ANALYSIS OF THE USE AND CONTROL OF NITRITE AND SODIUM NITRATE IN THE MANUFACTURING OF JERKED BEEF

implications for food quality and safety

Authors

DOI:

https://doi.org/10.31510/infa.v21i2.2012

Keywords:

federal inspection., meat industry., conservation methods.

Abstract

The use of nitrite and sodium nitrate in the production of cured meats, such as Jerked Beef, is a consolidated practice, due to their effectiveness in preserving and preventing microbial growth. Therefore, the objective of this article is to analyze the process of use and control of these additives in the manufacture of Jerked Beef, focusing on their relevance to food safety and compliance with regulations. To this end, descriptive research was carried out, with a qualitative approach, using the case study method in a Brazilian multinational in the food sector. In this context, semi-structured interviews were conducted with three industry professionals, revealing that, despite the benefits of additives, managing their use requires rigorous monitoring to ensure product safety and meet regulatory requirements. Therefore, this study highlights the importance of precise control of nitrite and sodium nitrate for maintaining food quality and safety, reinforcing the need to comply with established standards and find specialized collaborators who carry out formulation preparation activities with nitrite and nitrate.

Downloads

Download data is not yet available.

References

BRASIL, Agência Nacional de Vigilância Sanitária, ANVISA. Resolução da Diretoria Colegiada - RDC Nº 272, de 14 de março de 2019. 2019. Disponível em: < https://antigo.anvisa.gov.br/documents/10181/3437262/RDC_272_2019_.pdf/b39e2979-4b68-4f9c-adbd-d8be6c0be543>. Acesso em: 10 jun. 2024.

BRASIL, Ministério da Agricultura Pecuária e Abastecimento, MAPA. Decreto n° 9.013, de 29 de março de 2017. 2017. Disponível em: < https://www.gov.br/agricultura/pt-br/assuntos/mpa/legislacao/legislacao-geral-da-pesca/decreto-no-9-013-de-29-03-2017.pdf/view>. Acesso em: 01 de abr. de 2024.

____________________. Instrução Normativa Nº 92, de 18 de setembro de 2020. 2020. Disponível em: < https://www.in.gov.br/en/web/dou/-/instrucao-normativa-n-92-de-18-de-setembro-de-2020-278692460>. Acesso em: 18 mar. 2024.

____________________. Decreto n° 9.013, de 2017 - RIISPOA - Regulamento de Inspeção Industrial e Sanitária de Produtos de Origem Animal – Perguntas e Respostas. 23/02/2022. Disponível em: < https://www.gov.br/agricultura/pt-br/assuntos/inspecao/produtos-animal/arquivos-publicacoes-dipoa/perguntas-e-respostas-decreto-9-013-de-2017-regulamento-de-inspecao-industrial-e-sanitaria-de-produtos-de-origem-animal>. Acesso em : 25 jun. 2024.

_____________________. Instrução Normativa SDA/MAPA 49/2006. 05/07/2023. Disponível em: <https://wikisda.agricultura.gov.br/dipoa_baselegal/in_49-2006_insumos_industriais.pdf> . Acesso em: 25 jun. 2023.

_____________________.Oficio Circular nº 15 /2009/GAB/DIPOA. 2009. Disponível em: < https://www.cidasc.sc.gov.br/inspecao/files/2020/06/Of%C3%ADcio-DIPOA-15.2009-Uso-de-conservantes-e-aditivos-em-produtos-c%C3%A1rneos.pdf>. Acesso em: 05 ago. 2024.

BIANCO JUNIOR, A. Nitrato e Nitrito de Sódio em Carnes em Natureza e em Produtos Cárneos sem suas adições. 2020. 75 p. Dissertação (Mestrado em Alimentos de Origem Animal). Universidade Federal do Rio Grande do Sul, Porto Alegre – RS, 2020.

CAUCHICK MIGUEL, P. A.; SOUSA, R. O método do Estudo de caso na Engenharia de

Produção. In CAUCHICK MIGUEL, P. A. (Org.) Metodologia de Pesquisa em Engenharia

de Produção e Gestão de Operações. Rio de Janeiro: Elsevier, 2012, cap.6, p.130-148.

DUTRA, W.; SILVA, A.M.A.D. Processamento de Carnes e Derivados. Recife: Rede e-Tec. Brasil, 2013.

HONIKEL, K.O. The use and control of nitrate and nitrite for the processing of meat products. Meat Science, v.78, n.1-2, p. 68-76, 2008. DOI: https://doi.org/10.1016/j.meatsci.2007.05.030

LOFTI, A.; BRYAN, N.S. Role of sodium nitrite curing of meat in curing human disease. In DIKEMAN, M. (Org.) Encyclopedia of Meat Sciences. London: Elsevier, 2024, cap.2, p.453-460. DOI: https://doi.org/10.1016/B978-0-323-85125-1.00006-5

NUNES, T.K.; KARAM, L.B. Aplicação de Barreiras Tecnológicas no Desenvolvimento de Salsicha Isenta de Nitrato e Nitrito – Revisão. Revista Científica Semana Acadêmica, v.1, p. 1 – 29, 2017.

OLIVEIRA, E.M.D. Nitrato, nitrito e sorbato em produtos cárneos consumidos no Brasil. 2014. 41 p. Monografia (Bacharelado em Farmácia-Bioquímica). Faculdade de Ciências Farmacêuticas de Araraquara, da Universidade Estadual Paulista “Júlio de Mesquita Filho”, Araraquara – SP, 2014.

PEGG, R. B.; HONIKEL, K. O. Principles of curing. In: TOLDRA, F. (Org.). Handbook of fermented meat and poultry. Hoboken: Wiley Blackwell, 2015, cap.4, p. 19-30. DOI: https://doi.org/10.1002/9781118522653.ch4

SARMENTO, C.M.P. Modelagem do crescimento microbiano e avaliação sensorial no estudo da vida de prateleira da mortadela e da linguiça defumada em armazenamento isotérmico e não isotérmico.2006. 162 p. Tese (Doutorado em Engenharia Química). Universidade Federal de Santa Catarina, Florianópolis – SC, 2006.

SILVA, D. G. Quantificação de nitrito em produtos cárneos embutidos. 2017. 26 p. Trabalho de Conclusão de Curso (Bacharelado em Ciência e Tecnologia de Alimentos) - Universidade Federal do Pampa, Itaqui - RS, 2017.

SHAHIDI, F.; DANIELSKI, R.; PEGG, R. Curing | Brine curing of meat. In DIKEMAN, M. (Org.) Encyclopedia of Meat Sciences. London: Elsevier, 2024, cap.1, p.370-382. DOI: https://doi.org/10.1016/B978-0-323-85125-1.00187-3

TURRIONI, J. B.; MELLO, C. H. Metodologia de pesquisa em Engenharia de Produção: estratégias, métodos e técnicas para condução de pesquisas quantitativas e qualitativas. Itajubá: Unifei, 2012.

Published

2025-09-17

Issue

Section

Tecnologia em Produção Industrial

How to Cite

REINA, Lucilene Cristina; TERAZZI, Luis Fernando. ANALYSIS OF THE USE AND CONTROL OF NITRITE AND SODIUM NITRATE IN THE MANUFACTURING OF JERKED BEEF: implications for food quality and safety. Revista Interface Tecnológica, Taquaritinga, SP, v. 21, n. 2, p. 660–671, 2025. DOI: 10.31510/infa.v21i2.2012. Disponível em: https://revista.fatectq.edu.br/interfacetecnologica/article/view/2012. Acesso em: 5 dec. 2025.