REVEALED COMPARATIVE ADVANTAGE INDEX OF BRAZILIAN AVOCADO IN INTERNATIONAL TRADE

Authors

DOI:

https://doi.org/10.31510/infa.v19i2.1502

Keywords:

Competitiveness, Exportation, Citrus fruit crops

Abstract

Brazil is competitive in fruit demonstrating potential to become an exporter of fruits and the export of avocados shown as an opportunity for diversification and higher profitability of farming. The world avocado industry is very promising and Brazil has conditions to actively participate in this market. There is possibility to export the fruit "in natura '' and also the fruit by-products such as frozen pulp and avocado oil. The fruits that have no export patterns can be processed and exported as by-product adding value production. The advantages of producing avocado in Brazil are long period of harvest allowing the selection of the suitable times for export and availability of vast size and climate conditions. To measure the competitiveness of Brazilian avocado in the international market we calculated the index of revealed comparative advantage from 2000 to 2011. The results found ranged from 0.11 to 0.22 indicating the absence of revealed comparative advantage. However, Brazilian exports have increased in the period analyzed showing that Brazil seems to be closer to international opportunities.

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...

References

ALICEWEB. Disponível em:<http://aliceweb.mdic.gov.br//consulta-ncm/consultar. Exportação 1997 - 2015 NCM 8 dígitos>. Vários acessos.

ALMEIDA, G.V.B. de; SAMPAIO, A.C. O abacate no mundo, no Brasil e na CEAGESP. 2013. Disponível em:<http://www.todafruta.com.br/noticia/28119/O+ABACATE+NO+MUNDO,+NO+BRASIL+E+NA+CEAGESP>. Acesso em: 10 abr. 2013.

ALMEIDA, E. LIMA, P S. SILVA, M L. MAYORGA, D R. LIMA, F de. Competitividade das exportações mundiais de plantas vivas e produtos de floricultura. Revista Análise Econômica, Porto Alegre, v.25, n. 47, setembro, 2007. DOI: https://doi.org/10.22456/2176-5456.10903

BRANCO, D. K.S. Análise da competitividade das exportações do Brasil de frutas selecionadas no mercado internacional. Anais do VIII Congresso da Sociedade Brasileira de Economia, Administração e Sociologia Rural. 2013. Parnaíba.

BUENO, G.; BACCARIN, J.G. Participação das principais frutas brasileiras no comércio internacional: 1997 a 2008. Revista Brasileira de Fruticultura, Jaboticabal - SP, v. 34, n. 2, p. 424-434, Junho 2012. DOI: https://doi.org/10.1590/S0100-29452012000200015

CAMERO, J.F. La industria del aguacate en Colombia. In: CONGRESO MUNDIAL DEL

AGUACATE, 7., 2011, Cairns. Resúmenes... Cairns: Avocados Austrália, 2011.

CANTUARIAS-AVILÉS, T.; SILVA, S.R. La industria del aguacate en el Estado de São Paulo, Brasil: actualidad y perspectivas futuras. In: CONGRESO MUNDIAL DEL AGUACATE, 7., 2011, Cairns. Resúmenes... Cairns: Avocados Australia, 2011. Disponível em: <http://www.worldavocadocongress2011.com/userfiles/file/Tatiana%20Canturias-Aviles%201440-500.pdf>. Acesso em: 20 nov.2014.

DUARTE FILHO, J.; LEONEL, S.; CAPRONI, C.M.; GROSSI, R.S.Ecofisiologia do abacateiro. In: LEONEL, S.; SAMPAIO, A.C. Abacate: aspectos técnicos da produção. São Paulo: UNESP; Cultura Acadêmica Editora, 2008. p. 25-36.

ERNST, A.A.; WHILEY, A.W.; BENDER, G.S. Propagation. In: SCHAFFER, B.; WOLSTENHOLME, B.N.; WHILEY, A.W. (Ed.). The avocado: botany, production and uses. Croydon: CABI, 2013. chap. 9, p. 234-267. DOI: https://doi.org/10.1079/9781845937010.0234

ERWIN, D.C.; RIBEIRO, O.K. Phytophthora diseases worldwide. St. Paul: APS Press, 1996. 562 p.

FAO. FAOSTAT: food and agricultural commodities production. Disponível em: <http://faostat.fao.org/site/567/desktopdefault.aspx?pageid=567#ancor>. Acesso em: 10 maio 2015.

FIORAVANÇO, J.C.; PAIVA, M.C. Competitividade e fruticultura brasileira. Informações Econômicas, São Paulo, v. 32, n. 7, p. 24-40, jul. 2002.

IPEA. Disponível em:< http://www.ipeadata.gov.br/>. Vários acessos.

JESUS Junior, C.; SIDONIO. L.; MORAES de, V.E.G. Fruticultura: formas de organização nos principais países exportadores. BNDES Setorial 34, p. 239-270. 2013.

FLORES, D. México: avocado annual production and exports forescast higher. 2012. Disponível em :<http://gain.fas.usda.gov/Recent%20GAIN%20Publications/Avocado%20Annual_Mexico%20City_Mexico_11-26-2012.pdf>. Acesso em: 10 mar. 2014.

GAYET, J.P. Especial fruticultura: receita para crescer. Agroanalysis. v. 19, n. 1, p. 39-

, 1999.

INSTITUTO BRASILEIRO DE FRUTAS. Estatística: frutas fresca. São Paulo, 2014. Disponível em: < http://www.ibraf.org.br/estatisticas/est_frutas.asp>. Acesso em: 05 jan. 2014.

JAGUACY. Disponível em: < http://avocado.com.br/jaguacy-brasil/> Acesso: 10 set. 2015.

KRUGMAN, OBSTFELD. Economia Internacional. 6. ed.São Paulo: Pearson Addison Wesley, 2005.

KOLLER, O.C. Abacate: produção de mudas, instalação e manejo de pomares, colheita e pós-colheita. Porto Alegre: Cinco Continentes, 2002. 145 p.

MAIA, S. F. Impactos da Abertura Econômica sobre as exportações agrícolas brasileiras: análise comparativa. Anais do XL Congresso da Sociedade Brasileira de Economia e Sociologia Rural – Equidade e Eficiência na Agricultura Brasileira. 2002. Passo Fundo.

MINISTÉRIO DO DESENVOLVIMENTO INTEGRAÇÃO E COMÉRCIO EXTERIORMDIC – Secretaria de Comércio Exterior - SECEX. Exportações. Disponível em < http://www.mdic.gov.br> . Acesso em: 25 setembro 2015.

OLIVEIRA, M.C.; PIO, R.; RAMOS, J.D.; LIMA, L.C.O.; PASQUAL, M.; SANTOS, V.A. Fenologia e características físico-químicas de frutos de abacateiros visando à extração de óleo. Ciência Rural, Santa Maria, v. 43, n.3, p. 25-37, 2013. DOI: https://doi.org/10.1590/S0103-84782013000300006

SOUZA, R. C.; AMATO NETO, J. A. Exportações brasileiras de frutas certificadas: Oportunidades de negócios para o empresário rural. In: ZUIN, L. F. S.; QUEIROZ, T. R. (Orgs.). Agronegócios: Gestão e Inovação. São Paulo: Saraiva, 2006. p. 396-430.

SALATA, M.; SAMPAIO, A.C. Abacate: aspectos técnicos da produção. São Paulo: UNESP; Cultura Acadêmica Editora, 2008. 239p.

SALGADO, J.M.; DANIELI, F.; REGINATO-D’ARCE, M.A.B.; FRIAS, A.; MANSI, D.N. O óleo de abacate (Persea americana Mill.) como matéria-prima para a indústria alimentícia. Ciência e Tecnologia de Alimentos, Alimentos, v. 28, p. 20-26, 2008. Suplemento. DOI: https://doi.org/10.1590/S0101-20612008000500004

SIQUEIRA, K B. PINHA, L C. Vantagens comparativas reveladas do Brasil no comércio internacional de lácteos. Boletim de Pesquisa e Desenvolvimento 34. Juiz de Fora – MG, 2011.

SILVA da, P.C.G. A exportação de frutas frescas no Chile e Brasil. Embrapa Semi Árido, Brasil, 2012.

RODRIGUES, J. Competitividade das exportações brasileiras de frutas para o mercado europeu. 2012. 113p. Dissertação (Mestrado) Administração Desenvolvimento rural, Universidade Federal Rural de Pernambuco -, Pernambuco, 2012.

TANGO, J.; CARVALHO, C.; SOARES, N. Caracterização física e química de frutos de abacate visando o seu potencial para extração de óleo. Revista Brasileira de Fruticultura, Jaboticabal, v. 26, n. 1, p. 17-23, 2004. DOI: https://doi.org/10.1590/S0100-29452004000100007

VITTI, Aline. Análise da competitividade das exportações brasileiras de frutas selecionadas no mercado internacional. 2009. 106 p. Dissertação (Mestrado) Ciências – Economia Aplicada, Universidade de São Paulo - Escola Superior de Agricultura Luiz de Queiroz, Piracicaba, 2009.

World Trade Organisation. Statistics database: time series on international trade. Disponível em: . Acessado em: 30 de setembro de 2015.

Published

2022-12-20

How to Cite

JULIO, F. D.; BUENO, A. F. G. M. REVEALED COMPARATIVE ADVANTAGE INDEX OF BRAZILIAN AVOCADO IN INTERNATIONAL TRADE. Revista Interface Tecnológica, [S. l.], v. 19, n. 2, p. 723–733, 2022. DOI: 10.31510/infa.v19i2.1502. Disponível em: https://revista.fatectq.edu.br/interfacetecnologica/article/view/1502. Acesso em: 27 jul. 2024.

Issue

Section

Tecnologia em Agronegócio

Metrics

Views
  • Abstract 246
  • PDF (Português (Brasil)) 198
Métricas