ECONOMIC FEASIBILITY ANALYSIS OF A PEANUT PROCESSING AGROINDUSTRY

Authors

  • Fernanda Eduarda Vieira da Silva Faculdade de Tecnologia de Taquaritinga (Fatec) – Taquaritinga - São Paulo - Brasil
  • Francislene de Fatima Carvalho Faculdade de Tecnologia de Taquaritinga (Fatec) – Taquaritinga - São Paulo - Brasil
  • Luana Coscolin Borges Faculdade de Tecnologia de Taquaritinga (Fatec) – Taquaritinga - São Paulo - Brasil
  • Tainá da Silva Claudino Faculdade de Tecnologia de Taquaritinga (Fatec) – Taquaritinga - São Paulo - Brasil
  • Marcos Alberto Claudio Pandolfi Faculdade de Tecnologia de Taquaritinga (Fatec) – Taquaritinga - São Paulo - Brasil

DOI:

https://doi.org/10.31510/infa.v17i1.763

Keywords:

Análise Econômica, Amendoim, Consumo, Investimento, Agroindústria

Abstract

This article presents the importance of peanut cultivation for the growth of agribusiness in Brazil. Peanut is a legume originally from South America, and its fruit is rich in oil, proteins and vitamins. As it is a profitable activity for the local economy, a large part of peanut production has been destined for the fresh market, with boiled and roasted peanuts standing out. The state of São Paulo, Goiás, Mato Grosso and Paraná that stand out in the production for presenting the edaphoclimatic factors favorable to the culture. Peanut consumption, fresh or processed, indicates a growth trend in Brazil. The main challenges faced by the peanut culture are the high cost of labor, machinery that has high investment costs and often ends up interfering with the quality of the product. The economic indicators VPL, TIR, Playback were used to carry out the economic and financial analysis of the investment project for fresh peanut and peanut paste agroindustry in the city of Taquaritinga - SP. Therefore, the three applied methods (NPV most recommended method from an economic point of view, IRR, Internal Rate of Return on an investment, periodicity of the project's cash flows and Playback viability of an investment), are references for good management in search of profitability.

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...

References

ABICAB NEWS, 2012 - Associação Brasileira da Indústria de Chocolates, Amendoim e Balas. Disponível em: <https://www.abicab.org.br>. Acesso em: 17 set. 2019.

ADVFN BRASIL. Indicadores Econômicos: IGPM, agosto de 2019. Disponível em: <https://br.advfn.com/indicadores/igpm>. Acesso em: 25 out.2019.
CONAB — Companhia Nacional de Abastecimento, Safra Brasileira de Grãos, publicado em 10/09/19. Disponível em: <https://www.conab.gov.br> Acesso em: 17 set 2019.

GIL, Felippe. Amendoim: história, botânica e culinária. Editora Senac São Paulo, 2019, p. 13.

GIL, A.C. Métodos e técnicas de pesquisa social. São Paulo: Atlas, 2007.

IBGE cidades, Brasil São Paulo Taquaritinga. Produção agrícola - Lavoura Temporária. Publicado no Ano: 2018. Disponível em: <https://cidades.ibge.gov.br/brasil/sp/taquaritinga/pesquisa/14/10193?tipo=grafico&indicador=10215>. Acesso em: 17 set. 2019.

JOÃO, I, S; LOURENZANI, W, L. Análise SWOT do Sistema Agroindustrial do Amendoim na Região de Tupã e Marília – SP. Organizações Rurais & Agroindustriais, Recebido em: 10/3/09. Aprovado em: 26/4/11. Universidade Federal de Lavras Minas Gerais, Brasil. Disponível em: <http://www.redalyc.org/articulo.oa?id=87819763007> Acesso: 18 set. 2019.

MACHADO, J.G. de C.F. Estratégias de marketing na indústria de amendoim: um estudo em empresas da Alta Paulista. Recebido em: 15/4/2012 – Aprovado em: 4/11/2012. Disponível em: < https://docplayer.com.br/38343114-Estrategias-de-marketing-na-industria-de-amendoim-um-estudo-em-empresas-da-alta-paulista.html> Acesso em: 24 out.2019.

PRATES, R, W. Qual a diferença entre payback simples e descontado? WR. PRATES, publicado em 04/05/2016. Disponível em: <https://www.wrprates.com/qual-e-a-diferenca-entre-payback-simples-e-descontado/> Acesso em: 24 out.2019.

SABES. J.J. S; ALVES. A.F. O AGRONEGÓCIO DO AMENDOIM: estudo e comparação dos padrões sazonais de comportamento dos preços no período de janeiro de 1996 a dezembro de 2005. Universidade estadual de Maringá, comercialização, mercados e preços 2008. Disponível em:<https://ageconsearch.umn.edu/record/102222> acesso em 17 set.2019.

SEBRAE. Ponto de equilíbrio: ferramenta para manter seu negócio seguro. Sebrae Nacional – publicado em 13/09/2019. Disponível em: <https://www.sebrae.com.br/sites/PortalSebrae/artigos/artigosFinancas/ponto-de-equilibrio,67ca5415e6433410VgnVCM1000003b74010aRCRD>. Acesso em: 25 out.2019.

Simples Nacional. Alíquota de empresas. um regime tributário diferenciado, simplificado e favorecido previsto na Lei Complementar nº 123, de 14.12.2006. Disponível em: <www.simplesnacional.com.br> Acesso em: 24 de out 2019.

SISTEMAS DE PRODUÇÃO EMBRAPA. Sistema de Produção de Amendoim. 2ª edição publicado em Fev/2014. Disponível em: <https://www.spo.cnptia.embrapa.br/conteudo?p_p_id=conteudoportlet_WAR_sistemasdeproducaolf6_1ga1ceportlet&p_p_lifecycle=0&p_p_state=normal&p_p_mode=view&p_p_col_id=column-1&p_p_col_count=1&p_r_p_ 76293187_sistemaProducaoId=3803&p_r_p_-996514994_topicoId=3445>. Acesso em: 24 out.2019.

Published

2020-08-04

How to Cite

SILVA, F. E. V. da; CARVALHO, F. de F.; BORGES, L. C.; CLAUDINO, T. da S.; PANDOLFI, M. A. C. ECONOMIC FEASIBILITY ANALYSIS OF A PEANUT PROCESSING AGROINDUSTRY. Revista Interface Tecnológica, [S. l.], v. 17, n. 1, p. 376–387, 2020. DOI: 10.31510/infa.v17i1.763. Disponível em: https://revista.fatectq.edu.br/interfacetecnologica/article/view/763. Acesso em: 18 may. 2024.

Issue

Section

Tecnologia em Agronegócio

Metrics

Most read articles by the same author(s)

1 2 3 > >>