GOOD MANUFACTURING PRACTICES: A STRATEGY FOR IMPLEMENTATION AND QUALITY ASSURANCE
DOI:
https://doi.org/10.31510/infa.v18i2.1241Keywords:
GMP, Quality, ClientAbstract
Companies seeking to enter the market or remain in the market need to be aware of the needs of their customers, seeking, within this perspective, all the means so that achieving the quality of products or services is a priority. Innovating and adapting to market changes is a very important strategy. Considering the importance of quality as a driving factor for customer satisfaction and promoting the success of companies, the objective of this study is to show how the Good Manufacturing Practices (GMP) specifically NBR ISO 22.000 and how they are important for the production of the food sector with quality and safety. The methodology used for this study was a literature review, with consultations in articles available online. The results found show the adequacy of GMP in companies is a factor of great importance. However, a study carried out by some authors shows that companies and their employees do not always take the use of GMP seriously, a factor that ends up harming the context of quality and safety, a negative impact factor, even more so because they are product industries food.
Downloads
References
ABNT. Sistemas de gestão de segurança de alimentos. São Paulo: ABNT, 2019. Disponível em: http://www.abnt.org.br/noticias/6322-sistemas-de-gestao-de-seguranca-de-alimentos. Acesso em: 20 ago. 2021.
BATALHA, M. O. et al. Gestão agroindustrial GEPAI: grupo de estudos e pesquisas agroindustriais. 3. ed. 2. reimpr. São Paulo: Atlas, 2008.
BRASIL. Agência Nacional de Vigilância Sanitária. Cartilha sobre boas práticas para serviços de alimentação: RDC nº 216/2004. Brasília, 2004.
BRASIL. Portaria nº 1.428, de 26 de novembro de 1993. Regulamento Técnico Para Inspeção Sanitária de Alimentos. Diretrizes para o Estabelecimento de Boas Práticas de Produção e de Prestação de Serviços na Área de Alimentos. Regulamento Técnico para o Estabelecimento de Padrão de Identidade e Qualidade (PIQ's) para Serviços e Produtos na Área de Alimentos. Diário Oficial da União, Brasília, DF, 02 dez.1993. Seção 1.Disponível em: https://bvsms.saude.gov.br/bvs/saudelegis/gm/1993/prt1428_26_11_1993.html. Acesso em: 2 ago. 2021.
BRASIL. Portaria SVS/MS nº 326, de 30 de julho de 1997. Regulamento Técnico sobre as Condições Higiênico-sanitárias e de Boas Práticas de Fabricação para Estabelecimentos Produtores/Industrializadores de Alimentos. Diário Oficial da União, Brasília, DF, 01 ago. 1997. Seção 1.
BSI. A ISO 22.000. 2021. Disponível em: https://www.bsigroup.com/pt-BR/Normas/. Acesso em: 20 ago. 2021.
BUZINARO, D. V. C.; GASPAROTTO, A. M. S. Como a implementação das boas práticas de fabricação (BPF) auxiliam a competitividade e a qualidade em uma indústria. Revista Interface Tecnológica. v. 16, n. 2, p. 371-382. 2019. Disponível em: https://doi.org/10.31510/infa.v16i2.662. Acesso em: 2 ago. 2021. DOI: https://doi.org/10.31510/infa.v16i2.662
CARNEIRO, M. B.; LIZARELLI, F. L.; TOLEDO, J. C. A. de. Proposta de Implantação de ISO 22000:2019 em uma empresa fabricante de embalagens: Complementaridades com a ISO 9001:2015. XXVII Simpósio de Engenharia de Produção. 2020. Disponível em: https://www.researchgate.net/publication/346717696_Proposta_de_implantacao_da_ISO_220002019_em_uma_empresa_fabricante_de_embalagens_Complementariedades_com_a_ISO_90012015. Acesso em: 12 ago. 2021.
COCA-COLA. O que faz com que a Coca-Cola tenha a mesma qualidade em todo o mundo? 2020. Disponível em: https://www.cocacolaportugal.pt/conhece-nos/informacao-corporativa/qualidade-coca-cola. Acesso em: 20 ago. 2021.
ISO. The History of ISO. 2018. Disponível em: https://www.iso.org/about-us.html#12. Acesso em: 20 ago. 2021.
JUNIOR, I. M.; CIERCO, A. A.; ROCHA, A. V.; MOTA, E. B. Gestão da Qualidade. 6ª ed. Rio de Janeiro: FGV, 2005, p. 1-164.
MACHADO, R. L. P.; DUTRA, A. de S.; PINTO, M. S. V. Boas Práticas de Fabricação (BPF). 2015. Disponível em: https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/132846/1/DOC-120.pdf. Acesso em: 2 ago. 2021.
MAXIMIANO, A. C. A. Teoria Geral da Administração: da revolução urbana à revolução digital. 6ª ed. São Paulo: Atlas, 2010, p. 1-86.
MELLO, Y. A. de. Análise do processo de implantação das Boas Práticas de Fabricação (BPF): caso do restaurante Mello. 2016. Disponível em: https://bibliodigital.unijui.edu.br:8443/xmlui/handle/123456789/4264. Acesso em: 10 ago. 2021.
MOYANO, P. FSSC ISO 22000: Segurança dos Alimentos. 2017. Disponível em: https://certificacaoiso.com.br/iso-22000/. Acesso em: 20 ago. 2021.
PALADINI, E. P. Gestão da qualidade: teoria e prática. 2. ed. São Paulo: Atlas, 2011.
PĂUNESCU, C.; ARGATU, R.; LUNGU, M. Implementation of ISO 22000 in Romanian companies: Motivations, difficulties and key benefits. Amfiteatru Economic. v. 20, n. 47, p. 30–45. 2018. Disponível em: http://repositorio.uac.edu.co/bitstream/handle/11619/3849/ESTRATEGIAS%20DE%20MEJORAMIENTO%20EN%20LA%20CAFETER%C3%8DA%20DE%20LA%20UNIVERSIDAD%20DEL%20ATL%C3%81NTICO%20BASADO%20EN%20LA%20NORMA%20ISO%2022000%202005.pdf?sequence=1&isAllowed=y. Acesso em: 10 ago. 2021.
PEREIRA FILHO, W. R.; BARROCO, R. Gestão da qualidade na indústria farmacêutica. In: OLIVEIRA, O. J. (org.) Gestão da qualidade: tópicos avançados. São Paulo: Thompson. cap.15. p.211-215., 2004.
PEREIRA, W.B.B; ZANARDO, V.P.S. Gestão de Boas Práticas em uma Cantina Escolar. Revista Vivências, v.16, n.30, p.193-200, 2020. Disponivel em: https://www.brazilianjournals.com/index.php/BRJD/article/view/12477. Acesso em: 10 ago. 2021. DOI: https://doi.org/10.31512/vivencias.v16i30.152
PURWANTO, A. et al. The Effect of Implementation Integrated Management System ISO 9001, ISO 14001, ISO 22000 and ISO 45001 on Indonesian Food Industries Performance. Test Engineering & Management, v. 82, n. 1, p. 14054–14069, 2020. Disponível em: https://www.researchgate.net/publication/346717696_Proposta_de_implantacao_da_ISO_220002019_em_uma_empresa_fabricante_de_embalagens_Complementariedades_com_a_ISO_90012015. Acesso em: 10 ago. 2021.
ROCHA, J. M. da.; ROCHA, R. A. da.; WEISE, A.; SCHULTZ, C. A. ISO 22000: Gestão da segurança de alimentos. Revista ADMpg Gestão Estratégica, Ponta Grossa, v. 2, n. 2, p.59-66, 2009. Disponível em: http://www.admpg.com.br/revista2009/v2/artigos/a07.pdf. Acesso em: 12 ago. 2021.
SILVA, M.M.; FONSECA, L.M.; SOUSA, S.D. The Impact of ISO 9001:2015 on ISO 22000 and Food Safety Management Systems (FSMS). Food Safety Management, v. 17, n. 152, p. 81–86, 2016. Disponível em: https://www.researchgate.net/publication/346717696_Proposta_de_implantacao_da_ISO_220002019_em_uma_empresa_fabricante_de_embalagens_Complementariedades_com_a_ISO_90012015. Acesso em: 10 ago. 2021.
SILVA FILHO, C. R. da.; CARDOSO, L. C.; BRITO, T. S.; MANDL, A. R. M. O. A Aplicabilidade das ferramentas da gestão da qualidade nas operações logísticas. 2019. X Fateclog logística 4.0 & a sociedade do conhecimento. Disponível em: https://fateclog.com.br/anais/2019/A%20APLICABILIDADE%20DAS%20FERRAMENTAS%20DA%20GEST%C3%83O%20DA%20QUALIDADE%20NAS%20OPERA%C3%87%C3%95ES%20LOG%C3%8DSTICAS.pdf. Acesso em: 20 ago. 2021.
TOMICH, R. G. P.; TOMICH, T. R.; AMARAL, C. A. A.; JUNQUEIRA, R. G.; PEREIRA, A. J. G. Metodologia para a Avaliação das Boas Práticas de Fabricação em Indústrias de Pão de Queijo. Ciênc. Tecnol. Aliment., Campinas, v. 25, n. 1, p. 115-120, 2005. Disponível em: https://www.scielo.br/j/cta/a/48df5nt6bS9BKqKg8Qwbvmx/?format=pdf&lang=pt#:~:text=As%20Boas%20Pr%C3%A1ticas%20de%20Fabrica%C3%A7%C3%A3o,SVS%2FMS%20%5B7%5D. Acesso em: 2 ago. 2021.
VERONEZI, C. T.; CAVEIÃO, C. A importância da implantação das boas práticas de fabricação na indústria de alimentos. Revista Saúde e Desenvolvimento, v. 8, n. 4, p. 90-103.2005.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2022 Revista Interface Tecnológica

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Os direitos autorais dos artigos publicados pertencem à revista Interface Tecnológica e seguem o padrão Creative Commons (CC BY 4.0), que permite o remixe, adaptação e criação de obras derivadas do original, mesmo para fins comerciais. As novas obras devem conter menção ao(s) autor(es) nos créditos.


.jpg)


1.png)
1.png)