THE SOLUBLE COFFEE INDUSTRY IN BRAZIL

an important growth market

Authors

Keywords:

Coffee, Industry, Marketplace

Abstract

 Coffee is one of the most consumed products worldwide. Due to its large market and because it is a beverage appreciated all over the world, coffee has an important value in the industrial and commercial market. Brazil is the largest producer and exporter of coffee in the world. Due to the great acceptance of the product, and as a way of speeding up the preparation of the drink, the instant version was created. Soluble coffee has been widely consumed over time. Within this context, the general objective of this study is to show how the soluble coffee industry, especially in Brazil, and its viability for the market. For the study, a bibliographic survey was carried out, where materials were consulted in academic articles, reliable websites, symposium and congress presentations, as well as theses and monographs that bring the focus of this study as the theme. The literature studied brings as results the growth of the soluble coffee industry in the country and shows that investment in this market can be highly viable.

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...

References

ABICS. Associação Brasileira da Indústria de Café Solúvel. O que é café solúvel. 2021. Disponivel em: https://www.abics.com.br/noticia.php?noticia=238&o_que_e_o_cafe_soluv

el_. Acesso em: 20 ago. 2021.

ABIC. Associação Brasileira da Indústria do Café. Tendências do Mercado do Café. 2015. Disponível em: http://consorciopesquisacafe.com.br/arquivos/consorcio/consumo/Tendencia

_do_Mercado_de_Cafe_-_2015_1.pdf.. Acesso em: 30 jul. 2021.

BELTRÃO, A. F. História Completa do Café no Brasil. 2018. Disponível em: https://revistacafeicultura.com.br/?mat=66568. Acesso em: 20 ago. 2021.

CARROCINO, R. Um pouco da História do Café no Brasil. 2020. Disponível em: https://baristawave.com/historia-do-cafe-no-brasil/. Acesso em: 20 ago. 2021.

CECAF. Conselho de Exportadores de Café. Exportações Brasileiras. 2021. Disponível em: https://www.cecafe.com.br/. Acesso em: 20 ago. 2021.

CNC. Conselho Nacional do Café. O maior Produtor do Mundo. 2021. Disponível em: https://cncafe.com.br/. Acesso em: 10 ago. 2021.

CONAB. Companhia Nacional de Abastecimento. Café. 2020. Disponível em: https://agenciabrasil.ebc.com.br/economia/noticia/2020-12/conab-cafe-tera-safra-recorde-em-2020. Acesso em: 2 ago. 2021.

EMBRAPA. Fruticultura. Coleção Plantar. 2 ed. Embrapa: Brasília. 2014.

EMBRAPA. Mercado mundial de café solúvel está estimado em US$ 28 bilhões com possibilidade de crescimento de 30% até 2020. 2017. Disponível em: https://www.embrapa.br/busca-de-noticias/- /noticia/20350539/mercado-mundial-de-cafe-soluvel-esta-estimado-em-us-28- bilhoes-com-possibilidade-de-crescimento-de-30-ate-2020. Acesso em: 20 ago. 2021.

IBGE. Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística. Anuário Brasileiro da Fruticultura. Editora Gazeta. 2013.

IBGE. Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística. Redução da Produção de café em 0,6%. 2020. Disponível em: https://www.ibge.gov.br/estatisticas/economicas/agricultura-e-pecuaria/9201-levantamento-sistematico-da-producao-agricola.html?=&t=resultados. Acesso em: 20 ago. 2021.

IBGE. Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística. IBGE prevê safra record de grãos em 2020. 2018. Disponível em: https://agenciadenoticias.ibge.gov.br/agencia-sala-de-imprensa/2013-agencia-de-noticias/releases/26537-ibge-preve-safra-recorde-de-graos-em-2020#:~:text=O%20Mato%20Grosso%20lidera%20como,%2C1%25%20do%20total%20nacional. Acesso em: 20 ago. 2021.

IBRAF. Instituto Brasileiro de Frutas. O Brasil tem destaque no ramo da fruticultura. 2015. Disponivel em: http://www.grupogaz.com.br/tratadas/eo_edicao/4/2015/03/20150301

_106c8c2f1/pdf/4718_2015fruticultura.pdf. Acesso em: 12 ago. 2021.

ISTO É. Dinheiro Rural. Consumo de café vai ultrapassar a produção do grão no ano-cafeeiro 2019-2020. n. 181. 2020. Disponível em: https://www.dinheirorural.com.br/consumo-de-cafe-vai-ultrapassar-a-producao-do-grao-no-ano-cafeeiro-2019-2020/. Acesso em: 20 ago. 2021.

MARCUCCI, C. T. et al. Teores de trigonelina, ácido 5- cafeoilquínico, cafeína e melanoidinas em cafés solúveis comerciais brasileiros. Química Nova, Londrina, v. 36, n. 4, p.1-1, 18 fev. 2013.

NORONHA, D. P.; FERREIRA, S. M. S. P. Revisões de literatura. In: CAMPELLO, Bernadete Santos; CONDÓN, Beatriz Valadares; KREMER, Jeannette Marguerite (orgs.) Fontes de informação para pesquisadores e profissionais. Belo Horizonte: UFMG, 2000.

REVISTA CAFEICULTURA. A evolução do cafézinho solúvel, descafeinado, liofilizado e expresso. 2006. Disponível em: http://revistacafeicultura.com.br/?mat=5926. Acesso em: 20 ago 2021.

REVISTA CAFEICULTURA. Dados sobre a produção e consumo de café no Brasil. 2020.

Disponível em: https://revistacafeicultura.com.br/?mat=69032. Acesso em: 10 ago. 2021.

RIBEIRO, P. F. de A. C. C. Processo de Liofilização de Produtos Alimentares Perecíveis. Dissertação (Mestrado) - Instituto Superior de Engenharia de Lisboa, Lisboa, 2016.

RUIZ, A. I. Café. Ministério da Educação. 2005. Disponível em: http://portal.mec.gov.br/setec/arquivos/pdf/publica_setec_cafe.pdf. Acesso em: 20 jul. 2021.

SÉRGIO, A. Brasil tem crescimento de 9,4% no volume das exportações com 44,5 milhões de sacas de café em 2020. 2021. Disponível em: https://revistacafeicultura.com.br/index.php?tipo=ler&mat=70040. Acesso em: 20 ago. 2021.

SILVA, M. I de a.; PASQUIM, T. B. S. Acoffee- Indústria Café Solúvel. 2018. Disponível em: http://repositorio.roca.utfpr.edu.br/jspui/bitstream/1/10362/1/AP_COENQ_2018_2_02.p

Df. Acesso em: 10 ago. 2021.

USDA. Departamento de agricultura dos Estados Unidos. Análise Mensal do café. Junho/julho de 2020. Disponível em: CafeZ-ZAnaliseZMensalZ-ZJunho-JulhoZ-Z2020%20(4).pdf. Acesso em: 20 ago. 2021.

Published

2021-12-20

How to Cite

XAVIER DE LIMA, R.; FERRAREZI JUNIOR, E. . THE SOLUBLE COFFEE INDUSTRY IN BRAZIL: an important growth market. Revista Interface Tecnológica, [S. l.], v. 18, n. 2, p. 430–442, 2021. Disponível em: https://revista.fatectq.edu.br/interfacetecnologica/article/view/1205. Acesso em: 16 may. 2024.

Issue

Section

Tecnologia em Agronegócio

Metrics

Most read articles by the same author(s)

1 2 3 > >>