ANÁLISES DOS PERIGOS E PONTOS CRÍTICOS DE CONTROLE (APPCC)

importance for food agroindustry

Authors

DOI:

https://doi.org/10.31510/infa.v18i2.1269

Keywords:

GMP, Management, Prevention, Safety, SOP

Abstract

With the market increasingly competitive and more demanding consumers the production of food tends to be safer and thus ensure the quality of products. For a food product to have quality it is necessary to maintain its characteristics meeting all specifications, while the safety of the product refers to the way in which it is produced, that is, free of physical, chemical or microbiological contamination. This study aims to show the importance of the implementation of an HACCP in the food industry. THE APPCC is a method developed for the detection, prevention and elimination of hazards throughout the product cycle, from processing to the final consumer. For the implementation of the HACCP method, it is necessary that the GMP (Good Manufacturing Practices) and operational procedures are well solidified in the company, since the implanted HACCP it aims to reduce rework, increase productivity, increase quality, decrease the number of consumer complaints and product appreciation for quality certification, among other benefits.

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...

References

BERTHIER, Florence Marie. Ferramentas de Gestão da Segurança de Alimentos: APPCC e ISSO 22000. Especialização (Especialização em Tecnologia de Alimentos) - Universidade de Brasília, Centro de Excelência em Turismo, Pós-graduação Latu Sensu, Curso de Especialização em Tecnologia de Alimentos, Brasília, 2007. Disponível em: https://bdm.unb.br/bitstream/10483/186/1/2007_FlorenceMarieBerthier.pdf. Acesso em 02 set 2021.

BRASIL. Ministério Da Agricultura E Do Abastecimento. Portaria nº 368, de 4 de setembro de 1997. Regulamento Técnico Sobre As Condições Higiênico-Sanitárias e de Boas Práticas de Elaboração para Estabelecimentos Elaboradores/ Industrializadores de Alimentos. Diário Oficial Da União: Brasília, 08 set. 1997. Disponível em: https://www.gov.br/agricultura/pt-br/assuntos/inspecao/produtos-animal/empresario/Portaria_368.1997.pdf/view. Acesso em: 14 mar. 2021.

BRASIL. Ministério da Saúde Secretaria de Vigilância Sanitária. PORTARIA Nº 326, De 30 De Julho De 1997. Regulamento Técnico Sobre As Condições Higiênico-Sanitárias e de Boas Práticas de Fabricação para Estabelecimentos Produtores /Industrializadores de Alimentos. Diário Oficial da União: Brasília, 1997. Disponível em:

https://bvsms.saude.gov.br/bvs/saudelegis/svs1/1997/prt0326_30_07_1997.html. Acesso em: 14 mar. 2021.

BRASIL. Agência Nacional de Vigilância Sanitária. Resolução de Diretoria Colegial - RDC nº 275, de 21 de outubro de 2002. Regulamento Técnico de Procedimentos Operacionais Padronizados Aplicados aos Estabelecimentos Produtores/Industrializadores de Alimentos. Diário Oficial da União: Brasília, Seção 1, pág. 126, 23 out. 2002. Disponível em: http://bvsms.saude.gov.br/bvs/saudelegis/anvisa/2002/anexos/anexo_res0275_21_10_2002_rep.pdf. Acesso em: 14 mar. 2021.

COLETTO, Douglas. Gerenciamento da segurança dos alimentos e da qualidade na indústria de alimentos. Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação em Engenharia de Alimentos) - Universidade Federal do Rio Grande do Sul, Instituto de Ciência e Tecnologia de Alimentos, Curso de Engenharia de Alimentos, Porto Alegre, 2012. Disponível em. ttp://www.lume.ufrgs.br/bitstream/handle/10183/72762/000870926.pdf?sequence. Acesso em: 05 mar. 2021.

FIGUEIREDO, V. F. de; COSTA NETO, P. L. de O. Implantação do HACCP na indústria de Alimentos. Gestão e Produção, São Paulo, v.8, n1, p. 100-111, 2001. Disponível em: https://www.scielo.br/j/gp/a/xgsjgCvsY9w7Bgz43Typx9w/?format=pdf&lang=pt. Acesso em: 02 set. 2021. DOI: https://doi.org/10.1590/S0104-530X2001000100008

GOMES, Sandra Maria Fernandes. Integração dos sistemas normativos (ISO 22000, IFS e BRC) na Indústria Alimentar. Dissertação (Mestrado em Tecnologia Alimentar e Qualidade) - Universidade Nova de Lisboa, Faculdade de Ciências e Tecnologia, Lisboa, 2010. Disponível em:

https://run.unl.pt/bitstream/10362/5784/1/Gomes_2010.pdf. Acesso em: 27 fev. 2021.

IFS, Management GmbH. IFS Food - Norma para avaliar a conformidade de produtos e processos em relação à segurança de alimentos e qualidade. VERSÃO 7; OUTUBRO 2020. Disponível em: https://www.ifs-certification.com/images/standards/ifs_food7/documents/standards/IFS_Food7_pt.pdf. Acesso em: 03 maio 2021.

MACEDO, Fabiana Fernandes. Implantação do HACCP na Indústria de Alimentos. Trabalho de Graduação (Graduação em Engenharia de Produção) - Universidade Estadual de Maringá, Centro de Tecnologia, Maringá, 2006. Disponível em: http://www.dep.uem.br/gdct/index.php/dep_tcc/article/view/1452/1349. Acesso em: 02 set. 2021.

MACHADO, Viviana Isabel da Luz. Sistemas de Gestão da Segurança Alimentar: Comparação entre as normas NP EN ISO 22000, BRC e IFS. Dissertação (Mestrado em Tecnologia dos Alimentos) - Universidade do Algarve, Instituto Superior de Engenharia, Faro 2015. Disponível em:

https://sapientia.ualg.pt/bitstream/10400.1/8283/1/Tese_Viviana%20Machado.pdf. Acesso em: 27 fev. 2021.

OPAS. Higiene dos Alimentos – Textos Básicos. Organização Pan-Americana da Saúde. Agência Nacional de Vigilância Sanitária. Brasília: Organização Pan-Americana da Saúde, 2006. Disponível em: https://acisat.pt/wp-content/uploads/2016/10/codex_alimentarius.pdf. Acesso em: 06 mar. 2021.

PADILHA, Maria do Rosário de Fátima; SILVA, Mônica Janaína Pereira da; SHINOHARA, Neide Kazue Sakugawa. Benefícios e desafios da implantação de APPCC em indústrias de alimentos para segurança de alimentos. Contextos da Alimentação – Revista de Comportamento, Cultura e Sociedade. São Paulo: SENAC, Vol. 7, nº 2 – dezembro de 2019. Disponível em: http://www3.sp.senac.br/hotsites/blogs/revistacontextos/wp-content/uploads/2019/12/contextos-final-61-71.pdf. Acesso em: 07 set. 2021.

SBARDELOTTO, Paula Regina Rabelo. Análise de Perigos e Pontos Críticos de Controle - APPCC: Implantação no Frigorífico Sigma. Especialização (Especialista em Engenharia de Produção) - Universidade Tecnológica Federal do Paraná, Francisco Beltrão, 2019. Disponível em:

http://repositorio.roca.utfpr.edu.br/jspui/bitstream/1/17015/1/FB_CEEP_I_2020_18.pdf. Acesso em: 07 mar. 2021.

Published

2021-12-20

How to Cite

DIAS, J.; RODOLPHO, D. . ANÁLISES DOS PERIGOS E PONTOS CRÍTICOS DE CONTROLE (APPCC): importance for food agroindustry. Revista Interface Tecnológica, [S. l.], v. 18, n. 2, p. 701–710, 2021. DOI: 10.31510/infa.v18i2.1269. Disponível em: https://revista.fatectq.edu.br/interfacetecnologica/article/view/1269. Acesso em: 24 nov. 2024.

Issue

Section

Tecnologia em Produção Industrial

Metrics

Views
  • Abstract 1103
  • PDF (Português (Brasil)) 726
Métricas

Most read articles by the same author(s)

1 2 3 > >>