A STUDY ON NATIONAL PRODUCTION OF CONCETRATED ORANGE JUICE

Authors

  • Fernando Samuel Feitoza Faculdade de Tecnologia de Taquaritinga (Fatec) – Taquaritinga – São Paulo - Brasil
  • Angelita Moutin Segoria Gasparotto Faculdade de Tecnologia de Taquaritinga (Fatec) – Taquaritinga – São Paulo - Brasil

DOI:

https://doi.org/10.31510/infa.v17i1.768

Keywords:

Citricultura, Cultivo de Laranja, Suco Concentrado, Modelo, Órgãos Fiscalizadores

Abstract

This paper aims to draw a panorama related to specific aspects related to national citrus, aiming to understand the products and byproducts extracted from orange, a fruit that currently makes Brazil the world leader in the field. The work also aims to conduct a study of concentrated juice production and the processes through which this product goes. Where through descriptive and exploratory research, we can find agencies that oversee and regulate the quality of cultivation of this fruit. This article seeks an appreciation of national citriculture, playing an essential role in the development of the country.

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...

References

ALCÂNTARA, M. R. A Competitividade na Produção de Laranja. Orientador: Marco Tulio Ospina Patino. 2017. 98 f. Monografia (Graduação em Engenharia Agrícola) - UNICAMP, CAMPINAS, 2017. Disponível em: <http://repositorio.unicamp.br/bitstream/REPOSIP/325718/1/Alcantara_MillaReisDe_D.pdf>. Acesso em: 10 dez. 2019.

BRASIL AGRO. Laranja: Safra mundial cresce, oferta de suco avança mais do que a demanda. 2019. Disponível em: <https://www.brasilagro.com.br/conteudo/laranja-safra-mundial-cresceoferta-de-suco-avanca-mais-do-que-a-demanda.htm>. Acesso em: 3 dez. 2019

BIHRE, E.; CIROLINI, J.; RUTSATZ, M. Fluxograma do Processo Produtivo do Suco Concentrado. 2003. Disponível em: <https:// http://www.ufrgs.br/alimentus1/feira/prfruta/slc/Processo/processo_base.htm>. Acesso: 18 dez. 2019.

BUENO, B. O. et. al. Produção de Suco de Laranja Concentrado. 2016. 27 p. TCC (Ensino Técnico em Química) – Curitiba. Disponível em: <http://www.ceepcuritiba.com.br/wp-content/uploads/2019/05/Producao-de-suco-de-laranja-concentrado.pdf>. Acesso em: 18 dez. 2018.

CITRUS BR. Laranja e Suco. [S. l.], 2019. Disponível em: <http://www.citrusbr.com/laranjaesuco/?ins=19>. Acesso em: 10 dez. 2019.

CITRUS BR. Localização das Fábricas. [S. l.], 2019. Disponível em: <http://www.citrusbr.com/economia/?ec=06>. Acesso em: 10 dez. 2019.

FERNANDES, B. C. Desenvolvimento Histórico da Citricultura Brasileira. Orientador: Sergio Gertel. 2010. 49 p. Monografia (Graduação em Ciências Econômicas) - UNESP, Araraquara, 2010. Disponível em: <https://repositorio.unesp.br/bitstream/handle/11449/118999/fernandes_bc_tcc_arafcl.pdf?sequence=1&isAllowed=y>. Acesso em: 10 dez. 2019.

GIL, A. C.; Como elaborar projetos de pesquisa. 4 ed. São Paulo: Atlas, 2006.

HASSE, Geraldo. A Laranja no Brasil. São Paulo: Duprat & lobe, 1987.

IBGE. Produção estimada de laranja. 2019. Disponível em: <https://www.ibge.gov.br/busca.html?searchword=Laranja>. Acesso em: 10 dez. 2019.

INVESTE SÃO PAULO. Laranja. 2013. Disponível em: <https://www.investe.sp.gov.br/uploads/midias/documentos/laranja_saopaulo.pdf>. Acesso: 18 dez. 2019.

LASTE, G. D; HOSS, L; ANTONIAZZI, S. Principais Produtos Derivados da Laranja. [S. l.]: Alimentus, 2003. Disponível em: http://www.ufrgs.br/alimentus/afeira/produtos/frutas/suco-de-laranja-pasteurizado-1/materia-prima/principais-produtos-derivados-da-laranja. Acesso em: 10 dez. 2019.

MAPA. Agenda Estratégica: Citricultura. Brasília: Assessoria de Comunicação Social, 2011. Disponível em: http://www.agricultura.gov.br/assuntos/camaras-setoriais-tematicas/agendas/arquivos/citricultura.pdf. Acesso em: 10 dez. 2019.

NEVES, M. F. et al. O Retrato da Citricultura Brasileira. 1. ed. São Paulo: Markestrat, 2014. 138 p. Disponível em: <http://www.citrusbr.com/download/Retrato_Citricultura_Brasileira_MarcosFava.pdf>. Acesso em: 10 dez. 2019.

PORTAL DO AGRONEGÓCIO. Brasil é o maior produtor e exportador de suco de laranja. 2019. Disponível em: < https://www.portaldoagronegocio.com.br/noticia/brasil-e-o-maior-produtor-e-exportador-de-suco-de-laranja-184243>. Acesso em: 18 dez. 2018.


SAVENHAGO, I. Alta do consumo de suco de laranja no Brasil impulsiona pequenas empresas em SP. G1, 2018. Disponível em: < https://g1.globo.com/sp/ribeirao-preto-franca/estacao-agro/noticia/2018/11/30/alta-do-consumo-de-suco-de-laranja-no-brasil-impulsiona-pequenas-empresas-em-sp.ghtml>. Acesso em 06 jan. 2019.

Published

2020-08-04

How to Cite

FEITOZA, F. S.; GASPAROTTO, A. M. S. A STUDY ON NATIONAL PRODUCTION OF CONCETRATED ORANGE JUICE. Revista Interface Tecnológica, [S. l.], v. 17, n. 1, p. 625–634, 2020. DOI: 10.31510/infa.v17i1.768. Disponível em: https://revista.fatectq.edu.br/interfacetecnologica/article/view/768. Acesso em: 22 nov. 2024.

Issue

Section

Tecnologia em Produção Industrial

Metrics

Views
  • Abstract 2887
  • PDF (Português (Brasil)) 2703
Métricas

Most read articles by the same author(s)

<< < 1 2 3 4 > >>