THE IMPORTANCE OF GENETICALLY MODIFIED FOODS FOR AGRIBUSINESS

Authors

DOI:

https://doi.org/10.31510/infa.v18i1.1134

Keywords:

Biotechnology, Food, Economy

Abstract

This article is a bibliographic review, which aims to discuss the use of modern biotechnology in relation to genetically modified organisms and their importance for agribusiness and propulsion of the economy throughout the country. Throughout the study, the history of biotechnology, its evolution, the emergence and adoption of Genetically Modified Organisms in countries will be discussed. Rural producers had their exponential profits, due to the planting of modified genetic variants, as they reduce costs, increase the productive area in hectares, being more resistant than conventional variants. Another important aspect is consistent with population expansion, making GMOs a strong ally for the supply of food due to estimates of exponential growth in terms of the number of people in the world. The lack of information causes many people to reject the use of these organisms, but data from world reports have shown during years of study that it does not pollute the environment and the conventional variants are the same. Science exists to assist in the evolution and improvement of people's lives, seeking serious and overwhelming information. It is a fact that transgenics, which are modified organisms are here to stay, and in general have only brought profitability and productivity to agribusiness, reflecting in various sectors in the economy and job creation.

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...

References

BORÉM, A.; SANTOS, F. R. Biotecnologia simplificada. 2. ed. Viçosa: Editora UFV. Viçosa, 2003.

BORÉM, A.; SANTOS, F. R. Entendendo a biotecnologia. Editora UFV. Viçosa, 2008.

CAMARA, M. C. et al. Transgênicos: avaliação da possível (in)segurança alimentar através da produção científica. Hist. cienc. saúde-Manguinhos, Rio de Janeiro, v. 16, n. 3, p. 669-681, Set 2009. Disponível em:< https://www.scielo.br/pdf/hcsm/v16n3/06.pdf>. Acesso em 7 mar. 2021. DOI: https://doi.org/10.1590/S0104-59702009000300006

CARRER, H.; BARBOSA, A.L.; RAMIRO, D.A. Biotecnologia na agricultura. Dossiê Biotecnologia Estudos Avançados 24 (70), 2010. Disponível em:< https://www.scielo.br/j/ea/a/rckkXMJ7cc6hxPhbNFhVWGm/?lang=pt&format=pdf>. Acesso em 7 mar. 2021. DOI: https://doi.org/10.1590/S0103-40142010000300010

CÉLERES. Relatório Biotecnologia. Relatório Técnico. Disponível em: http://celeres.com.br/wordpress/wp-content/uploads/2012/12/RelBiotecBrasil_1201_vf.pdf.> Acesso em: 15 mar. 2021.

CEPEA. PIB do agronegócio brasileiro Disponível em: :<https://www.cepea.esalq.usp.br/upload/kceditor/files/Cepea_PIB_1semestre_2020(1).pdf. Acesso em: 10 mar. 2021.

CIB; AGROCONSULT. 20 anos de transgênicos: benefícios ambientais, econômicos e sociais no Brasil. 2018. Disponível em: < https://croplife.storage.googleapis.com/1/2019/10/Vinte-anos-transgenicos.pdf>. Acesso em : 20 mar. 2021.

CODEX ALIMENTARIUS. International Food Standards. Disponível em:

<http://codexalimentarius.net/standards/stand.htm>. Acesso em: 5 mar. 2021.

FAO. The state of food insecurity in the world 2014. Food and Agriculture Organization of the United Nations. Home. Disponível em: <http://www.fao.org/publications/sofi/en/>. Acesso em: 6 mar. 2021.

GOMES, W. S.; BORÉN, A. Biotecnologia: Novo paradigma do Agronegócio Brasileiro. Revista de Economia e Agronegócio, vol.11, nº 1, 2015. Disponível em:< https://periodicos.ufv.br/rea/article/view/7539> Acesso em: 12 mar. 2021. DOI: https://doi.org/10.25070/rea.v11i1.215

ISAAA. Situação Global dos Cultivos de Transgênicos em 2018. Disponível em < https://d335luupugsy2.cloudfront.net/cms/files/50569/15306214042018-07-03-ISAAA-Resumo-Executivo.pdf > Acesso em: 15 mar. 2021.

MALAJOVICH, M. A. Biotecnologia. Rio de Janeiro: BTeduc, 2016. Disponível em: < https://www.academia.edu/download/60857043/livro_de_biotecnologia_201620191010-13504-1hrhnzv.pdf>. Acesso em: 11 mar. 2021.

MALUF, A. C. R. F. D. Curso de Bioética e Biodireito. 3ª ed. São Paulo: Atlas, 2015.

National Academies of Sciences, Engineering, and Medicine. Genetically Engineered Crops: Experiences and Prospects. The National Academies Press, Washington, DC, 2016. Disponível em:< https://www.nap.edu/catalog/23395/genetically-engineered-crops-experiences-and-prospects>. Acesso em: 1 mar. 2021.

ONU. Cartagena Protocol on Biosafety to the Convention on Biological Diversity: text and annexes. Montreal: United Nations, 2000.

ONU. Declaração do Direito ao Desenvolvimento. Disponível em:< http://www.dhnet.org.br/direitos/sip/onu/spovos/lex170a.htm>. Acesso em: 25 fev. 2021.

ORGANIZAÇÃO MUNDIAL DA SAÚDE (OMS). Convenção sobre Diversidade Biológica, 2008.

PAIVA, M. J. M.; DAMASCENO, I. A. M. O uso de dos alimentos geneticamente modificados: Principais desafios. Revista Multidebates, v. 4, n. 3, Palmas-TO, 2020.

SAATH, K.C.O.; FACHINELLO,A.L. Crescimento da demanda mundial de alimentos e restrições do fator terra no Brasil. Ver. Econ. Rural 56 (2), 2018. DOI: https://doi.org/10.1590/1234-56781806-94790560201

VARGAS, B. D. et al. Biotecnologia e Alimentos Geneticamente Modificados: Uma Revisão. Revista Contexto & Saúde, v. 18, n. 35, p. 19-26, jul./dez. 2018. Disponível em:< https://www.revistas.unijui.edu.br/index.php/contextoesaude/article/view/5591>. Acesso em: 5 mar. 2021. DOI: https://doi.org/10.21527/2176-7114.2018.35.19-26

Published

2021-07-30

How to Cite

PEREIRA DA SILVA, V.; ALEXANDRE CAVICHIOLI, F. THE IMPORTANCE OF GENETICALLY MODIFIED FOODS FOR AGRIBUSINESS. Revista Interface Tecnológica, [S. l.], v. 18, n. 1, p. 355–367, 2021. DOI: 10.31510/infa.v18i1.1134. Disponível em: https://revista.fatectq.edu.br/interfacetecnologica/article/view/1134. Acesso em: 3 dec. 2024.

Issue

Section

Tecnologia em Agronegócio

Metrics

Views
  • Abstract 716
  • PDF (Português (Brasil)) 448
Métricas

Most read articles by the same author(s)