TYPES OF COMPOSTING FOR FAMILY FARMING

Authors

  • Cleide Ribeiro Fatec Taquaritinga
  • Alessandra Furlanetti Fatec Taquaritinga

DOI:

https://doi.org/10.31510/infa.v22i1.2198

Keywords:

Agricultura familiar, Compostagem, Resíduos orgânicos, Fertilidade do solo, Sustentabilidade

Abstract

Composting in Brazilian family farming has become a sustainable practice, contributing to improving soil, reducing input costs, and promoting more ecological agricultural practices. Approximately 70% (EMPRABA, 2018) of the food consumed in Brazil comes from family farming, a sector that faces challenges such as soil manipulation and the high cost of agricultural inputs. Composting has emerged as an effective and affordable solution, allowing the recycling of organic waste available on rural properties, such as plant remains. In addition to improving soil fertility and increasing crop productivity, composting also contributes to environmental sustainability by reducing dependence on chemical fertilizers. The technique can be carried out in several ways, such as aerobic, anaerobic, vermicomposting, and thermophilic composting, all with the aim of transforming organic waste into nutrient-rich compounds. Although composting is a simple and low-cost practice, it requires specific care, such as maintaining adequate humidity and aeration, to ensure an efficient process. Composting brings several benefits to both family farmers and the environment. It improves soil quality, promotes self-sustainability for small producers and contributes to the sustainability of agricultural practices.

Downloads

Download data is not yet available.

References

ALI SHAH, Fayyaz et al. [Retracted] Microbial Ecology of Anaerobic Digesters: The Key Players of Anaerobiosis. The Scientific World Journal, v. 2014, n. 1, p. 183752, 2014. Disponível em https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1155/2014/183752. Acesso em: 3 mar. 2025. DOI: https://doi.org/10.1155/2014/183752

BEUREN, Fernanda. Utilização de diferentes tipos de resíduos agroindustriais como substrato na compostagem de biossólido industrial. 2019. Disponível em https://repositorio.unisc.br/jspui/bitstream/11624/2548/1/Fernanda%20Beuren.pdf. Acesso em: 14 mar. 2025.

BITTENCOURT Daniela. Artigo - Agricultura familiar, desafios e oportunidades rumo à inovação, EMBRAPA, 2018. Disponível em https://www.embrapa.br/busca-de-noticias/-/noticia/31505030/artigo---agricultura-familiar-desafios-e-oportunidades-rumo-a-inovacao. Acesso em: 12 mar. 2025.

COLOMBARI FILHO, Daniel et al. Tratamento de resíduos sólidos orgânicos por vermicompostagem e os impactos ambientais ocasionados pela disposição inadequada desses resíduos em aterros sanitários: uma revisão da literatura. Journal of Environmental Analysis and Progress, v. 10, n. 1, p. 001-011, 2025. Disponível em https://www.journals.ufrpe.br/index.php/JEAP/article/view/6326. Acesso em: 5 mar. 2025. DOI: https://doi.org/10.24221/jeap.10.1.2025.6326.001-011

COSTA, Amanda Rodrigues Santos et al. O processo da compostagem e seu potencial na reciclagem de resíduos orgânicos| The process of composting and its potential in the recycling of organic waste. Revista Geama, p. 246-260, 2015. Disponível em https://www.journals.ufrpe.br/index.php/geama/article/view/503. Acesso em: 16 mar. 2025.

CUNHA, Weltima Teixeira. Compostagem na prática da agricultura familiar. + E: Revista de Extensión Universitaria, n. 9, p. 230-239, 2018. Disponível em https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=6738827. Acesso em: 9 mar. 2025. DOI: https://doi.org/10.14409/extension.v8i9.Jul-Dic.7858

DE LIMA, Gabriel Menon; SCHIRMER, Waldir Nagel. Aproveitamento da fração orgânica de resíduos sólidos urbanos para produção de biogás e biometano no Brasil: uma abordagem teórica sobre a geração de energia através de biodigestores anaeróbicos em plantas de aterros sanitários. Revista Geama, v. 10, n. 2, p. 4-22, 2024. Disponível em https://www.journals.ufrpe.br/index.php/geama/article/view/5936. Acesso em: 10 mar. 2025.

DE LIMA, João Gabriel Pimenta et al. COMPOSTAGEM: INTERFACE COM O MEIO AMBIENTE E AGRICULTURA. Revista OWL (OWL Journal)-REVISTA INTERDISCIPLINAR DE ENSINO E EDUCAÇÃO, v. 1, n. 3, p. 464-494, 2023. Disponível em https://www.revistaowl.com.br/index.php/owl/article/view/117. Acesso em: 12 mar. 2025.

DOS SANTOS FILHO, Ronaldo Célio et al. O aproveitamento de resíduos sólidos urbanos, por meio do processo de compostagem aeróbia enriquecida com casca de sururu. Caderno de Graduação-Ciências Exatas e Tecnológicas-UNIT-ALAGOAS, v. 4, n. 3, p. 67-67, 2018. Disponível em https://periodicos.set.edu.br/cdgexatas/article/view/5566. Acesso em: 17 mar. 2025.

FERREIRA, Aline Guterres; DE SOUZA BORBA, Sílvia Naiara; WIZNIEWSKY, José Geraldo. A prática da compostagem para a adubação orgânica pelos agricultores familiares de Santa Rosa/RS. Revista Eletrônica do Curso de Direito da UFSM, v. 8, p. 307-317, 2013. Disponível em https://periodicos.ufsm.br/revistadireito/article/view/8275. Acesso em: 9 mar. 2025. DOI: https://doi.org/10.5902/198136948275

FERRI, Jéssica Medalha et al. Monitoramento de compostagem termofílica de leiras com aeração passiva. 2022. Disponível em https://repositorio.ufsc.br/handle/123456789/243190. Acesso em 7 mar. 2025.

GARCIA, Waldilene do Carmo et al. Compostagem da casca da mandioca: estudo de caso em uma comunidade no município de Abaetetuba-PA. Brazilian Journal of Animal and Environmental Research, 2020. Disponível em https://repositorio.ufpa.br/bitstream/2011/12670/1/Artigo_CompostagemCascaMandioca.pdf. Acesso em 30 mar. 2025.

GIL, Antonio Carlos. Como elaborar projetos de pesquisa.6. ed. São Paulo: Atlas, 2017.

LIMA, Luciano Almeida; BRAOS, Lucas Boscov; FERREIRA, Sindynara. RELATO DE EXPERIÊNCIA: vermicompostagem como ferramenta de melhoria na olericultura. 16º JORNADA CIENTÍFICA E TECNOLÓGICA E 13º SIMPÓSIO DE PÓS-GRADUAÇÃO DO IFSULDEMINAS, v. 13, n. 1, 2024. Disponível em https://josif.ifsuldeminas.edu.br/ojs/index.php/anais/article/view/1910. Acesso em 20 mar. 2025.

NASCIMENTO, Andreia Santos do et al. COMPOSTAGEM-ASPECTOS FÍSICOS E QUÍMICOS DE INTERESSE AGRONÔMICO: UMA REVISÃO NARRATIVA. In: AGRONEGÓCIO E SUSTENTABILIDADE: MÉTODOS, TÉCNICAS, INOVAÇÃO E GESTÃO. Editora Científica Digital, 2021. p. 30-39. Disponível em https://www.editoracientifica.com.br/books/chapter/compostagem-aspectos-fisicos-e-quimicos-de-interesse-agronomico-uma-revisao-narrativa Acesso em: 14 mar. 2025. DOI: https://doi.org/10.37885/211006467

NEITZEL, Jonatan et al. Potencial de produção de biogás da codigestão anaeróbia de resíduos de frutas e verduras e lodo de esgoto primário. 2015. Disponível em https://repositorio.ufsc.br/handle/123456789/169472. Acesso em: 14 mar. 2025.

OLIVEIRA, Davi Cristian Vieira de Oliveira; PAIXÃO, Davi Naã Thomazini da; PONTES, Luigi Caldeira. Construção de composteira termofílica de aeração passiva na Etec de São Sebastião. 2023. Disponível em https://ric.cps.sp.gov.br/handle/123456789/17932. Acesso em: 18 mar. 2025. DOI: https://doi.org/10.29327/cd-dialogos-reflexoes.927214

PRAÇA, Fabíola Silva Garcia. Metodologia da pesquisa científica: organização estrutural e os desafios para redigir o trabalho de conclusão. 08, nº 1. 2015. Disponível em https://uniesp.edu.br/sites/_biblioteca/revistas/20170627112856.pdf. Acesso em: 8 mar. 2025.

PEREIRA, Adalgisa Jesus et al. Técnicas de compostagem desenvolvidas pela horticultura familiar agroecológica. Revista ELO–Diálogos em Extensão, v. 6, n. 02, 2017. Disponível em https://periodicos.ufv.br/elo/article/view/1190/636. Acesso em: 11 mar. 2025. DOI: https://doi.org/10.21284/elo.v6i02.254

SILVA, Allison Ruan de Morais et al. Avaliação do potencial da compostagem da digestão anaeróbia seca de resíduo alimentar. 2021. Disponível em https://repositorio.ufsc.br/handle/123456789/227088. Acesso em:15 mar. 2025.

WINCK, Mattheus Fontana et al. Vermicompostagem para o gerenciamento de resíduos sólidos orgânicos domiciliares. Revista em Agronegócio e Meio Ambiente, v. 15, n. 3, p. 1-15, 2022. Disponível em https://periodicos.unicesumar.edu.br/index.php/rama/article/view/10169. Acesso em: 17 mar. 2025. DOI: https://doi.org/10.17765/2176-9168.2022v15n3e10169

Published

2025-10-24

Issue

Section

Tecnologia em Agronegócio

How to Cite

RIBEIRO, Cleide. TYPES OF COMPOSTING FOR FAMILY FARMING. Revista Interface Tecnológica, Taquaritinga, SP, v. 22, n. 1, p. 338–349, 2025. DOI: 10.31510/infa.v22i1.2198. Disponível em: https://revista.fatectq.edu.br/interfacetecnologica/article/view/2198. Acesso em: 5 dec. 2025.