FERTIGATION WITH VINASSE USING LOCALIZED SYSTEMS
DOI:
https://doi.org/10.31510/infa.v21i1.1861Keywords:
Sustainability, Localized Vinasse, Technology in the application of VinasseAbstract
Vinasse fertigation in the localized system represents an innovative and sustainable approach to the fertilization of agricultural crops. This scientific article presents a detailed analysis of this practice, highlighting its principles, benefits and challenges. Vinasse is a by-product generated in the production of ethanol from sugar cane, it is a rich source of essential nutrients such as potassium, nitrogen and phosphorus, making it an ideal natural fertilizer for agricultural crops. Vinasse fertigation in the localized system involves the precise application of these nutrients directly to the plant roots, providing a uniform and effective distribution of agricultural inputs. A primary advantage of this method is its effectiveness in the use of resources, as it allows the reduction of water and fertilizer consumption, resulting in cost savings for farmers. Furthermore, fertigation with vinasse promotes healthy and vigorous crop growth, increasing their productivity and quality. Challenges such as precise dosing, choosing appropriate equipment and sustainable waste management need to be overcome. More research and technological advances are needed to optimize fertigation and its application in various agricultural conditions. However, fertigation with vinasse in the localized system has great potential in sustainability and efficiency in agriculture, offering an economical and environmentally friendly alternative for crop fertilization. As science and technology advance, it is expected that this practice will continue to play an important role in the development of more resilient and sustainable agricultural systems in the future.
Downloads
References
BASTOS, Váleria Delgado. BNDES. BNDES, 2007. Disponível em: http://web.bndes.gov.br/bib/jspui/handle/1408/2527. Acesso em: 07 fev. 2024.
BEBÉ, Felizarda Viana. Avaliação de solos sob diferentes períodos de aplicação com vinhaça, 13, 2009. 781-787. DOI: https://doi.org/10.1590/S1415-43662009000600017
CETESB. Cetesb, 2024. Disponível em: https://cetesb.sp.gov.br. Acesso em: 21 fev. 2024.
FILHO, José Orlando. Sistemas de aplicação de vinhaça em cana-de-açúcar. Açúcar e Álcool , 1981. 28-36.
GUSMÃO, Stephanie Funari Amaral; SATO, Sonia Sanae; BERTOLLI, Suzana Chiari. A viabilidade dos custos de utilização da vinhaça no cultivo de canade-açúcar, Presidente Prudente, Dezembro 2017. DOI: https://doi.org/10.5747/cs.2017.v01.nesp2.s0189
JUNIOR, Hernani Mazier. Modelagem dinâmica do processo e geração, armazenamento e distribuição de vinhaça em uma unidade sucroenergética, Uberaba, 28 Julho 2023. 69.
MACEDO, Neusa Dias De. Iniciação a pesquisa bibliográfica: guia do estudante para a fundamentação do trabalho de pesquisa (1995). 2. ed. São Paulo: Loyola, 1995. Acesso em: 07 fev. 2024.
MACHADO, Anália. O que é pesquisa qualitativa? Academica, 2021. Disponível em: https://www.academica.com.br/post/o-que-%C3%A9-pesquisa-qualitativa. Acesso em: 07 fev. 2024.
PENATTI, Claudimir Pedro. VINHAÇA: Efeitos no solo e na planta, Jaboticabal, Outubro 2007.
PREVITALI, Noemi Rafaela. Uso de vinhaça para fertirrigação, Araçatuba, 2011.
REZENDE, José Carlos. RPA News. RPA News, 2024. Disponível em: https://revistarpanews.com.br/companhia-desenvolve-novo-conceito-de-carreta-de-aplicacao-de-vinhaca-localizada/. Acesso em: 24 Março 2024.
RODRIGUES, Thais. Cerrado. Blog Cerrado, 2021. Disponível em: https://cerradocase.com.br/blog-fertirrigacao/. Acesso em: 19 Fevereiro 2024.
ROSSETTO, Adilson José. Utilizacao agronomica dos sub-produtos e residuos da industria acucareira e alcooleira., 1987.
ROSSETTO, Raffaella. Cana-de-açúcar, Campinas: Instituto Agonômico, 2008a. 289-312.
ROSSETTO, Raffaella. A cultura da cana, da degradação à conservação. Visão Agrícola, São Paulo, Junho 2004b. 80-85.
SANTOS, José Darcy Dos. Utilização da vinhaça como componente de solução nutritiva para hidroponia., 2010.
SILVA, Apolino José Nogueira Da.; CABEDA, Mário Sérgio Vaz. Compactação e compressibilidade do solo sob sistemas de manejo e níveis de umidade, Boca da Mata, Dezembro 2006. DOI: https://doi.org/10.1590/S0100-06832006000600001
SOUZA, Gustavo Ferreira De. Agricultura de precisão por sensoriamento remoto: ESTUDO , Belo Horizonte, Julho 2022.
SOUZA, Jânio Kleiber Camelo De. Fertirrigação com vinhaça na produção de cana-de-açúcar. Agropecuária Científica no Semiárido, 2015. 7-12
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2025 Revista Interface Tecnológica

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Os direitos autorais dos artigos publicados pertencem à revista Interface Tecnológica e seguem o padrão Creative Commons (CC BY 4.0), que permite o remixe, adaptação e criação de obras derivadas do original, mesmo para fins comerciais. As novas obras devem conter menção ao(s) autor(es) nos créditos.