PRODUCTION OF ARTISANAL CACHAÇA
DOI:
https://doi.org/10.31510/infa.v19i2.1542Keywords:
Brandy, Liquor, Historic DrinkAbstract
As seen in historical books that portray the evolution of a drink ingested by native peoples and slaves, in which it was a drink without knowledge, cachaça appeared in Brazil, however in the degree of knowledge that the drink gained before the people, it was gaining space on gentlemen's tables because it is a more available drink. Cachaça has a great role in the history of Brazil and over the years it has gained more space. The purpose of this work is to show artisanal cachaça, presenting its evolution over the years, as it is a drink that is present in the history of Brazil, since its colonial period, and there are several alternatives until the distilled drink appears, which is one of the drinks most consumed by Brazilians and being more sought after outside the country. The guideline of this work was elaborated through bibliographical research, supported by works that cover the chosen theme, theoretical research, official websites and scientific articles.
Downloads
Metrics
References
BIABIER. Cachaça é a segunda bebida alcoólica mais consumida do País. Disponível em: <https://biabier.com.br/cachaca-e-a-segunda-bebida-alcoolica-mais-consumida-do-pais/>. Acesso em 17 set. 2022.
CACHAÇAGESTOR. Tudo que você precisa saber sobre a legislação no mercado da cachaça. DISPONIVEL EM: <https://cachacagestor.com.br/blog/legislacao-no-mercado-da-cachaca/>. Acesso em: 20 set. 2022.
DENZIN, N. K. e LINCOLN, Y. S. Introdução: a disciplina e a prática da pesquisa qualitativa. In: DENZIN, N. K. e LINCOLN, Y. S. (Orgs.). O planejamento da pesquisa qualitativa: teorias e abordagens. 2. ed. Porto Alegre: Artmed, 2006. p. 15-41.
EMBRAPA. Cachaça. Disponível em: <https://www.embrapa.br/agencia-de-informacao-tecnologica/cultivos/cana/pos-producao/cachaca >. Acesso em: 22 set. 2022.
EXPOCACHAÇA. Números da cachaça: A importância do mercado da Cachaça no Brasil e no Mundo. https://www.expocachaca.com.br/numeros-da-cachaca/>. Acesso em: 24 set. 2022.
FONSECA, J. J. S. Metodologia da pesquisa científica. Fortaleza: UEC, 2002. Apostila.
FORBES. Exportação de cachaça recupera mercado e espera crescer em 2022. Disponível em: <https://forbes.com.br/forbesagro/2022/01/exportacao-de-cachaca-recupera-mercado-e-espera-crescer-em-2022/?amp>. Acesso em: 26 set 2022.
HARMONIESCHNAPS. Árvore do conhecimento. Disponível em: <http://www.harmonieschnaps.com.br/sem-categoria/mulheres-cachaca-artesanal>. Acesso em: 21 set. 2021.
IBRAC. Oque é cachaça. Disponível em: <https://ibrac.net/cachaca/4/o-que-e-a-cachaca>. Acesso em: 22 set. 2022.
MAPADACACHAÇA. Como fazer cachaça em 8 passos. Disponível em: <https://www.mapadacachaca.com.br/artigos/como-se-produz-cachaca-em-8-passos/>. Acesso em: 25 out. 2022.
NAÇÃOAGRO. 5 coisas que você precisa saber para produzir e vender cachaça artesanal. Disponível em: <https://www.nacaoagro.com.br/noticias/coisasprecisa-conhecer-para-produzir-cachaca-artesanal/>. Acesso em: 25 out.2002.
OLIVEIRA, L, M. O processo de produção da cachaça artesanal e sua importância comercial. Disponível em: < https://repositorio.ufmg.br/bitstream/1843/BUOS-99VGVE/1/monografia_ana_marcia_2011_2.pdf>. Acesso em: 17 set. 2022.
PESAGRO. Cachaça de alambique. Disponível em: <http://www.espacodoagricultor.rj.gov.br/pdf/cachaca.pdf>. Acesso em 20 set. 2021.
ROTEIRODACACHAÇA. Produção de cachaça. Disponível em: <https://roteirodacachaca.com.br/producao-da-cachaca/>. Acesso em: 27 out. 2022.
SENAI. Fabricação de cachaça. Disponível em: <https://www.senairs.org.br/sites/default/files/documents/fabricao-de-cachaa-pdf1.pdf>. Acesso em: 21 set. 2021.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2023 Revista Interface Tecnológica
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Os direitos autorais dos artigos publicados pertencem à revista Interface Tecnológica e seguem o padrão Creative Commons (CC BY 4.0), que permite o remixe, adaptação e criação de obras derivadas do original, mesmo para fins comerciais. As novas obras devem conter menção ao(s) autor(es) nos créditos.