AVOCADO OIL MARKET ANALYSIS
DOI:
https://doi.org/10.31510/infa.v17i1.759Keywords:
Abacate, Azeite, Extração, ÓleoAbstract
Avocado originates from Central America and Mexico, widely used in cooking. In Brazil, the consumption of fruits is large, especially in nature, sweets and increasingly through the oil extracted from the fruit. Brazil is a strong avocado producer, having the fruit planted practically throughout the territory. Olive oil extracted from avocado pulp is one of the most nutritious in the world. The largest areas selected for avocado production are the State of Sao Paulo, Minas Gerais and Paraná. Currently this oil has high commercial value due to the small world production. There is a large avocado production in the country, but most sales are fresh fruit, without undergoing any transformation process. There are few Brazilian industries that also extract avocado oil. This oil, besides being consumed as food, has been widely used for fine cosmetics and without treatment of skin problems such as dermatitis, inflammation and burns. The objective of the article is to evaluate the economic viability of the techniques and the use of avocado oil extraction, analyzing the competitive market, supplier and consumer.
Downloads
Metrics
References
Disponível em: http://www.iea.sp.gov.br/out/TerTexto.php?codTexto=14581 Acesso em: 08 de Ago. 2019
DORSA, Renato; CARANTI, José; “Óleo de Abacate”; 2019 Disponível em: https://docplayer.com.br/67289093-Oleo-de-abacate-maiores-produtores-mundiais-de-abacates-ton.html Acesso em 15 de Nov. 2019
ENGENHARIA DAS ESSÊNCIAS; “Óleo de Abacate Refinado”; 2019 Disponível em: https://engenhariadasessencias.com.br/loja/manteigas-oleos-vegetais/477-oleo-de-abacate-refinado.html Acesso em: 07 de Ago. 2019
GIL, A.C. Métodos e técnicas de pesquisa social. São Paulo: Atlas, 2007. Acesso em: 14 de Fev. 2020
IBGE; “Censo Agropecuário”, 2017 Disponível em: https://cidades.ibge.gov.br Acesso em: 15 de Ago. 2019.
IBGE; “Produção Agrícola Municipal: Área destinada a colheita, quantidade produzida, valor da produção”; 2017 Disponível em: https://sidra.ibge.gov.br/tabela/1613#resultado Acesso em: 04 de Mar. 2020
MAPRIC; “Óleo de Abacate”; 2019 Disponível em: https://mapric.com.br/pdf/Boletim917_29082014-18h00.pdf Acesso em: 09 de Ago. 2019
MARTINS, Tabata; “Mercado: crise do abacate”; Belo Horizonte - MG; 2019.
Disponível em https://www.foodservicenews.com.br/mercado-crise-do-abacate/ Acesso em: 09 de Ago. 2019
SALGADO, Jocelem Mastrodi; DANIELI, Flávia; REGITANO-D´ARCE, Maria Aparecida Bismara; FRIAS, Andrea; MANSI, Débora Niero, “O óleo de abacate (Persea americana Mill) como matéria- prima para a indústria alimentícia”, Faculdade de Engenharia de Alimentos, UNICAMP, Campinas – SP; 2008 Acesso em: 10 de Ago. 2019
SÃO FRANCISCO, Portal “Abacate: histórico”, Rio de Janeiro – RJ; 2019 Disponível em https://www.portalsaofrancisco.com.br/alimentos/abacate Acesso em: 09 de Ago. 2019
SEBRAE; “Fábrica de óleos naturais / essências”; 2019 Disponível em: http://www.sebrae.com.br/sites/PortalSebrae/ideias/como-montar-uma-fabrica-de-oleos-naturais-e-essencias,c2387a51b9105410VgnVCM1000003b74010aRCRD Acesso em: 08 de Ago. 2019
SILVA, Arnaldo; “Minas se destaca na produção de azeite de abacate”, 2019 Disponível em: https://www.conhecaminas.com/2019/07/minas-se-destaca-na-producao-de-azeite.html Acesso em: 15 de Nov. 2019
SISTEMA FAEMG; “Óleo de abacate evita desperdício de frutos e diversificação da produção é aposta do produtor”; 2015 Disponível em: http://www.sistemafaemg.org.br/Noticia.aspx?Code=9792&ParentPath=None&ConteVersion=R Acesso em: 05 de Mar. 2020
TANGO, João Shojiro; CARVALHO, Cassia Regina Limonta; SOARES, Nilberto Bernado; “Colheita e pós- colheita: Caracterização física e química de frutos de abacate visando a seu potencial para extração de óleo”; Revista Brasileira de Fruticultura; vol.26, no. 1, Jaboticabal, SP, 2004 Acesso em: 04 de Mar. 2020
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2020 Revista Interface Tecnológica
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Os direitos autorais dos artigos publicados pertencem à revista Interface Tecnológica e seguem o padrão Creative Commons (CC BY 4.0), que permite o remixe, adaptação e criação de obras derivadas do original, mesmo para fins comerciais. As novas obras devem conter menção ao(s) autor(es) nos créditos.