EFFICIENCY STUDY IN A HYGIENIZATION SYSTEM IN THE COCONUT WATER BOTTLE INDUSTRY
DOI:
https://doi.org/10.31510/infa.v20i1.1632Keywords:
Quality, Security, Industry, Contamination, DisinfectionAbstract
The CIP (Cleaning in Place) sanitation process is essential to ensure the safety, maintenance of organoleptic characteristics, and quality of coconut water to be bottled. In this article, I present the theoretical basis of CIP sanitation in the coconut water bottling industry, as well as the methodological procedures to assess the effectiveness of the cleaning process. Results and discussion indicate that appropriate selection of alkaline, acidic, and sanitizing cleaning solutions, establishment and implementation of cleaning protocols, validation of the cleaning process by the quality control department, training of employees involved in the entire process, and documentation of the process are critical to ensure the effectiveness of CIP sanitation. Finally, I highlight the importance of companies investing in continuous improvements in the CIP sanitation process to ensure product quality and safety.
Downloads
Metrics
References
ALMEIDA, Ana Carla Fonseca. Higiene e sanitização na indústria de alimentos: princípios, práticas e procedimentos. São Paulo: Editora Varela, 2020.
ALVES, F. C. C. et al. Tecnologias de produção, processamento e análise de alimentos. 1. ed. Viçosa, MG: Editora UFV, 2019.
BARROS NETO, B.; SCARMINIO, I. S. Como fazer experimentos: pesquisa e desenvolvimento na ciência e na indústria. São Paulo: Editora da Unicamp, 2018.
BEVILACQUA, Joyce Aparecida. Higienização e Sanitização na Indústria de Alimentos. 2. ed. São Paulo: Varela, 2019.
BRASIL. Ministério da Saúde. Agência Nacional de Vigilância Sanitária (ANVISA). Resolução RDC nº 275, de 21 de outubro de 2002. Regulamento Técnico de Procedimentos Operacionais Padronizados para Estabelecimentos Produtores de Alimentos e Bebidas. D.O.U. 06 nov. 2002.
BRASIL. Ministério da Saúde. Agência Nacional de Vigilância Sanitária. Instrução Normativa - IN Nº 161, de 1º de julho de 2022. Estabelece as listas de padrões microbiológicos de alimentos. D. O. U., Brasília, DF, 6 jul. 2022. Seção 1, p. 23.
DE OLIVEIRA, T. C.; ROCHA, G. S.; DA SILVA, T. F.; DE SOUZA, E. L.; STAMFORD, T. L. Efficacy of different cleaning solutions in removing biofilms from equipment used in the production of coconut-based beverages. Brazilian Journal of Microbiology, 50(2), 423-430, 2019. doi: 10.1007/s42770-019-00068-7.
LOURENÇO, F. C.; REGIS, W. C. B.; DE MACEDO, A. J.; STAMFORD, T. L. Limpeza in place na indústria de alimentos: uma revisão. Brazilian Journal of Development, 4(9), 19412-19423, 2018. doi: 10.34117/bjdv4n9-385
MENEZES, C. R.; CERQUEIRA, M. A. Tecnologia de alimentos: Princípios e aplicações. São Paulo: Blucher, 2019.
OLIVEIRA, L. M.; SILVA, E. K.; BESSA, M. A. Higiene e sanitização na indústria de alimentos. São Paulo: Blucher, 2019
OLIVEIRA, R. A. de et al. Tecnologia de processos industriais. Curitiba: Intersaberes, 2019.
RODRIGUES, L. C.; GONÇALVES, M. P.; SANTANA, R. C. Tecnologias de Higienização na Indústria de Alimentos. Novas Edições Acadêmicas, 2019.
SILVA, J. A.; SANTOS, R. S.; RODRIGUES, L. R. Controle de qualidade na indústria de alimentos: aspectos microbiológicos e sanitários. São Paulo: Editora Blucher, 2019.
SILVA, N. et al. Microbiologia dos Alimentos. 7.ed. São Paulo: Artmed, 2019.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2023 Revista Interface Tecnológica
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Os direitos autorais dos artigos publicados pertencem à revista Interface Tecnológica e seguem o padrão Creative Commons (CC BY 4.0), que permite o remixe, adaptação e criação de obras derivadas do original, mesmo para fins comerciais. As novas obras devem conter menção ao(s) autor(es) nos créditos.