THE BRAZILIAN SCENARIO OF TRANSGENIC FOOD
DOI:
https://doi.org/10.31510/infa.v20i1.1671Keywords:
Food, Health, TransgenicAbstract
Genetically modified foods have always been the subject of discussions around the world. Such questions have always been based on the benefits and harms of these foods in both human and animal health, in addition to the concern of the socioeconomic and environmental impacts that they can cause over time. Within this context, the aim of this study is to address transgenic foods, covering their history, scientific development, also highlighting their negative and positive impacts on human health and the environment. The methodology used was a literature review, with consultations in articles arranged in Google Scholar and SciELO. The results show that transgenic foods do not bring harm to human health, on the contrary, the absence of addition of pesticides can bring positive results both for human health and to reduce environmental impacts.
Downloads
Metrics
References
ALMEIDA, G. C. S.; LAMOUNIER, W. M. Os alimentos transgênicos na agricultura brasileira: evolução e perspectivas. Organizações Rurais & Agroindustriais. v.7, n. 3, p. 345-355. 2005. Disponível em: https://www.redalyc.org/pdf/878/87817135008.pdf. Acesso em: 10 jan. 2023.
ALVEZ, G. S. A biotecnologia dos transgênicos: precaução é a palavra de ordem. Holos, v. 2, 2004. Disponível DOI: https://doi.org/10.15628/holos.2004.33
Em: http://www2.ifrn.edu.br/ojs/index. php/HOLOS/article/download/33/34. Acesso em: 3 jan. 2023.
ARAGÃO, F. J. L. A trajetória dos organismos transgênicos. 2019. Disponível em: https://www.embrapa.br/olhares-para-2030/artigo/-/asset_publisher/SNN1QE9zUPS2/content/francisco-jose-lima-aragao?inheritRedirect=true. Acesso em: 10 jan. 2023.
BARROS, B.; OLIVEIRA, B. M. de; SILVA, M. C. Da. Alimentos transgênicos: Benefícios, malefícios e controvérsias. Research, Socity and Development, v. 10, n. 17, 2021. Disponível em: http://dx.doi.org/10.33448/rsd-v10i17.24543. Acesso em: 2 jan. 2023. DOI: https://doi.org/10.33448/rsd-v10i17.24543
BESPALHOK F., J.C.; GUERRA, E.P.; OLIVEIRA, R. Melhoramento de Plantas. 2019. Disponível em www.bespa.agrarias.ufpr.br. Acesso em: 20 fev. 2023.
BRASIL. Lei nº 9.456 de 25 de abril de 1997. Institui a lei de cultivares. Disponível em: http://www.planalto.gov.br/ccivil_03/leis/l9456.htm. Acesso em: 25 jan. 2023.
BRASIL. Lei nº 10.814 de 15 de dezembro de 2003. Estabelece normas para o plantio e comercialização da produção de soja geneticamente modificada da safra de 2004, e dá outras providências. Disponível em: http://www.planalto.gov.br/ccivil_03/leis/2003/l10.814.htm. Acesso em: 10 jan. 2023.
BRASIL. Lei nº 11.105 de 24 de março de 2005. Estabelece normas de segurança e mecanismos de fiscalização de atividades que envolvam organismos geneticamente modificados – OGM e seus derivados. Disponível em: https://www.planalto.gov.br/ccivil_03/_ato2004-2006/2005/lei/l11105.htm. Acesso em: 2 jan. 2023.
BRASIL. Transgênicos na lupa. 2021. Disponível em: https://florestalbrasil.com/2021/06/transgenicos-na-lupa/. Acesso em: 22 jan. 2023.
CANHAS, I. Alimentos transgênicos. 2017. Disponível em: https://www.infoescola.com/genetica/alimentostransgenicos/. Acesso em: 2 jan. 2023.
ECOTELHADO. Orgânico vs Transgênicos: você sabe o que você come? Disponível em: https://www.google.com/url?sa=i&url=https%3A%2F%2Fecotelhado.com%2Fblog%2Forganicos-vs-trangenicos-voce-sabe-o-que-consome%2F&psig=AOvVaw13qCRc-. Acesso em: 2 fev. 2023.
EMBRAPA. Transgênicos. 2018. Disponível em: https://www.embrapa.br/tema-transgenicos. Acesso em: 20 fev. 2023.
GOUDARD, A., CUNHA, G. A.; ARAÚJO, R. F. B. de.; MONTEIRO, I. P. de C. Alimentos Transgênicos: O princípio da precaução diante dos impactos ambientais. Revista Científica do CEDS, n 7. 2017. Disponível em: http://www.undb.edu.br/ceds/revistadoceds/. Acesso em: 2 jan. 2023.
IDEC. Alimentos transgênicos: abra a boca e feche os olhos. 2019. Disponível em: https://www.idec.org.br/ckfinder/userfiles/files/Cartilha%20Transgenico.pdf. Acesso em: 2 fev. 2023.
ISAAA. Global Status of Commercialized Biotech/GM Crops in: Biotech Crop Adoption Surges as Economic Benefits Accumulate in 22 Years. ISAAA Brief, n. 53. ISAAA: Ithaca, NY. 2017. Disponível em: https://www.isaaa.org/resources/publications/briefs/53/executivesummary/pdf/B53ExecSumPortuguese.pdf. Acesso em: 30 dez. 2022.
MENDES, K. D. S.; SILVEIRA, R. C. C.; GALVÃO, C. M. Revisão integrativa: método de pesquisa para a incorporação de evidências na saúde e na enfermagem. Texto Contexto Enfermagem v. 17, n.4, p. 758-64, 2008. Disponível em: http://reme.org.br/artigo/detalhes/904. Acesso em: 23 fev. 2023. DOI: https://doi.org/10.1590/S0104-07072008000400018
NEPOMUCENO, A.L.; FUGANTI-PAGLIARINI, R.; FELIPE, M.S.S.; MOLINARI, H.B.C..; VELINI, E.D.; PINTO, E.R.C.; DAGLI, M.L.Z.; ANDRADE FILHO, G.; FERNANDES, P.M.B. Brazilian biosafety law and the new breeding technologies. Frontiers of Agricultural Science and Engineering, v. 7 (2): 204-210. 2019. Disponível em: https://journal.hep.com.cn/fase/EN/10.15302/J-FASE-2019301 . Acesso em: 08 abr. 2023. DOI: https://doi.org/10.15302/J-FASE-2019301
PEDRANCINI, V. D.; CORAZZA-NUNES, M. J.; GALUCH, M. T. B.; MOREIRA, A. L. O. R.; NUNES, W. M. de C. Saber científico e conhecimento espontâneo: opiniões de alunos do ensino médio sobre transgênicos. Ciência & Educação (Bauru), v. 14,p. 135–146. 2008. Disponível em: https://doi.org/10.1590/S1516-73132008000100009. Acesso em: 10 jan. 2022. DOI: https://doi.org/10.1590/S1516-73132008000100009
ROMERO, R.; ROCHA, M. S. Da. O risco do consumo e impactos ambientais causados por produtos transgênicos. 2016. Disponível em: http://revista.oswaldocruz.br/Content/pdf/Edicao_11_Romero_Rodrigo.pdf. Acesso em: 2 jan. 2023.
SILVA, M. S.; LIMA, F. L. O.; SILVA, C. D. C. M.; SILVA, M. V. C. M. Alimentos transgênicos e segurança alimentar e nutricional no Brasil / Transgenic foods and food and nutritional security in Brazil. Brazilian Journal of Health Review. v. 3, n. 5, p. 11901–11923. 2020. Disponível em: https://doi.org/10.34119/bjhrv3n5-046. Acesso em: 4 jan. 2022. DOI: https://doi.org/10.34119/bjhrv3n5-046
SILVA, G. H. R.; CACHAPUZ, R. da R. A rotulagem dos alimentos transgênicos – direito do consumidor e aspecto fundamental da personalidade. Revista Jurídica Cesumar – Mestrado. v. 7, n.1, p. 119–136. 2007. Disponível em: https://periodicos.unicesumar.edu.br/index.php/revjuridica/article/view/519/377. Acesso em: 2 jan. 2023
VENTURA, M. V. A.; BATISTA, H. R. F.; BESSA, M. M.; PEREIRA, L. S.; COSTA, E. M.; OLIVEIRA, M. H. R. dE. Comparison of conventional and transgenic soybean production costs in different regions in Brazil. Research, Society and Development. v. 9, n. 7, p. 1549. 2020. Disponível em: https://doi.org/10.33448/rsdv9i7.3977. Acesso em: 2 jan. 2023. DOI: https://doi.org/10.33448/rsd-v9i7.3977
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2023 Revista Interface Tecnológica
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Os direitos autorais dos artigos publicados pertencem à revista Interface Tecnológica e seguem o padrão Creative Commons (CC BY 4.0), que permite o remixe, adaptação e criação de obras derivadas do original, mesmo para fins comerciais. As novas obras devem conter menção ao(s) autor(es) nos créditos.
- Abstract 786
- PDF (Português (Brasil)) 751