SUSTAINABILITY ANALYSIS IN A MEAT PROCESSING UNIT IN THE MUNICIPALITY OF TAQUARITINGA, SÃO PAULO

Authors

DOI:

https://doi.org/10.31510/infa.v19i2.1418

Keywords:

Livestock, Development, Environment

Abstract

The growth of livestock specifically in Brazil has been the scene of some discussions, especially on the maintenance of sustainability in the processes from slaughter to the production of meat products. Given this reality, the objective of this research is to analyze the fulfillment of the Sustainable Development Goals (SDGs) of a meat processing unit in the city of Taquaritinga, in the interior of the state of São Paulo. The methodology used was Literature Review and field research. Articles were consulted and analyzes were carried out with those responsible for the processing plant to understand the sustainable practices used. The results show that the meat industry has been growing and gaining more and more prominence, however, there needs to be inspection since these activities, like many, tend to impact the environment.

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...

Author Biographies

Geisa Mamédio da Silva, Faculdade de Tecnologia de Taquaritinga (Fatec) – Taquaritinga – SP – Brasil

Farmacêutica, formada pela Faculdade Uniesp de Taquaritinga em 2008 e graduada em Tecnologia da Produção Industrial pela Fatec Taquaritinga em 2021. Trabalho como farmacêutica na Vigilância Sanitária de Taquaritinga, atuando no setor de fiscalização de serviços e saúde e fabricantes de produtos sujeitos a regulação sanitária.

Stella Vannucci Lemos, Faculdade de Tecnologia de Taquaritinga (Fatec) – Taquaritinga – SP – Brasil

Graduada em Engenharia Agronômica pela Faculdade de Ciências Agronômicas - UNESP Botucatu (2011), graduada em Administração pela Estácio (2021), mestre em Energia na Agricultura pela Faculdade de Ciências Agronômicas - UNESP Botucatu (2014) e doutora em Administração pela Faculdade de Economia, Administração e Contabilidade de Ribeirão Preto - USP (2021). Tem experiência nas áreas de administração, engenharia agronômica, engenharia florestal, zootecnia e engenharia de produção. Atualmente é orientadora dos Agentes Locais de Inovação (ALIs) do SEBRAE-SP, atuando como bolsista CNPq em projetos de extensão.

References

ABIEC – Associação das Indústrias Exportadoras de Carnes. Beef Report: perfil da pecuária no Brasil 2020. 2020, 49 p. Disponível em: https://www.cicarne.com.br/wp-content/uploads/2020/05/SUM%C3%81RIO-BEEF-REPORT-2020_NET.pdf. Data de acesso: 05 dez. 2021.

AGENDA 2030. Os ODS. 2019. Disponível em: http://www.agenda2030.com.br/os_ods/. Data de Acesso: 2 fev. 2022.

ALMEIDA, J.R. et al. Política e planejamento ambiental. 3ª Ed, Rio de Janeiro: Thex Ed. 2004.

BARBIERI, J. C. Desenvolvimento sustentável: das origens à agenda 2030. São Paulo: Editora Vozes, 2020.

BELLEN, H. M. V. Indicadores de sustentabilidade: Uma análise comparativa. 2º. ed., Rio de Janeiro: Ed. FGV, 2006.

BRASIL. Constituição da República Federativa do Brasil de 1988. Disponível em: http://www.planalto.gov.br/ccivil_03/constituicao/constituicao.htm. Data de Acesso: 25 jan. 2022.

IPEA. Instituto de Pesquisa Econômica Aplicada. Objetivos de Desenvolvimento Sustentável. 2019. Disponível em: https://www.ipea.gov.br/ods/ods10.html. Acesso em: 20 mar. 2022.

KRONEMBERGER, D. M. P. Os desafios da construção dos indicadores ODS globais. Ciência e Cultura, v. 71, n.1, 2019. Disponível em: http://cienciaecultura.bvs.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0009-67252019000100012. Data de Acesso: 25 jan. 2022. DOI: https://doi.org/10.21800/2317-66602019000100012

MAPA. Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento. Relatório de Gestão. Exercício 2020. Disponível em: https://www.gov.br/agricultura/pt-br/acesso-a-informacao/transparencia/2020/relgest2020.pdf. Acesso em: 2 mar. 2022.

MARTINELI, S. S.; CAVALLI, S. B. Alimentação saudável e sustentável: uma revisão narrativa sobre desafios e perspectivas. Ciênc. Saúde Coletiva, n. 24, v. 11. 2019. Disponível em: https://doi.org/10.1590/1413-812320182411.30572017. Data de Acesso: 24 jan. 2021. DOI: https://doi.org/10.1590/1413-812320182411.30572017

OLIVEIRA, B. R. A. Organizações sociais de produção e sustentabilidade: um estudo de caso no setor frigorífico. 2017. 53 f. Trabalho de Conclusão de Curso (Bacharelado em Administração) - Universidade de Brasília. Brasília, 2017.

SANTOS, G. F.; WEBER, A. L. Desenvolvimento Sustentável e Responsabilidade Social Empresarial: uma análise entre a teoria e a prática. Desenvolvimento em Questão, v. 18, n. 51, p. 247–267. 2020. Disponível em: https://doi.org/10.21527/2237-6453.2020.51.247-267. Data de Acesso: 20 jan. 2022. DOI: https://doi.org/10.21527/2237-6453.2020.51.247-267

SEBRAE. Serviço Brasileiro de Apoio as Micro e Pequenas Empresas. Classificação das Micro e Pequenas Empresas de Acordo com o Número de Funcionários. 2018. Disponível em: https://www.sebrae.com.br/sites/PortalSebrae/ufs/sp/sebraeaz/pequenos-negocios-em-numeros,12e8794363447510VgnVCM1000004c00210aRCRD. Data de Acesso: 2 jan. 2022.

SELEME, R.; STADLER, H. Controle da Qualidade: as ferramentas essenciais. Curitiba. InterSaberes, 2012.

SILVEIRA, L. M. da.; PETRINI, M. Desenvolvimento Sustentável e Responsabilidade Social Corporativa: uma análise bibliométrica da produção científica internacional. Ges. Prod. v. 25, n. 1, 2018. Disponível em: https://www.scielo.br/j/gp/a/3kLgZ3vwHpfXGnDwRbyj8mG/?lang=pt. Acesso em: 20 jan. 2022. DOI: https://doi.org/10.1590/0104-530x3173-16

Published

2022-12-20

How to Cite

DA SILVA, G. M.; LEMOS, S. V. SUSTAINABILITY ANALYSIS IN A MEAT PROCESSING UNIT IN THE MUNICIPALITY OF TAQUARITINGA, SÃO PAULO. Revista Interface Tecnológica, [S. l.], v. 19, n. 2, p. 514–523, 2022. DOI: 10.31510/infa.v19i2.1418. Disponível em: https://revista.fatectq.edu.br/interfacetecnologica/article/view/1418. Acesso em: 3 jul. 2024.

Issue

Section

Tecnologia em Agronegócio

Metrics