BIOTECHNOLOGY IN AGRIBUSINESS FOR SOIL PREPARATION

Authors

DOI:

https://doi.org/10.31510/infa.v21i2.2100

Keywords:

biofertilizers., microrganisms., sustainability.

Abstract

This article examines the role of biotechnology in soil preparation, highlighting its role in promoting more sustainable and efficacious agricultural practices. The research is based on a case study and a comprehensive review of the scientific literature. It examines the effectiveness of microorganisms such as Rhizobium, Azospirillum, Bacillus, and Pseudomonas, which act as biofertilizers. The study emphasizes the importance of biological nitrogen fixation, phosphorus solubilization, and plant growth hormone production, as well as the use of cover crops. The findings indicate that biotechnology has the potential to enhance soil health, enhance nutrient availability, and enhance soil structure, thereby enhancing crop productivity. The article concludes that investing in biotechnological innovations is a promising approach to address future agricultural challenges, while also aligning with present environmental and social demands. The implementation of sustainable practices in agribusiness necessitates the training of producers and assistance from government policies.

Downloads

Download data is not yet available.

References

AIRES, R. Plantas de cobertura são importantes para a agricultura. Plantas de cobertura do solo. [s.n.t]. Disponível em: https://agriq.com.br/?s=PLANTAS+DE+COBERTURA. Acesso em: 19 de ago. 2024.

AMADO, T. J. C.; BAYER, C.; ELTZ, F. L; BRUM, A. C. R. Potencial de culturas de cobertura em acumular carbono e nitrogênio no solo no plantio direto e a melhoria da qualidade ambiental. Revista Brasileira de Ciências do solo, Viçosa, MG, v. 25, n. 1, p. 189-197, jan./mar. 2001. DOI: https://doi.org/10.1590/S0100-06832001000100020

COSTA, M. M. M. N. Fixação biológica de Nitrogênio: uma revisão. Campina Grande: Embrapa Algodão, 2023. 34 p. 1-17 (Embrapa Algodão. Documentos, 293).

DADALTO, J. P.; FERNANDES, H. C.; TEIXEIRA, M. M.; CECON, P. R.; DE MATOS, A. T. Sistema de preparo do solo e sua influência na atividade microbiana. Revista de Engenharia Agrícola, Jaboticabal, SP, v. 35, n. 3, p. 506-513, maio/jun. 2015. DOI: https://doi.org/10.1590/1809-4430-Eng.Agric.v35n3p506-513/2015

DA SILVA, A. L. P. et al. As contribuições dos microrganismos na qualidade do solo na agricultura. Peer Review, v. 6, n. 7, p. 96-106, 2024. DOI: https://doi.org/10.53660/PRW-2036-3725

CARRIERI, A. P.; MONTEIRO, A. V. V. M. A Agricultura Sustentável e a Biotecnologia: Trajetórias Tecnológicas E A (Neo) Territorialização no Campo. Informações Econômicas, SP, v.26, n.4, abr. 1996.

DIAS, Histeffany de Souza Arantes. Nitrogênio em Solo Sob Sistema de Integração Lavoura-Pecuária. 2024. Trabalho de Graduação de Curso (Graduação em Agronomia) - Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia Goiano, Iporá/GO.

DÖBEREINER, J.; ARRUDA, N. B.; PENTEADO, A. F. Avaliação da fixação do nitrogênio, em leguminosas, pela regressão do nitrogênio total das plantas sobre o peso dos nódulos. Pesquisa Agropecuária Brasileira, v. 1, n. 1, p. 233-237, 2024.

EMBRAPA. Fixação Biológica de Nitrogênio.[s.n.t]. Disponível em:

www.embrapa.br/tema-fixacao-biologica-de-nitrogenio. Acesso: 5 de set. 2024

GAMA-RODRIGUES, E. F. et al. Alterações na biomassa e na atividade microbiana da serapilheira e do solo, em decorrência da substituição de cobertura florestal nativa por plantações de eucalipto, em diferentes sítios da região sudeste do Brasil. Revista Brasileira de Ciência do solo, v. 32, p. 1489-1499, 2008. DOI: https://doi.org/10.1590/S0100-06832008000400013

NETO, Fernando Gorni. Gestão do Agronegócio 4.0. In: Gestão 4.0 em Tempos de Disrupção. Blucher Open Access, p. 190-209. 2020. DOI: https://doi.org/10.5151/9786555500059-09

SILVA, Clayton S. et al. Solubilização de fosfatos inorgânicos por bactérias endofíticas isoladas de maracujá amarelo (Passiflora edulis Sims f. flavicarpa). Revista Craibeiras de Agroecologia, v. 1, n. 1, 2018.

PRIMO, D.C; MENEZES, R. C; SILVA, T. O.Substâncias húmicas da matéria orgânica do solo: uma revisão de técnicas analíticas e estudos no nordeste brasileiro. Scientia Plena, v. 7, 1-13, 2011.

RIBEIRO, V. P.; MARRIEL, I. E.; SOUSA, S. M.; LANA, U. G. P.; MATTOS, B. B.; OLIVEIRA, C. A.; GOMES, E. A. Endophytic Bacillus strains enhance pearl millet growth and nutrient uptake under low-P. Brazilian Journal of Microbiology, v. 49, p. 40-46, 2018. DOI: https://doi.org/10.1016/j.bjm.2018.06.005

TAVANTI, Renan Francisco Rimoldi. Indicadores de qualidade química do solo em sistemas de pecuaria extensiva no cerrado Brasileiro. 2020. Tese (Doutorado em Agronomia) - Universidade Estadual Paulista “Julio de Mesquita Filho”, Faculade de Engenharia, Ilha Solteira/SP. 2020.

ZHANG, Liang et al. Kinetics and mechanisms of phosphorus adsorption in soils from diverse ecological zones in the source area of a drinking-water reservoir. International journal of environmental research and public health, v. 12, n. 11, p. 14312-14326, 2015. DOI: https://doi.org/10.3390/ijerph121114312

Published

2025-09-17

Issue

Section

Tecnologia em Agronegócio

How to Cite

DAMASCENO, Samara dos Santos; RODOLPHO, Daniela. BIOTECHNOLOGY IN AGRIBUSINESS FOR SOIL PREPARATION. Revista Interface Tecnológica, Taquaritinga, SP, v. 21, n. 2, p. 566–577, 2025. DOI: 10.31510/infa.v21i2.2100. Disponível em: https://revista.fatectq.edu.br/interfacetecnologica/article/view/2100. Acesso em: 5 dec. 2025.