ANALYSIS OF THE MAIN TRENDS IN THE BRAZILIAN YOGURT MARKET
Keywords:
Estimate, Yogurt, Milk, MarketAbstract
Yogurt is a significant segment inside the Brazilian food sector. Having as your main raw material, the milk that is a important part for the country agribusiness, along with the fermentation of bacteria like Streptococcus thermophillus and Lactobacillus bulgaricus. In the lapse of the years there was a significant increase in demand for the product and this fact is due to the diversity of segments that it offers, it can be consumed since the breakfast, as well to culinary and even to pets. There are diversities of types and flavors, but according to researches, the strawberry flavor is the most consumed, having low calories and being rich in nutrients. Estimatives until 2026, are that this market will only grow, becoming even more competitive, because being considered as healthy product, the yogurt is part of approximately 50% of the feeding of a population that today choose for a healthy and nutritive lifestyle. The objective of this work is to carry out an analysis of the market through bibliographic research to understand the evolution and trends of the market in this segment.
Downloads
Metrics
References
ADITIVOS E INGREDIENTES. O Saudável Mercado dos Yogurtes. Disponível em: <http://insumos.com.br/aditivos_e_ingredientes/materias/797.pdf>. Acesso em: 01 set. 2020.
ALTO ASTRAL. Disponível em: <https://www.altoastral.com.br/diferencas-tipos-de-iogurte/>. Acesso em: 18. Set. 2020.
ALVES, A. E. S. Industria de Laticínios: Organização do Trabalho e Qualificação. Rev. UEPG Ci. Hum.: Ci. Soc. Apl., Ling., Letras e Artes. Ponta Grossa, v. 16, abr. 2008. Disponível em: Acesso em: 29 ago. 2020.
ARRUDA, A. C. et. al. Estudo de mercado de iogurte da cidade de Belo Horizonte/MG. Rev. Ceres, Viçosa. V. 57, n. 2, p. 151-156, mar/abr, 2010. Disponível em: <https://www.scielo.br/scielo.php?pid=S0034-737X2010000200003&script=sci_abstract&tlng=pt.> Acesso em: 18. Set. 2020.
AVERBACH, C. et. al. Análise do Perfil de Compra do Consumidor de Iogurte Light. Curso de Engenharia de Produção da UERJ, dez/2007. Disponível em: <http://www.rij.eng.uerj.br/research/2008/rm082-01.pdf.> Acesso em: 18. Set. 2020.
BBBC NEWS BRASIL. Disponível em: <https://www.bbc.com/portuguese/vert-tra-42811572>. Acesso em: 18. Set. 2020.
BRAGA MAGAZINE. Disponível em: <http://bragamagazine.com/2020/09/22/iogurte-bebidas-tamanho-do-mercado-2020-principais-conclusoes-globais-demanda-da-industria-analise-regional-perfis-dos-principais-participantes-perspectivas-futuras-e-previsoes-para-2026/.> Acesso em: 18. Set. 2020.
CARDOSO, K.; LUNARDI, H.M.; PANDOLFI, M. A. C. Análise de Mercado do Gelato Italiano Artesanal. Revista Interface Tecnológica, v. 16, n. 1, jun. 2019. Disponível em: <https://revista.fatectq.edu.br/index.php/interfacetecnologica/article/view/580.> Acesso em: 28 ago. 2020.
COMIDA SIMPLES. Disponível em: <https://comidasimples.com.br/blog/curiosidades/melhores-marcas-de-iogurte-do-brasil/>. Acesso em: 18. Set. 2020.
COMPRERURAL. Disponível em: <https://www.comprerural.com/consumo-de-lacteos-na-pandemia-estudo-da-embrapa/>. Acesso em: 18. Set. 2020.
CRUZ, L. B.; DELGADO, N. A. As Inovações no Setor de Laticínios: O Caso Francês do Grupo Cooperativo 3ª. Revista Eletrônica de Administração, v. 15, n. 3, set./dez. 2009. Disponível em: <https://www.seer.ufrgs.br/read/article/view/39017/25060>. Acesso em: 30 ago. 2020.
FAGNANI, R.; SANTANA, E. H. W. DE. Legislação Brasileira De Leite E Derivados. Universidade Norte do Paraná, Londrina, 2014. Disponível em: <https://pgsskroton-arquivos.s3.amazonaws.com/95e3616d4ca9d63a6e6bfe84d7c4a212.pdf>. Acesso em: 28. Ago. 2020.
FONTANA, D. C.; NASCIMENTO, A. K. I. DO;. Processo de Industrialização de Iogurte com Adição da Geléia de Morango de Forma Contínua e Descontínua e sua Influência na Viscosidade do Iogurte Final, comparando com Marcas Existentes na Região de Ponta Grossa. Trabalho de Conclusão de Curso – Universidade Tecnológica Federal do Paraná (UTFPR), Ponta Grossa, 2012. Disponível em: <http://repositorio.roca.utfpr.edu.br/jspui/bitstream/1/8574/1/PG_COALM_2012_1_02.pdf>. Acesso em: 25. Ago. 2020.
FREITAS, M. S.; NASCIMENTO, I. R. DO; VIEIRA, L. A. Fabricação de Iogurte Saborizado com Mel: Alternativa de Agregação de Valor aos Produtos da Agricultura Familiar em Porto da Folha – SE. Revista Brasileira de Produtos Agroindustriais. Campina Grande, v. 14, n. 2, p. 191-195, 2012. Disponível em: <https://repositorio.ifs.edu.br/biblioteca/bitstream/123456789/901/1/Fabricacao%20de%20iogurte%20saborizado%20com%20mel%20alternativa%20de%20agregacao%20de%20valor.pdf>. Acesso em: 1 set. 2020.
LATICÍNIO HOLANDÊS. Disponível em: <https://laticiniosholandes.com.br/conheca-a-historia-do-iogurte/>. Acesso em: 18. Set. 2020.
MILKPOINT. Disponível em: <https://www.milkpoint.com.br/colunas/novidades-lancamentos-lacteos/iogurte-e-e-continuara-sendo-a-categoria-mais-quente-do-setor-205874n.aspx>. Acesso em: 18. Set. 2020.
______MILKPOINT. Disponível em: <https://www.milkpoint.com.br/noticias-e-mercado/panorama-mercado/a-sinuca-de-bico-da-industria-de-laticinios-no-brasil-214465/>. Acesso em: 18. Set. 2020.
MINISTÉRIO DA AGRICULTURA PECUÁRIA E ABASTECIMENTO. Decreto Nº 9.013, de 29 de Março de 2017. Disponível em: <https://alimentusconsultoria.com.br/decreto-9013-marco-2017-mapa/>. Acesso em: 18. Set. 2020.
PORTAL UFLA. Disponível em: <https://ufla.br/noticias/pesquisa/13459-consumidor-compra-iogurte-pela-marca-e-nao-pelo-preco-aponta-pesquisa-da-ufla>. Acesso em: 18. Set. 2020.
SIQUEIRA, K. B. O Mercado Consumidor de Leite e Derivados. Rev. Circular Técnica. Juiz de Fora, v. 120, jul. 2019. Disponível em: <https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/199791/1/CT-120-MercadoConsumidorKennya.pdf>. Acesso em: 1 set. 2020.
TAEQ. Disponível em: < https://www.conquistesuavida.com.br/noticia/conheca-os-tipos-de-iogurte-e-descubra-qual-o-mais-indicado-para-a-sua-dieta_a8729/1>. Acesso em: 18. Set. 2020.
VIVA LÁCTEOS. Estatísticas. Disponível em: <http://www.vivalacteos.org.br/estatisticas/>. Acesso em: 1 set. 2020.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2021 Revista Interface Tecnológica

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Os direitos autorais dos artigos publicados pertencem à revista Interface Tecnológica e seguem o padrão Creative Commons (CC BY 4.0), que permite o remixe, adaptação e criação de obras derivadas do original, mesmo para fins comerciais. As novas obras devem conter menção ao(s) autor(es) nos créditos.
Metrics
- Abstract 1838
- PDF (Português (Brasil)) 3792