BIBLIOGRAPHIC STUDY

integral use in the preparation of by-products in the food industry

Authors

  • Maria Carolina Françolin Oliveira Faculdade de Tecnologia de Taquaritinga (Fatec) – Taquaritinga – São Paulo – Brasil
  • Marcos Alberto Claudio Pandolfi Faculdade de Tecnologia de Taquaritinga (Fatec) – Taquaritinga – São Paulo – Brasil

DOI:

https://doi.org/10.31510/infa.v17i1.841

Keywords:

Rasíduos, Aceitabilidade, Alimentação, Reutilização, Casca de banana

Abstract

The use of all foods in the elaboration of by-products is a technologically clean alternative that is within the reach of the entire population, and can be carried out in agro-industries, open markets, and even in homes. The objective of this work is to demonstrate the importance of using from the peels of food, especially bananas, in order to make people aware of the importance of changing eating habits and that the concept of no waste can and should be put into practice. both on a daily basis by anyone, regardless of socioeconomic class, and by agro-industries. It can be concluded that with the appearance and use of by-products, it increases the availability of nutrients available for consumption, improves the food conditions of those who suffer from hunger and also promotes a marked financial economy and reduced impacts on the environment. Brazil is not only one of the most fertile countries for cultivation, but it also stands out in terms of waste, be it natural resources, opportunities and consequent financial waste, resulting in irrecoverable losses in the economy. However, for the correct use of by-products, education and information for the population are necessary, seeing the less noble parts of fruits, vegetables and vegetables as potential sources of nutrition and not as "garbage".

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...

References

AIOLFI, A. H; BASSO, C. Preparações elaboradas com aproveitamento integral dos alimentos. Disponível em: http://periodicos.unifra.br/index.php/disciplinarumS/article/view/1037/981. Acesso em 02 set. 2019.

BAPTISTELLA C.S.L. A Bananicultura no Estado de São Paulo: 2014 a 2018. Instituto de economia agrícola. Disponível em: http://www.iea.agricultura.sp.gov.br/out/LerTexto.php?codTexto=14716. Acesso em 11 de set. 2019.

CARVALHO, V.S. Aproveitamento da casca de banana na elaboração de barras de cereais: avaliação dos compostos bioativos, características físicas e sensoriais – UNESP – 2015. PDF.

COSTA FILHO, D.V.; SILVA, A.J.; SILVA, P.A.P.; SOUSA, F.C. Aproveitamento de Resíduos Agroindustriais na Elaboração De Subprodutos. Cointer - Pdvagro, Sertão Pernambucano, out. 2017. Disponível em: https://cointer-pdvagro.cohttps://cointer-pdvagro.com.br/wp-content/uploads/2018/02/aproveitamento-de-res%c3%8dduos-agroindustriais-na-elabora%c3%87%c3%83o-de-subprodutos.pdfm.br/wp-content/uploads/2018/02/aproveitamento-de-res%c3%8dduos-agroindustriais-na-elabora%c3%87%c3%83o-de-subprodutos.pdf. acesso em: 15 abr. 2020.

DAMIANI, C; ALMEIDA, A. C. S; FERREIRA,J; ASQUIERI, E. R; BOAS, E. V. B.V; SILVA, F. A. Doces De Corte Formulados Com Casca De Manga. Disponível em: http://www.scielo.br/pdf/pat/v41n3/a05v41n3.pdf. Acesso em 09 set. 2019.

FIORAVANÇO, J.C. MERCADO MUNDIAL DA BANANA: produção, comércio e participação brasileira. Informações Econômicas, São Paulo, v. 33, n. 10, p. 1-13, out. 2003. Bimestreal. Disponível em: http://www.iea.sp.gov.br/ftpiea/ie/2003/TEC2-OUT.pdf. Acesso em: 15 abr. 2020.

GIL, A.C. Métodos e técnicas de pesquisa social. São Paulo: Atlas, 2007.

GONDIM, J.A.M; MOURA, M.F.V.; DANTAS, A.S.; MEDEIROS, R.L.S.; SANTOS, K.M. Composição centesimal e de minerais em cascas de frutas. Ciência e Tecnologia de Alimentos, Campinas, p. 825-827, out. 2005. Disponível em: http://www.scielo.br/pdf/cta/v25n4/27658.pdf. Acesso em: 15 abr. 2020.

GURGEL, C. Reforma do estado e segurança pública. Política e Administração. Rio de Janeiro, v.3, n.2, p.15-21, set. 1997. Disponível em: <http://www.politicaeadministracao.com.br>. Acesso em: 11 abr. 2020.

Manual CCP Fábrica. Disponível em: https://repositorio.iica.int/bitstream/handle/11324/3055/BVE17068991p.pdf?sequence=3 Acesso em 18 de set. 2019.

MARTINS, G.A.de S; FERRUA, F. Q.; MESQUITA, K. S.;BORGES, S. V.; CARNEIRO, J. de D. S. Estabilidade de doces em massa de banana prata. Disponível em: http://periodicos.ses.sp.bvs.br/pdf/rial/v70n3/v70n3a12.pdf. Acesso em 15 de set. 2019.

MOREIRA J. ZELIANE. Relatório Doce de Banana Cremoso. Disponível em: http://www.ebah.com.br/content/ABAAAgLccAC/relatorio-doce-banana-cremoso. Acesso em 11 de set. 2019.

M.S. GOMES; S.S.F. SILVA; N.F. DE MOURA1; R.S.G. SILVA. Aproveitamento de cascas de banana (musa spp.) Para produção de farinha e aplicação como ingrediente em bolos. Escola de Química e Alimentos - Universidade Federal do Rio Grande - 2016. PDF.

NASCIMENTO FILHO, W.B.; FRANCO, C. R. Avaliação do Potencial dos Resíduos Produzidos Através do Processamento Agroindustrial no Brasil. Revista Virtual de Química, São Paulo, v. 0, n. 0, p. 1-20, jul. 2015. Disponível em: http://rvq-sub.sbq.org.br/index.php/rvq/article/view/880. Acesso em: 12 abr. 2020.

NETO, A.R; MELO, B. A Cultura da Bananeira. 2009. 37 f. TCC (Graduação) - Curso de Engenharia Agronômica, Universidade Federal do Ceará, Fortaleza, 2009. Disponível em: https://www.docsity.com/pt/a-cultura-da-bananeira-1/4711635/. Acesso em: 15 abr. 2020.

NUNES, J. T.; BOTELHO, R. B. A. Aproveitamento integral dos alimentos: qualidade nutricional e aceitabilidade das preparações. Universidade de Brasília. Brasília – 2009. PDF.

RAYMUNDO, Rafael Tourinho. Pesquisa Bibliográfica: tudo o que você precisa saber para fazer a sua. 2018. Disponível em: <https://viacarreira.com/pesquisa-bibliografica-204626/>. Acesso em: 09 set. 2019.

REVISTA GLOBO RURAL. Saiba-como-o-aproveitamento-integral-de-alimentos-pode-reduzir-desperdicio. Disponível em: http://revistagloborural.globo.com/vida-na-fazenda/receitas/noticia/2015/04/saiba-como-o-aproveitamento-integral-de-alimentos-pode-reduzir-desperdicio.html. Acesso em set. 2019.

REVISTA GLOBO RURAL . Desperdício de alimentos é tema de desafio para empreendedores Disponível em: https://revistagloborural.globo.com/Noticias/Sustentabilidade/noticia/2018/03/desperdicio-de-alimentos-e-tema-de-desafio-para-empreendedores.html. Acesso em abril 2020.

RORIZ, R.F. C. Aproveitamento dos resíduos alimentícios obtidos das centrais de abastecimento do estado de goiás s/a para alimentação humana. Universidade Federal de Goiás. Goiânia – 2012. PDF.

Published

2020-08-04

How to Cite

OLIVEIRA, M. C. F.; PANDOLFI, M. A. C. BIBLIOGRAPHIC STUDY: integral use in the preparation of by-products in the food industry. Revista Interface Tecnológica, [S. l.], v. 17, n. 1, p. 797–806, 2020. DOI: 10.31510/infa.v17i1.841. Disponível em: https://revista.fatectq.edu.br/interfacetecnologica/article/view/841. Acesso em: 3 jul. 2024.

Issue

Section

Tecnologia em Produção Industrial

Metrics

Most read articles by the same author(s)

<< < 1 2 3 > >>