THE IMPACT OF ORANGE JUICE ON THE SÃO PAULO ECONOMY: A CURRENT ANALYSIS

uma análise atual

Authors

DOI:

https://doi.org/10.31510/infa.v21i2.2078

Keywords:

Agribusiness, Citrus Production, Commercialization, Agricultural Production

Abstract

The agribusiness of São Paulo oranges is one of the most important agricultural activities, with 70% of the production going to the agroindustries to become juices (concentrated and fresh) and be marketed to the whole world. Like the other crops present in Brazil and the state, oranges have a favorable climate, fertile land and technologies for efficient planting that has been evolving over the years. The objective of this work is to contextualize the orange juice agribusiness in the State of São Paulo, through key factors such as: the historical aspects of these plants, the varieties cultivated, their production chain and their economic importance and projections. Resulting in a production chain that takes into account the demands of the domestic and foreign markets, with agro-industries as the main link. Its economic importance is based on productivity of 35.2 tons/hectare in São Paulo, 3 million tons of juices exported, employing more than 200,000 people, acquisition of work materials, life insurance and collection of US$ 189 million, with a GDP of US$ 6.5 billion and an export of US$ billion in exports per year. As final considerations, the objective was achieved, as the orange juice production chain and its economic importance were presented throughout the work, according to what was proposed.

Downloads

Download data is not yet available.

References

ALVES, Marcos. Rafael. A contabilidade de custos como ferramenta para apoio nas atividades citrícolas: mensurando o desempenho produtivo. 2015. 73 f. Monografia (Tecnólogo em Agronegócios) – Faculdade de Tecnologia. Taquaritinga – SP, 2015.

ANDRADE, Vinicius José Simplício; ALMEIDA, Marcela Midori Yada de. Desperdício da laranja na cadeia produtiva. Revista Interface Tecnológica, [S. l.], v. 17, n. 1, p. 401–408, 2020. DOI: 10.31510/infa.v17i1.770. Disponível em: https://revista.fatectq.edu.br/interfacetecnologica/article/view/770. Acesso em: 4 set. 2024. DOI: https://doi.org/10.31510/infa.v17i1.770

BRASIL. MAPA. Projeções do agronegócio: Brasil 2022/23 a 2032/33 Projeções de Longo Prazo. Brasília, 2023. Disponível em: <https://www.gov.br/agricultura/pt-br/assuntos/noticias/producao-de-graos-brasileira-devera-chegar-a-390-milhoes-de-toneladas-nos-proximos-dez-anos/ProjeesdoAgronegcio20232033.pdf>. Acesso: 15 set. 2024.

CitrusBR. A cadeia do suco de laranja brasileiro position paper: Safra 2018/2019. São Paulo, 2019. Disponível em: <https://citrusbr.com/wp-content/uploads/2021/03/Position-Paper_2019.pdf>. Acesso: 18 set. 2024.

FEITOZA, Fernando Samuel; GASPAROTTO, Angelita Moutin Segoria. Um estudo sobre a produção nacional de suco de laranja concentrado. Revista Interface Tecnológica, [S. l.], v. 17, n. 1, p. 625–634, 2020. DOI: 10.31510/infa.v17i1.768. Disponível em: https://revista.fatectq.edu.br/interfacetecnologica/article/view/768. Acesso em: 24 set. 2024. DOI: https://doi.org/10.31510/infa.v17i1.768

MAZOCHI, Guilherme Gabriel de; OKADA, Roberto Hirochi. Complexo agroindustrial de produção e fabricação do suco concentrado de laranja. Revista Interface Tecnológica, [S. l.], v. 18, n. 1, p. 437–449, 2021. DOI: 10.31510/infa.v18i1.1100. Disponível em: https://revista.fatectq.edu.br/interfacetecnologica/article/view/1100. Acesso em: 4 set. 2024. DOI: https://doi.org/10.31510/infa.v18i1.1100

MEDINA, Gabriel. O futuro do agronegócio brasileiro diante das dinâmicas internacionais. Goiânia: Kelps, 2022. 102 p.

NEVES, Marcos Fava; LOPES, Frederico Fonseca; TROMBIN, Vinicius Gustavo; AMARO, Antônio Ambrósio; NEVES, Evaristo Marzabal; JANK, Marcos Sawaya. O Retrato da Citricultura Brasileira. 1. ed. São Paulo: Markestrat, 2014. 138 p.

NEVES, Marcos Fava; TROMBIN, Vinícius Gustavo; MILAN, Patrícia; LOPES, Frederico Cressoni; KALAKI, Rafael. Caminhos para a Citricultura: Uma Agenda para a Manter a Liderança Mundial. São Paulo: Editora Atlas S.A. 2007.

OSORIO, Raissa Macedo Lacerda; LIMA, Suzana Maria Valle Lima; SANT’ANNA, Rafael Lavrador; CASTRO, Antônio Maria Gomes de. Demandas tecnológicas da cadeia produtiva de laranja no brasil. LAJBM. v. 8, n. 2, p. 40-66, jul-dez/2017.

Portal CitrusBr. Safra de laranja 2023/24 totalizou 307,22 milhões de caixas. CitrusBr. 10 abr. 2024. Disponível em: <https://citrusbr.com/noticias/safra-de-laranja-2023-24-totalizou-30722-milhoes-de-caixas/>. Acesso: 15 set. 2024.

Portal Coopercitrus. Interior de são paulo produz quase 80% da laranja brasileira. 24 janeiro 2019. Disponível em: <https://valtra.coopercitrus.com.br/noticias-locais/interior-de-sao-paulo-produz-quase-80-da-laranja-brasileira/>. Acesso em: 07 set. 2024.

ROMANO, Vinícius Henrique; GOUVÊA, Miriam Tvrzká; FILHO, Jorge Luiz Paíxão. Resíduos da indústria de suco de laranja: funcionamento interno e propostas de melhoria do processo. 20º Congresso Nacional de Meio Ambiente. Poços de Caldas. 19 a 22 de setembro de 2023.

SILVA, Junior Lopes. Cadeia produtiva da laranja: da colheita à mesa. 2022. 44 f. Monografia (Bacharelado em Agronomia) - FACULDADE DE ENSINO SUPERIOR E FORMAÇÃO-FAEF, Garça - SP, 2022.

TAKO, Karine Vaccaro; KAMEO, Simone Yuriko. Metodologia da pesquisa científica: dos conceitos teóricos à construção do projeto de pesquisa. Campina Grande: Edita Amplla, 2023. 70 p. DOI: https://doi.org/10.51859/amplla.mpc119.1123-0

VIDAL, M. F. Citricultura (Laranja). Caderno Serial ETENE. Ano 9. nº 328. Março de 2024. Banco do Nordeste. Disponível em: <https://www.bnb.gov.br/s482-dspace/bitstream/123456789/1946/1/2024_CDS_328.pdf>. Acesso em: 15 set. 2024.

VIGNOLI, Carlos Gabriel; PRIANO, Leticia Priscila Bispo dos Santos.; FERRAREZI JUNIOR, Edemar. Produção de suco de laranja in natura. Revista Interface Tecnológica, [S. l.], v. 19, n. 2, p. 524–535, 2022. DOI: 10.31510/infa.v19i2.1425. Disponível em: https://revista.fatectq.edu.br/interfacetecnologica/article/view/1425. Acesso em: 4 set. 2024. DOI: https://doi.org/10.31510/infa.v19i2.1425

Published

2025-09-17

Issue

Section

Tecnologia em Agronegócio

How to Cite

GOULARTE PEREIRA, Anna Julia; FERRAREZI JUNIOR, Edemar. THE IMPACT OF ORANGE JUICE ON THE SÃO PAULO ECONOMY: A CURRENT ANALYSIS: uma análise atual. Revista Interface Tecnológica, Taquaritinga, SP, v. 21, n. 2, p. 556–565, 2025. DOI: 10.31510/infa.v21i2.2078. Disponível em: https://revista.fatectq.edu.br/interfacetecnologica/article/view/2078. Acesso em: 5 dec. 2025.