FOR THE GUAVA MARKET

current scenario and main challenges

Authors

DOI:

https://doi.org/10.31510/infa.v19i1.1348

Keywords:

Fruit Growing, Guava, Myrtaceae

Abstract

Among the species of guava, araças and other fruits belonging to the Myrtaceae family, Psidium guajava stands out from an economic point of view. Guava represents a fruit with great economic importance in Brazil. It is potentially cultivated throughout the national territory due to its great adaptation to the soil and climate. Virtually every part of the plant is consumed. Currently, Brazil is one of the main producers of the fruit, with a large cultivated area. The present work is a bibliographical review about the guava market, aiming to demonstrate what are the perspectives and the future of the cultivation of this fruit. For this, a literature review was carried out based on articles and journals available in the scientific literature.

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...

References

AZZOLINI, M., JACOMINO,P. A., SPOTO, M. H. F.Estádios de Maturação e qualidade pós-colheita de goiabas “Pedro Sato”.Rev. Bras. Frutic. Jaboticabal - SP, v. 26, n. 1, p. 29-31, 2004. DOI: https://doi.org/10.1590/S0100-29452004000100009

BRUNINI, M. A., OLIVEIRA, A. L. D., VARANDA, D. B.Avaliação da qualidade de polpa de goiaba ‘Paluma’ armazenada a –20ºC. Rev. Bras. Frutic., Jaboticabal - SP, v. 25, n. 3, p. 394-396, 2003. DOI: https://doi.org/10.1590/S0100-29452003000300008

CORREIA, A. O., SILVA, M. V., CABANEZ, P. A., ALVES, F. A. O declínioda goiabeira: desafios e novas perspectivas para o manejo. Produção e Manejo de Culturas Agrícolas de Importância Econômica, 2019. DOI: https://doi.org/10.29327/53723-1

FACHINELLO, J. C., PASA, M. D. S., SCHMTIZ, J. D., BETEMPS D. L. Situação e perspectivas da fruticultura de clima temperado no Brasil. Rev. Bras. Frutic., Jaboticabal - SP, Volume Especial, E. 109-120, 2011. DOI: https://doi.org/10.1590/S0100-29452011000500014

FAO. Production quantity: mangoes, mangosteens, guavas. Disponível em: http://faostat.fao.org/site/567/DesktopDefault.aspx?PageID=567#ancor. Acesso em: 10 nov. 2021.

GOMES, V. M. Declínio da goiabeira: doença complexa envolvendo Meloidogine enterolobii e Fusarium solani. J. Phytopathology, v. 159, p. 45-50, 2011. DOI: https://doi.org/10.1111/j.1439-0434.2010.01711.x

GONZAGA NETO, L. Produção de goiaba. Instituto de Desenvolvimento da Fruticultura e Agroindústria – Fortaleza: Instituto Frutal, p.64, 2007.

IBGE. Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística 2019.Sidra. Disponível em:https://sidra.ibge.gov.br/tabela/5457.Acesso em: 09 de nov. 2021.

LACERDA, M. A. D., LACERDA, R. D., ASSIS, P. C. O. A participação da fruticultura no agronegócio brasileiro. Rev. Biol. Ciênc. Terra. v. 4, 2004.

LAKATOS, E. M.; MARCONI, M. A. Fundamentos de Metodologia Científica. São Paulo, SP: Atlas 2003.

MAIA, F. Goiaba: fruta da época é nativa do Brasil. Disponível em: https://www.agricultura.sp.gov.br/noticias/goiaba-fruta-da-epoca-e-nativa-do-brasil/. Acesso em: 12 nov. 2021.

MELETTI, L. M. M., SAMPAIO, A. C., RUGGIERO, C. Avanços na fruticultura tropical no Brasil. Rev. Bras. Frutic., Jaboticabal - SP, Volume Especial, E. 073-075, 2011. DOI: https://doi.org/10.1590/S0100-29452011000500010

QUINTAL, S.S.R., VIANA, A.P., CAMPOS, B.M., VIVAS, M., AMARAL JUNIOR, A.T. Selection via mixed models in segregating guava families based on yield and quality traits. Rev. Bras.Frutic., Jaboticabal - SP, v.39, n.2, p.e-866, 2017. DOI: https://doi.org/10.1590/0100-29452017866

ROZANE, D. E., OLIVEIRA, D. A., LIRIO, V. S.Importância econômica da cultura da goiaba. Cultura da goiabeira: tecnologia e mercado. Viçosa: UFV. p. 1-20, 2003.

SEBRAE. O cultivo e o mercado da goiaba. Disponível em: https://www.sebrae.com.br/sites/PortalSebrae/artigos/o-cultivo-e-o-mercado-da-goiaba,d3aa9e665b182410VgnVCM100000b272010aRCRD. Acesso em : 10 nov. 2021.

SILVA, D. N. A Cultura da Goiabeira.Emater. Vitoria –ES. p. 15, 1998.

SOUSA, A.D., PEDROSA, E.M., SILVA, C.U.C., CASTRO, J.M.C, RIBEIRO, J.M. Penetration, development, and reproduction of meloidogyne enterolobii on Psidium species and induced cellular responses in the roots.Rev. Bras.Frutic., Jaboticabal - SP, v.39, n.2, p.e-453, 2017. DOI: https://doi.org/10.1590/0100-29452017453

TORRES, A., TURCO, C. P., PEDRECA, P. Perspectivas da goiaba: O Brasil é o maior produtor do mundo. Revistade Agronegóciosda FGV. 2005.

YIN. R. K. Estudo de caso: planejamento e métodos. 3 ed., Porto Alegre: Bookman, 2005.

PEREIRA,Fernando Mendes; NACHTIGAL,Jair Costa. Melhoramento da goiabeira. Cultura da goiabeira: tecnologia e mercado. Viçosa: UFV,p.53-78,2003.

Published

2022-06-30

How to Cite

APARECIDA FERNANDES DE SOUZA, L.; FERRAREZI JUNIOR, E. . FOR THE GUAVA MARKET: current scenario and main challenges. Revista Interface Tecnológica, [S. l.], v. 19, n. 1, p. 198–209, 2022. DOI: 10.31510/infa.v19i1.1348. Disponível em: https://revista.fatectq.edu.br/interfacetecnologica/article/view/1348. Acesso em: 24 nov. 2024.

Issue

Section

Tecnologia em Agronegócio

Metrics

Views
  • Abstract 877
  • PDF (Português (Brasil)) 707
Métricas

Most read articles by the same author(s)

<< < 1 2 3 > >>