PRODUCTION AND MANAGEMENT OF OSTRICHES IN BRAZIL

Authors

DOI:

https://doi.org/10.31510/infa.v19i1.1351

Keywords:

Estrutioculture, rats, Leather, Feathers, Beef

Abstract

Struthio Camelus is popularly known as ostrich, group of Ratitas. Egyptian origin, originated from Africa. This study aims to present the creation and management of estrutioculture, aiming at the well-being and quality of the products. The methodology is qualitative, of the descriptive type, demonstrating all the characteristics of creation and handling, presenting important information for the creators. The Brazilian market has expanded with the sale of meat and eggs; and their by-products leather, feathers, nails, beaks, among others. There are great advantages in the creation and production of the ostrich, for being rustic animals and possessing of vigorous adaptability to the climate and environment, and therefore being of easy handling, intending cares in the enterprise, since the beginning of the production, until the location of the productive system, as well as increased success in herd productivity. The objective of the project is the elaboration of a study on the activity of the estrutioculture, demonstrating techniques and routines of handling and creation of these birds, with focus on the sanitary care, in the most different phases of creation on rates of variable risks and nutrition.

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...

References

ASSOCIAÇÃO DOS CRIADORES DE AVESTRUZ DO BRASIL. ACAB Notícias, 2007. Disponível em: <http://www.acab.org.br/?ac=central>. Acesso em: 01 março. 2022

LUPICCIERI, Mauricio. Avestruz: mercado em fase de crescimento. Economia & Negócio, 2021. Disponível em: <https://economia.estadao.com.br/noticias/geral,avestruz-mercado-em-fase-de-crescimento,20010625p13411>. Acesso em: 16 setembro. 2021.

BUARQUE, Cristovam. Avaliação econômica de projetos. 6 ed. Rio de Janeiro: Campos, 1991.

CARRER, Celso da C; ELMÔR, Roberto Arana; KORNFELD, Marcelo Eduardo; CARVALHO, Márcio César. A criação de avestruzes: guia completo de A a Z. Pirassununga, SP: C.0 Carrer, 2004.

CEOLIN, Alessandra Carla; PERREIRA, Paulo rodrigo; CORRÊA, Augusto Faria; ABRICHT, Alexandre Melo. A produção e comercialização da carne de avestruz pela cooperativa CPARS e a percepção do consumidor. Sociedade Brasileira de Economia, Administração e Sociologia Rural, Rio branco-Acre, 2008. UFRGS, Porto Alegre-RS-Brasil. Disponível em: <https://core.ac.uk/download/pdf/6377264.pdf> Acesso em: 23 de setembro. 2021.

CERVO, A.; BERVIAN, P.A. Metodologia Científica. 5.ed. São Paulo: Prentice Hall, 2002.

INDICADOR DO BOI GORDO CEPEA/B3. Cepea, Esalq- USP, 2022. Disponível em: <https://www.cepea.esalq.usp.br/br/indicador/boi-gordo.aspx > Acesso em: 01 de Março. 2022.

COTAÇÕES OVINOS. Agrolink, 2022. Disponível em: <https://www.agrolink.com.br/cotacoes/carnes/ovinos/ovino-15kg>. Acesso em: 01 de Março.2022.

COSTA, G. A. Produtos de avestruz: perspectivas de mercado aqui e no exterior. In: Anuário da Estrutiocultura Brasileira. São Paulo: ACAB, 2005. p. 114-115.

DRUMOND S.; B. L. L. et al. Tomada de decisão e análise econômico-financeira na implantação de uma estrutiocultura. Archivos de zootecnia, Córdoba, España v. 65, n. 250, 2016. Disponível em:< http://www.redalyc.org/pdf/495/49545852001.pdf>. Acesso em: 28 de agosto. 2021 DOI: https://doi.org/10.21071/az.v65i250.476

FABRO, Daniela Dal Pont. Estudo de viabilidade econômica e financeira de uma empresa de criação e comercialização de avestruz e seus produtos. Universidade federal de Santa Catarina. Florianópolis, 2007. Disponível em: <https://docplayer.com.br/6207636-Estudo-de-viabilidade-economica-e-financeira-de-uma-empresa-de-criacao-e-comercializacao-de-avestruz-e-seus-produtos.html>. Acesso em: 16 de Setembro. 2021.

JUNIOR, DAUDT VITORIO; PINZAN, ANDERSON FERREIRA; AYUSO, ANTONIO CARLOS; Custos básicos na criação de avestruzes. VII Congresso Brasileiro de Custos. Recife-PE, Brasil, 2 a 4 de agosto de 2000. Disponível em: <https://anaiscbc.emnuvens.com.br>. Acesso em: 19 Agosto. 2021.

KORNFELD, M. E. Artigo Técnico – Incubação de Ovos de Avestruzes. Jornal do Avestruz. São Paulo, maio de 2000. Nº 1 – Ano 1, pág 8. Disponivel em: <http://atividaderural.com.br>. Acesso em: 12 Agosto.2021.

LEITE, Lucimar Tunes. Dossiê Técnico, Estrutiocultura. TECPAR- Instituto de tecnologia do Paraná, Janeiro de 2007. Disponível em: <http://respostatecnica.org.br/dossie-tecnico/downloadsDT/MzEx>. Acesso em: 02 de Setembro. 2021.

MUNIZ, L. R. Dados obtidos por entrevistas realizadas no mês de março de 2007.

PORTER, M. Vantagem competitiva: criando e sustentando um desempenho superior. Rio de Janeiro: Ed. Campus, 1989.

RIBEIRO, Cesar Loran Lopes; MARTINS, Edson Aparecido; NADIR, Geraldo Junior; Custeio de uma produção de estrutiocultura. 29 de outubro a 01 de novembro de 2018, 7º Jornada Cientifica e tecnologia da Fatec de Botucatu, Botucatu-São Paulo, Brasil Disponível em: <http://www.jornacitec.fatecbt.edu.br/index.php/VIIJTC/VIIJTC/paper/view/1640>. Acesso em: 12 Agosto. 2021.

ROTTA, Desiré M. Siqueira, Geraldo P; COSTA, Kenyon V; SILVA, Luciana F; ZANCAN, Fabio T. Manejo de Avestruzes da Cria a Produção. Revista Brasileira de Agropecuária - Especial Avestruz. PUC-Minas, Campus Poços de Caldas, São Paulo. Nº 2 – Ano 1, 2003. Disponivel em: . Acesso em: 19 de Agosto. 2021.

RODRIGUES, Fernanda Chaves; MACEDO, Luís Otavio. ANÁLISE DA REESTRUTURAÇÃO DA ESTRUTIOCULTURA BRASILEIRA APÓS A CRISE DE 2005-2007: um exame da tendência à verticalização dos segmentos de abate e comercialização. ResearchGate, 2014 Disponível em: <https://www.researchgate.net/publication/318898494_ANALISE_DA_REESTRUTURACAO_DA_ESTRUTIOCULTURA_BRASILEIRA_APOS_A_CRISE_DE_2005-2007_um_exame_da_tendencia_a_verticalizacao_dos_segmentos_de_abate_e_comercializacao_1>. Acesso em: 26 de Agosto. 2021.

SILVA, Barbara Louise Lemos Drumond; BRANDALISE, Nilson; PERES, Afonso Aurélio de Carvalho. Calculo do risco total de produção por probabilidade subjetiva em criação de avestruz. Simpósio de excelência em gestão e tecnologia, tema: gestão, inovação e tecnologia para a sustentabilidade; IX SECeT 2012. Disponivel em: <https://www.aedb.br/seget/arquivos/artigos12/551692.pdf>. Acesso em: 12 de Agosto. 2021.

SUZAN, Eduardo; GAMEIRO, Augusto Hauber. Perspectivas e desafios do sistema agroindustrial do avestruz no Brasil. Outubro 2007. Informações Econômicas, SP, v.37, n.10. Disponivel em: < http://www.iea.sp.gov.br/ftpiea/publicacoes/ie5-1007.pdf:> Acesso em: 19 de Agosto.2021.

VIVIAN, Daisy; LANA, Elisabete Dala. Criação de Avestruz. Superadas as dificuldades, o mercado promete. Reportagem realizada em Novembro de 2007. Disponível em: <https://www.ufrgs.br/ensinodareportagem/economia/avestruz.html> Acesso em: 26 de Agosto. 2021.

Published

2022-06-30

How to Cite

PRISCILA BISPO DOS SANTOS PRIANO, L.; FERRAREZI JUNIOR, E. . PRODUCTION AND MANAGEMENT OF OSTRICHES IN BRAZIL. Revista Interface Tecnológica, [S. l.], v. 19, n. 1, p. 223–235, 2022. DOI: 10.31510/infa.v19i1.1351. Disponível em: https://revista.fatectq.edu.br/interfacetecnologica/article/view/1351. Acesso em: 3 jul. 2024.

Issue

Section

Tecnologia em Agronegócio

Metrics

Most read articles by the same author(s)

1 2 3 > >>