FRESH MINAS CHEESE AGROINDUSTRY

Authors

DOI:

https://doi.org/10.31510/infa.v20i1.1585

Keywords:

Viability, Economy, Production, Dairy

Abstract

Cheese is among the products that have great market acceptance, thus bringing a great economic opportunity to our country. The present work has as main objective to show guidelines for the creation of a cheese factory with the main activity of producing Fresh Minas Cheese, and to present results regarding the per capita consumption of cheese, proving to be an economically viable activity. For this study, tools were used such as market analysis and sizing, which makes it possible to verify the conditions of the milk and cheese market, production, exports and imports and the trend of this product in the current market. Also presented will be presented the processes and operations, the equipment used for the production of cheese, the norms and legislations, sizing, structure, and important data about the cheese market in the Brazilian territory and finally the results, which will demonstrate per capita values of Consumption of Fresh Minas Cheese.

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...

References

ABIQ - Associação Brasileira das Indústrias de Queijos. Consumo per capta de queijos no Brasil. Disponível em: https://www.abiq.com.br/home_queijos.asp. Acesso em: 22 abr. 2021.

BEHZADI, Golnar et al. Agribusiness supply chain risk management: A review of quantitative decision models. Omega, v. 79, p. 21-42, 2018. DOI: https://doi.org/10.1016/j.omega.2017.07.005

BRASIL. Presidência da República. Secretaria-Geral. Subchefia para Assuntos Jurídicos. Decreto nº 9.013, de 29 de março de 2017. Disponível em: http://www.planalto.gov.br/ccivil_03/_ato20152018/2017/decreto/d9013.htm#:~:text=DECRETO%20N%C2%BA%209.013%2C%20DE%2. Acesso em 11 abr. 2021.

CEPEA. Centro de Estudos Avançados em Economia Aplicada. Valores Médios em Cinco Estados e Média Brasil. 2023. Disponível em: https://www.cepea.esalq.usp.br/br/indicador/leite-derivados-atacado.aspx. Acesso em: 02 mar. 2023.

DENZIN, Norman; LINCOLN, Yonna. A disciplina e a prática da pesquisa qualitativa. O Planejamento da pesquisa qualitativa: teorias e abordagens. Porto Alegre: ArtMed, 2006, p.15-41.

EMBRAPA. Boletim Indicadores Leite e Derivados. Ano 12, nº 113. 2021 - Edição Especial. Disponível em: https://www.cileite.com.br/ind_leite_derivados_mar_2_2021. Acesso em: 22 abr. 2021.

EMBRAPA. Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária. Anuário Leite. 2020. Disponível em: https://www.embrapa.br/busca-de-publicacoes/-/publicacao/1124722/anuario-leite-2020-leite-de-vacas-felizes. Acesso em: 25 abr. 2021.

FONSECA, J. J. S. Metodologia da pesquisa científica. Fortaleza: UEC, 2002. Apostila.

GERHARDT, Tatiana Engel; SILVEIRA, Denise Tolfo. Métodos de Pesquisa. Coordenado pela Universidade Aberta do Brasil – UAB/UFRGS e pelo Curso de Graduação Tecnológica – Planejamento e Gestão para o Desenvolvimento Rural da SEAD/UFRGS. – Porto Alegre: Editora da UFRGS, 2009.

GONÇALVES, R.F.; PIOTTO, Z.C.; RESENDE, M.B. Influência dos mecanismos de coagulação da água bruta na reciclagem de coagulantes em lodos de estações de tratamento de água. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE ENGENHARIA SANITÁRIA E AMBIENTAL, 19., 1997, Foz do Iguaçu. Anais [...]. Foz do Iguaçu: Abes, 1997. p 2-15.

JANK, M. S; NASSAR, A. M.; TACHINARDI, M. H. Agronegócio e comércio exterior brasileiro. Revista USP, n. 64, p. 14-27, 2005. DOI: https://doi.org/10.11606/issn.2316-9036.v0i64p14-27

Lei Nº 17453 DE 18/11/2021. Disponível em: https://www.al.sp.gov.br/norma/200940. Acesso em: 19 mar. 2022.

PRODANOV, C. C.; FREITAS, E. C. Metodologia do Trabalho Científico: métodos e técnica da pesquisa e do trabalho acadêmico. 2. ed. – Novo Hamburgo: Feevale, 2013.

SANTOS, V. A. Q.; HOFFMANN, F. L. Evolução da microbiota contaminante em linha de processamento de queijos Minas frescal e ricota. Revista do Instituto Adolfo Lutz, p. 38-46, 2010.

SENGER, A. E. V.; BIZANI, D. Pesquisa de Staphylococcus aureus em queijo minas frescal, produzido de forma artesanal e industrial, comercializado na cidade de Canoas/RS, Brasil. Revista de Ciências Ambientais, v. 5, n. 2, p. 25-42, 2011.

SILVA, F. T. Queijo Minas Frescal. Brasília, DF: Embrapa Informação Tecnológica, 2005.Disponívelem:https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/11884/2/00076200.pdf. Acesso em: 15 mai. 2021.

Siqueira, K. B.; Rocha, D. T.; Diniz, F. H.; Carvalho, G. R.; Chaves, D. O. 2021. Consumo de lácteos na pandemia. Principais mudanças no comportamento do consumidor brasileiro de leite e derivados durante a pandemia de Covid-19. Circular Técnica 126, Juiz de Fora - MG. Disponível em: https://www.embrapa.br/busca-de-publicacoes/-/publicacao/1132133/consumo-de-lacteos-na-pandemia-principais-mudancas-no-comportamento-do-consumidor-brasileiro-de-leite-e-derivados-durante-a-pandemia-de-covid-19. Acesso em: 10 dez. 2022

VILELA, D et al. A evolução do leite no Brasil em cinco décadas. Revista de Política Agrícola, v. 26, n. 1, p. 5-24, 2017.

Published

2023-06-30

How to Cite

DA SILVA, A. F. R.; FERRAREZI JUNIOR, E.; CARRASQUEIRA, A.; CARACINI, L. G. FRESH MINAS CHEESE AGROINDUSTRY. Revista Interface Tecnológica, [S. l.], v. 20, n. 1, p. 447–457, 2023. DOI: 10.31510/infa.v20i1.1585. Disponível em: https://revista.fatectq.edu.br/interfacetecnologica/article/view/1585. Acesso em: 20 may. 2024.

Issue

Section

Tecnologia em Agronegócio

Metrics

Most read articles by the same author(s)

<< < 1 2 3 4 > >>