PEANUTS PRODUCTION IN THE STATE OF SÃO PAULO AND ITS VIABILITY

Authors

DOI:

https://doi.org/10.31510/infa.v19i2.1469

Keywords:

Peanut, Productive chain, Consumption, Production, Export

Abstract

Peanut (Arachis hypogaea L.) belongs to the Fabaceae family and is an important leguminous plant consumed worldwide. It can be used as seeds and for consumption as food. Currently, more than 90% of peanut production in Brazil is concentrated in the state of São Paulo, where planting takes place from October to November, primarily in areas of sugarcane at the time of reform. The expansion of production in the field is directly linked to new technologies, increased processing capacity and grain commercialization, mainly for the foreign market. Using bibliographical and documentary research instruments in a qualitatively applied way, we sought to demonstrate the feasibility of peanut production in the state of São Paulo, highlighting potentialities and challenges present in the production chain. Despite the many challenges to be overcome, there are great growth opportunities for all links. It could be concluded that the peanut culture has good viability and excellent return to the producer.

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...

References

AMENDOIM. AGRIANUAL 2018: Anuário da agricultura brasileira. São Paulo: FNP Consultoria e Comércio, 2008. p. 455-490

AREA, Associação Regional de Engenharia, Arquitetura e Agronomia de Jaboticabal. A cultura do amendoim e seus reflexos econômicos, sociais e técnicos. CONFEA. 1.ª edição: dezembro de 2019.

BARBOSA, R. M; HOMEM, B. F. M; TARSITANO, M. A. A. Custo de produção e lucratividade da cultura do amendoim no município de Jaboticabal, São Paulo. Rev. Ceres, Viçosa, v. 61, n.4, p. 475-481, jul/ago, 2014 DOI: https://doi.org/10.1590/0034-737X201461040005

BERTIOLI, D.J.; SEIJO, G.; FREITAS, F.O.; VALLS, J.F.M.; BERTIOLI, S.C.M.L.; MORETZSOHN, M.C. An overview of peanut and its wild relatives. Plant Genetic Resources: characterization and utilization, n. 9, p. 134-149, 2011. DOI: https://doi.org/10.1017/S1479262110000444

CONAB - Companhia Nacional de Abastecimento. Boletim da safra de grãos. Disponível em: <https://www.conab.gov.br/info-agro/safras/graos/boletim-da-safra-de-graos?limitstart=0>. Acesso em 15 set. 2022.

FIESP. Agronegócio do amendoim no Brasil - Produção, Transformação e Oportunidades. 2021.

JOÃO, I.S.; LOURENZANI, W.L. Análise SWOT do sistema agroindustrial do amendoim na região de Tupã e Marília- SP. Organizações Rurais & Agroindustriais, Lavras, v.13, n.2, p. 243-256, 2011.

LIMA, T. C. S.; MIOTO, R. C. T. Procedimentos metodológicos na construção do conhecimento científico: a pesquisa bibliográfica. Rev. Katál. Florianópolis v. 10 n. esp. p. 37-45 2007. DOI: https://doi.org/10.1590/S1414-49802007000300004

LOURENZANI, W.L; LOURENZANI, A. E. B. S. Potencialidades do agronegócio brasileiro de amendoim. XLIV CONGRESSO DA SOBER. Fortaleza, 23 a 27 de julho de 2006 Sociedade Brasileira de Economia e Sociologia Rural.

MARTINS, R. Produção de amendoim e expansão da cana-de-açúcar na alta paulista, 1996-2010. Informações Econômicas, SP, v. 41, n. 6, jun. 2011.

O AGRONÔMICO. Cultivares de amendoim alto oleicos: uma inovação para o mercado produtor e consumidor brasileiros. IAC. 2018. Disponível em: < http://oagronomico.iac.sp.gov.br/?p=1148>. Acesso em: 27 set. 2022.

OKADA, M. H. Aquisição de qualidade fisiológica em sementes de amendoim (Arachis hypogaea L.). FCA. UNESP. Botucatu, SP. 2019.

PEREIRA, L. D. R; IGNÁCIO, E. O. Cadeia produtiva do óleo de amendoim. Área Temática: Produção animal, vegetal e agroindustrial. XI Sintagro. Simpósio Nacional de Tecnologia em Agronegócio. Ourinhos-SP. 22 e 23 de outubro de 2019.

REIS, T; LOURENZANI, A. E. B. S; PEREIRA, M. E. B. G. Panorama da produção de amendoim no Brasil. Grupo de Pesquisa: Sistemas Agroalimentares e Cadeias Agroindustriais. Santa Maria - RS, 30 de julho a 03 de agosto de 2017. SOBER - Sociedade Brasileira de Economia, Administração e Sociologia Rural.

SAMPAIO, R. M. Amendoim: exportações em alta frente às expectativas construídas pela pandemia. Revista Canavieiros. Disponível em: < https://www.revistacanavieiros.com.br/amendoim-exportacoes-em-alta-frente-as-expectativas-construidas-pela-pandemia>. Acesso em: 21 set. 2022.

SAMPAIO, R. M; FREDO, C. E. Características socioeconômicas e tecnologias na agricultura: um estudo da produção paulista de amendoim a partir do Levantamento das Unidades de Produção Agropecuária (LUPA) 2016/17. Revista de Economia e Sociologia Rural, 59(4): e236538, 2021. DOI: https://doi.org/10.1590/1806-9479.2021.236538

SANTOS, F. Levantamento da qualidade de sementes de amendoim armazenadas no estado de São Paulo. Instituto agronômico curso de pós-graduação em agricultura tropical e subtropical. Campinas, SP. Março 2013. DOI: https://doi.org/10.1590/brag.2013.029

SEVERINO, A. J. Metodologia do trabalho científico. Cortez Editora. 23ª Edição. Publicado no Brasil - 2014

WINTERHALTER BRASIL LTDA. A importância das certificações de qualidade na indústria alimentícia. Disponível em: <https://www.winterhalter.com/br-pt/blog-winterhalter/a-importancia-das-certificacoes-de-qualidade-na-industria-alimenticia/>. Acesso em: 27 set. de 2022.

Published

2022-12-20

How to Cite

SOUZA, G. de P.; FERRAREZI JUNIOR, E. . PEANUTS PRODUCTION IN THE STATE OF SÃO PAULO AND ITS VIABILITY. Revista Interface Tecnológica, [S. l.], v. 19, n. 2, p. 620–629, 2022. DOI: 10.31510/infa.v19i2.1469. Disponível em: https://revista.fatectq.edu.br/interfacetecnologica/article/view/1469. Acesso em: 19 may. 2024.

Issue

Section

Tecnologia em Agronegócio

Metrics

Most read articles by the same author(s)

1 2 3 > >>