ANALISYS OF ECONOMIC VIABILIT FOR A MINIMUM PROCESSED VEGETABLE AGROINDUSTRY

Authors

DOI:

https://doi.org/10.31510/infa.v17i2.1054

Keywords:

Minimally processed, Economic viability

Abstract

With today's busy life, people have had less and less time to devote to preparing their food, preferring practical and healthy foods for consumption. The Minimally Processed food sector is still very little explored in Brazil, with significant growth potential, as it is a product with greater added value and with 100% utilization, since the consumer uses everything he buys, because at the time of purchase, the product has already undergone selection. The search for consumers by this market trend was what led us to research on the topic, in order to seize the opportunity and diagnose the economic feasibility of setting up a Minimally Processed Vegetables and Vegetables agribusiness. We focus our research on lettuce, cabbage, carrot and beet products, with 5% of production turned to organic products, also seeking to reach this market niche. Market research was carried out, as well as financial analysis and through various tools such as NPV (Net Present Value), IRR (Internal Rate of Return) and Payback, we found that the project proved to be viable for investment.

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...

References

CARDOSO, S. et al. Elaboração e Avaliação de Projetos para Agroindústria. Editora UFRGS (Universidade Federal do Rio Grande do Sul), 1ª edição, Porto Alegre- 2011. Disponível em: https://www.lume.ufrgs.br/bitstream/handle/10183/56453/000855966.pdf?sequence=1

Acesso em: 24 de maio de 2020.

CONAB- Companhia Nacional de Abastecimento. PROHORT - Programa brasileiro de Modernização do Mercado Hortigranjeiro. Relatórios Mensais de Preços. Disponível em:

http://www3.ceasa.gov.br/prohortweb/?page=reports.consulta_relatorio_preco_medio_mensal Acesso em 19 de junho de 2020.

DIA DE CAMPO NA TV. Inovação tecnológica no processamento mínimo de vegetais. EMBRAPA, 2014. Disponível em: https://www.youtube.com/watch?v=_CXRRTgKwbo

Acesso em 18 de março de 2020

GASPAR, L.M.R. Gerenciamento de resíduos agroindustriais direcionado a produção de fertilizante orgânico: aplicação da gestão da qualidade e análise econômico-financeira. Dissertação (Mestrado) – Programa de Engenharia Ambiental, Escola Politécnica e Escola de Química, Universidade do Rio de Janeiro, Rio de Janeiro, 2019.

GIL, A. C. Métodos e técnicas de pesquisa social. 5.ed. São Paulo: Atlas, 1999.

MINISTÉRIO DA SAÚDE-AGÊNCIA NACIONAL DE VIGILÂNCIA SANITÁRIA (ANVISA). RESOLUÇÃO DA DIRETORIA COLEGIADA Nº 43, de 01 de setembro de 2015. Disponível em: http://portal.anvisa.gov.br/documents/10181/2718376/RDC_43_2015_.pdf/2d1da3b5-f322-47b0-85b7-d538f6658493 Acesso em 27 de maio de 2020.

MÜLLER, B. et al. Projeto de uma indústria de minimamente processados. Universidade Federal da Santa Catarina- UFSC, Florianópolis, 2011. Disponível em:

https://moodle.ufsc.br/pluginfile.php/881621/mod_resource/content/0/Projeto_Minimamente_Processados_Final.pdf Acesso em 18 de março de 2020

OLIVEIRA, R. Redes escalam seleção de agricultores. Folha de S. Paulo, 19 jan. 1999.

PERES, R. et al. Perfil dos consumidores de hortaliças minimamente processados de Belo Horizonte. Revista Horticultura Brasileira, vol. 26, nº 4, Brasília, Outubro-Dezembro/2008. Disponível em:

http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-05362008000400004 Acesso em 18 de março de 2020.

SANTOS, J. S. et al. Revisão: alimentos minimamente processados embalados em atmosfera modificada. Brazilian Journal of Food Technology, vol. 15, n. 1, Campinas, Janeiro/Março, 2012. Disponível em:

http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1981-67232012000100001&lang=pt Acesso em 18 de março de 2020

SANTOS, M. C. A. et al. Avaliação do mercado de frutas e hortaliças embaladas, minimamente processadas, orgânicas e desidratadas na capital de Minas Gerais. CEASAMINAS/MG, Contagem, 2010. Disponível em:

http://www.ceasaminas.com.br/informacoesmercado/artigos/processados.pdf

Acesso em 18 de março de 2020.

SATO, G. S. Hortaliças minimamente processadas: uma atividade agroindustrial no interior de São Paulo. Revista Informações Econômicas, vol. 39, n. 2, São Paulo, Fevereiro/2009. Disponível em:

http://www.iea.sp.gov.br/ftpiea/publicacoes/IE/2009/tec8-0209.pdf

Acesso em 19 de março de 2020.

SEBRAE- Serviço Brasileiro de Apoio à Micro e Pequenas Empresas. Hortaliças e vegetais processados. Feira do Empreendedor. Brasília, 2009. Disponível em: http://intranet.df.sebrae.com.br/download/OportunidadesFeiraEmpreendedor2009/11_Hortali%C3%A7as_e_vegetais_processados_2009.pdf Acesso em 19 de março de 2020.

SOLDERA, D. et al. Indicadores de Viabilidade Financeira: Considerações sobre instrumentos de análise. Editora UFRGS- Universidade Federal do Rio Grande do Sul, Porto Alegre, 2018. Disponível em: https://lume.ufrgs.br/handle/10183/185993

Acesso em 12 de junho de 2020.

Published

2020-12-18

How to Cite

GARDINI, U. R.; SOUZA, R. A. de .; LORANDO, T. R. dos S. P. .; PANDOLFI, M. A. C. ANALISYS OF ECONOMIC VIABILIT FOR A MINIMUM PROCESSED VEGETABLE AGROINDUSTRY. Revista Interface Tecnológica, [S. l.], v. 17, n. 2, p. 603–615, 2020. DOI: 10.31510/infa.v17i2.1054. Disponível em: https://revista.fatectq.edu.br/interfacetecnologica/article/view/1054. Acesso em: 25 nov. 2024.

Issue

Section

Tecnologia em Agronegócio

Metrics

Views
  • Abstract 771
  • PDF (Português (Brasil)) 755
Métricas

Most read articles by the same author(s)

1 2 3 > >>