://doi.org/10.14295/idonline.v13i47.2068
BARBIERI José Carlos; MACHLINE, Claude. Logística hospitalar – Teoria e Prática. São Paulo: Editora Saraiva, 2011.
CARNERUD, D.; JACA, C.; BACKSTROM, I. Kaizen e melhoria contínua - tendências e padrões ao longo de 30 anos, The TQM Journal , vol. 30 No. 4, pp. 371-390, 2018. DOI: https://doi.org/10.1108/TQM-03-2018-0037
CAMARGO, Pedro Toscan. Gestão de estoques em órgão público: o caso do Hospital Universitário Polydoro Hernani de São Thiago. Trabalho de Conclusão de Curso – Universidade Federal de Santa Catarina, 2017.
CHIARETTO, S.; ALBUQUERQUE, L; CARNEIRO, T. R. Um Estudo sobre os impactos da gestão de estoques nas instituições hospitalares. Revista Científica Faculdade Unimed, v. 3, n. 2, p. 105-128, 2021. DOI: https://doi.org/10.37688/rcfu.v3i2.173
CHIAVENATO, I. Administração de produção: uma abordagem introdutória -10ª Reimpressão. Rio de Janeiro: Elsevier, 2005.
DIAS, Marco Aurélio P. Administração de Materiais –Princípios, Conceitos e Gestão. São Paulo: Editora Atlas, 2014.
DHONGADE, P. M.; SINGH, M.; SHROUTY, V. A. A review: literature survey for the implementation of Kaizen. International Journal of Engineering and Innovative techonology (IJEIT), v.3, n.1, p.57-60, 2013
GALVÃO, M.C.B; RICARTE, I.L.M. Revisão Sistemática da Literatura: Conceituação, Produção e Publicação.
LOGEION: Filosofia da Informação, v.6, n.1, p. 57-73, 2019. DOI: https://doi.org/10.21728/logeion.2019v6n1.p57-73
GONZALEZ, Rodrigo Valio Dominguez, MARTINS, Manoel Fernando. O desenvolvimento de programas de melhoria contínua em empresas certificadas pela norma ISO 9001:2000: Estudo de caso em duas empresas fornecedoras do setor automobilístico. XXVI ENEGEP Fortaleza (2006) DOI: https://doi.org/10.1590/S0103-65132007000300014
IMAI, Masaaki. Kaizen: A estratégia para o Sucesso Competitivo. 3° Edição. São Paulo: Imam 1990.
MARIQUITO, N.A.C; SILVA, N.C.; OLIVEIRA, M.C.F.; BARBOSA, D.; PINTO, M.M. Gestão de Estoques com Inventário Físico: Um Estudo de Caso de Impactos na Acuracidade de Estoque de uma Rede de Material de Construção. Revista Mythos, v. 14, n. 2, p. 7-20, 2020. DOI: https://doi.org/10.36674/mythos.v14i2.458
MIGUEL, P.A.C. Estudo de caso na engenharia de produção: estruturação e recomendações para a sua condução. Produção, São Carlos, v 17, nº 1, p. 216 – 229, janeiro/abril 2007. DOI: https://doi.org/10.1590/S0103-65132007000100015
MARTINS, Estefania. Entenda Como Garantir e Segurança e Qualidade na Indústria de Alimentos. 2021. Disponível em: https://blog-pt.checklistfacil.com/industria-de-alimentos/#:~:text=A%20ind%C3%BAstria%20de%20alimentos%20%C3%A9,de%20toda%20a%20produ%C3%A7%C3%A3o%20agropecu%C3%A1ria. Acesso em 13/03/2023
MATTAR, F.N.; Pesquisa de Marketing: Metodologia e Planejamento. 6ª Edição. São Paulo: Atlas, 2005.
NAVES, P.V.P. Aplicando Conceitos de 5S em um Sistema de Gestão de Estoques numa Indústria Alimentícia e Impactos na Racionalização de Recursos. Revista Processos Químicos, v. 10, n. 19, p. 115-125, 2016. DOI: https://doi.org/10.19142/rpq.v10i19.353
OLIANI, L.H.; PASCHOALINO, W.J.; OLIVEIRA, W. Ferramenta de Melhoria Continua Kaizen. Revista Científica UNAR, v.12, n.1, p. 57-67, 2016. DOI: https://doi.org/10.18762/1982-4920.20160005
PINTO, R.A.Q.; TORTATO, U.; VEIGA, C.P.; CATAPAN, A. Gestão de Estoque e Lean Manufacturing: estudo de caso em uma empresa metalúrgica. Revista Administração em Diálogo, vol.15, n.1, p.111-138, 2013. DOI: https://doi.org/10.20946/rad.v15i1.12095
RIGOLETO, Ândria Almeida; PEREIRA, Erika Mendes; DURAN, José Estevão. A gestão de estoque como ferramenta estratégica na redução de custos. Revista Eletrônica Organizações e Sociedade, v. 6, n. 6, p. 103-114, 2017. DOI: https://doi.org/10.29031/ros.v6i6.308
SLACK, N.; CHAMBERS, S.; JOHNSTON, R. Administração da Produção. 2. ed. São Paulo: Atlas, 2007.
VARGAS, E. J.; BACCIN, B.; SELLITTO, M.A. Análise Integrada para a Tomada de Decisão: Os Efeitos da Modelagem no Gerenciamento de Estoques e o Impacto sobre o Indicador de Rentabilidade ROI. Revista Produção Online, Florianópolis-SC, v. 17, n.1,p. 325-350, jan./mar. 2017. DOI: https://doi.org/10.14488/1676-1901.v17i1.2556
YIN, R.K. Estudo de Caso: Planejamento e Métodos. 5ª Edição. São Paulo: Bookman, 2015.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2023 Revista Interface Tecnológica
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Os direitos autorais dos artigos publicados pertencem à revista Interface Tecnológica e seguem o padrão Creative Commons (CC BY 4.0), que permite o remixe, adaptação e criação de obras derivadas do original, mesmo para fins comerciais. As novas obras devem conter menção ao(s) autor(es) nos créditos.