ALLIGATOR BREEDING IN CAPTIVITY
DOI:
https://doi.org/10.31510/infa.v20i1.1574Keywords:
Protein Production, Swamp, biobusinessAbstract
The creation of alligators in captivity is a way of preserving the species because the animal in captivity has a longer life expectancy, compared to the animal I have lived in nature. Brazil has great potential for this biobusiness due to its territorial and climatic extensions. The demand for the meat has been increasing due to its nutritional characteristics, low in saturated fat, few calories and free of carbohydrates, for this reason alligator meat is increasingly sought after by consumers looking for healthy eating options. , allied to this the high value of the skin in the foreign market, and the trade of by-products; makes alligator breeding in captivity considered as a potential income option for producers. This study aims to describe the main activities, bringing guidelines on the creation, structure, market analysis and financial viability, done through a bibliographical review, evaluating in a qualitative way. aiming to contribute to new research for this promising field.
Downloads
References
ABZ - ASSOCIAÇÃO BRASILEIRA DE ZOOTECNISTAS; Com mercado em expansão zootecnista aposta em criação de jacarés no interior do MS; Brasília/DF; 2022; Disponível em http://abz.org.br/blog/com-mercado-em-expansao-zootecnista-aposta-em-criacao-de-jacares-no-interior-do-ms/#:~:text=H%C3%A1%207%20anos%2C%20o%20zootecnista,confinamento%20de%20jacar%C3%A9s%20do%20Brasil; Acesso em 02/09/2022
ALEIXO V.M. Efeitos do uso de farelo de soja e de sistemas de alimentação sobre o desempenho de filhotes de Jacaré-do-Pantanal. Dissertação, Universidade Federal de Lavras, (2000). Disponível em DISSERTAÇÃO_Efeitos%20do%20uso%20de%20farelo%20de%20soja%20e%20de%20sistemas%20de%20alimentação%20sobre%20o%20desempenho%20de%20filhotes%20de%20jacaré-do-pantanal%20Caiman%20yacare%20(DAUDIN,%201802)%20(1).pdf
CARREIRA L.B.T.; Avaliação de propriedades criadoras do jacaré-de-papo-amarelo (Caiman latirostris: Alligatoridae) do Estado de São Paulo. Dissertação apresentada ao Programa de Pós-graduação em Aquicultura do Centro De Aquicultura da UNESP – CAUNESP- Jaboticabal-SP, 2014. Disponível em:.https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://repositorio.unesp.br/bitstream/11449/110336/1/000777297.pdf&ved=2ahUKEwjMmaPj3MT6AhVXB7kGHee1BC4QFnoECCwQAQ&usg=AOvVaw1jf7j35eViw5esqkzm58HY; Acesso em: 03/10/2022.
COUTINHO M. E.; Desenvolvimento do agronegócio de peles e couros de espécie silvestres. Reuniões técnicas sobre couros e peles. Embrapa-MS. Disponível em: Desenvolvimento do agronegócio de peles e couros de espécies silvestres (embrapa.br) . Acesso em: 11/11/2022.
DANTAS FILHO, J.V.; FRANCK, K.M.; GASPOROTTO, P.H.G.; CAVALI, j.; Desenvolvimento da jacaricultura no Brasil; Revista Ciência e saúde animal; 01/2020; disponível em http://revistas.icesp.br/index.php/CSA/issue/view/187; acesso em 02/09/2022.
GONÇALVES F.S.; BASSETTI, L.A.B; VILELA M.P.M; VERDADE, L.M, Manejo de jacarés de papo amarelo em cativeiro; Universidade de São Paulo, São Paulo, 2001.
PIRAN, Camila, Proposta para gestão da qualidade e da segurança do alimento da unidade de processamento de carne de jacaré da coocrijapan, Dissertação do programa de pós-graduação de engenharia da Universidade Federal de São Carlos, São Carlos, 2010.
REVISTA STYLENEWS; Custo da carne de jacaré em 2022 – O precedente; Revista eletrônica. Disponível em https://ebstomasborba.pt/custo-de-carne-de-jacare-em-2022-o-precendente; Acesso em 03/10/2022.
SOARES S. J.; Pesquisa científica: uma abordagem sobre o método qualitativo. Revista Ciranda –Montes Claros, v. 1, n.3, pp.168-180, jan/dez-2019. Disponível em: https://www.periodicos.unimontes.br/index.php/ciranda/article/view/314/348. Acesso em:05/11/2022.
SOUSA A.S. et.al.; A PESQUISA BIBLIOGRÁFICA: PRINCÍPIOS E FUNDAMENTOS; Cadernos da Fucamp, v.20, n.43, p.64-83/2021.
VERDADE Luciano. M.; O Programa Experimental deCriação em Cativeiro do Jacaré-de-papo –amarelo (CAIMAN latirostris); ESALQ/USP:HISTORICO e Perspectiva; São Paulo, 2001.
IBGE; PPM – Pesquisa da Pecuária Municipal; Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística, 2018; Disponível em: https://www.ibge.gov.br/estatisticas/economicas/agricultura-e-pecuaria/9107-producao-da-pecuaria-municipal.html. Acesso em:05/11/2022.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2023 Revista Interface Tecnológica

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Os direitos autorais dos artigos publicados pertencem à revista Interface Tecnológica e seguem o padrão Creative Commons (CC BY 4.0), que permite o remixe, adaptação e criação de obras derivadas do original, mesmo para fins comerciais. As novas obras devem conter menção ao(s) autor(es) nos créditos.


.jpg)


1.png)
1.png)