STUDY AND IMPROVEMENT OF STOCK CONTROL AVOIDING LOSSES AND DIVERGENCES IN A SUPERMARKET

Authors

DOI:

https://doi.org/10.31510/infa.v18i2.1217

Keywords:

quality, improvement, tools, stock, satisfaction

Abstract

Due to the competitiveness and competition present in the current market, for a company to remain within it, it is necessary to meet the needs of customers by investing in quality structure, services, products and employees, seeking methods to always be in a process of continuous improvement. The objective of this article is to study and improve the inventory control of a supermarket through quality tools such as check sheet, Pareto´s diagram, Ishikawa´s diagram and 5W2H. As a result, it was possible to propose an action plan with ideas for improvements to solve the causes of customer dissatisfaction and divergences in stock, which after being applied can cause an improvement in relation to excess, losses and shortages of goods, thus achieving customer satisfaction.

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...

References

CARPINETTI, Luiz César Ribeiro. Gestão da Qualidade: Conceitos e Técnicas. 3. ed. São Paulo: Editora Atlas, 2016. 258 p.

FUJIMOTO, Daniele Yoko. A Importância das Ferramentas da Qualidade nas Indústrias. 2017. Monografia (Especialização em Gestão Estratégica e Qualidade) - Universidade Candido Mendes, Rio de Janeiro, 2017. Disponível em: http://www.avm.edu.br/docpdf/monografias_publicadas/posdistancia/53152.pdf. Acesso em: 03 setembro 2021.

MAGALHÃES, Leonardo Ferreira. Estudo e melhoria de processo no fluxo de produtos para a prevenção de perdas em uma empresa do setor varejista. 2016. Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação em Engenharia de Produção) - Departamento de Engenharia de Produção, Universidade Federal de Ouro Preto, João Monlevade, 2016. Disponível em:

https://www.monografias.ufop.br/bitstream/35400000/832/1/MONOGRAFIA_EstudoMelhoriaProcesso.pdf. Acesso em: 03 setembro 2021.

OLIVEIRA, Felipe Mesquita Veras Bezerra de. Aplicação de Ferramentas da Qualidade para Melhoria do Controle de Estoque no Atacado e Varejo Alimentício. 2018. Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação em Engenharia de Produção Mecânica) - Departamento de Engenharia de Produção Mecânica, Universidade Federal do Ceará, Fortaleza, 2018. Disponível em: DOI: https://doi.org/10.29367/issn.1809-3957.13.2018.155.75

http://repositorio.ufc.br/bitstream/riufc/40689/3/2018_tcc_fmvboliveira.pdf. Acesso em: 03 setembro 2021.

SOUZA, Luana Maria Rufino de. A Utilização de Ferramentas da Qualidade no Controle e Redução das Perdas em um Açougue de Supermercado: Estudo de Caso. 2019. Trabalho de Conclusão (Graduação em Engenharia de Produção) - Unidade Acadêmica de Engenharia de Produção, Universidade Federal de Campina Grand, Sumé-PB, 2019.

Disponível em: http://dspace.sti.ufcg.edu.br:8080/jspui/handle/riufcg/12268. Acesso em: 03 setembro 2021.

Published

2021-12-20

How to Cite

GARBI, J. P. S.; REIS FILHO, R. R. STUDY AND IMPROVEMENT OF STOCK CONTROL AVOIDING LOSSES AND DIVERGENCES IN A SUPERMARKET. Revista Interface Tecnológica, [S. l.], v. 18, n. 2, p. 587–599, 2021. DOI: 10.31510/infa.v18i2.1217. Disponível em: https://revista.fatectq.edu.br/interfacetecnologica/article/view/1217. Acesso em: 22 jul. 2024.

Issue

Section

Tecnologia em Produção Industrial

Metrics

Views
  • Abstract 314
  • PDF (Português (Brasil)) 228
Métricas

Most read articles by the same author(s)