SUSTAINABLE COFFE

the importance of biological control in the preservation of coffe growing ecosystems

Authors

  • Andrieli de Souza Fatec Taquaritinga
  • Alessandra Furlanetti Fatec Taquaritinga

DOI:

https://doi.org/10.31510/infa.v22i1.1842

Keywords:

Control, Pests, Natural

Abstract

Biological control is a highly efficient method for managing agricultural pests and disease-carrying insects. This process is based on the use of its natural enemies, which can be other insects, predators, parasitoids and microorganisms. In Brazil, which ranks as the fourth largest grain producer in the world, with emphasis on coffee, biological control has proven to be a fundamental tool for the success of agriculture. The advantages of controlling harmful pests using natural resources bring many benefits to the producer and to human health, as it reduces the use of chemical insecticides, as their exacerbated use has begun to generate contamination and serious consequences for crops. To start using this control, it is necessary to identify the pest that is starting in the crop and then have knowledge of what its natural enemy is and then start acting punctually in the affected areas.

Downloads

Download data is not yet available.

References

YAMAMOTO, Fernando H. L. Filho; Juliano B. Pazini. Controle biológico: O que é?. Agência Sementes Biomatrix. Disponível em: https://sementesbiomatrix.com.br/blog/fitossanitario/manejo-de-pragas/controle-biologico. Acesso em: 05 fer. 2023.

https://www.embrapa.br/tema-controle-biologico/sobre-o-tema

CARVALHO, Júlio C. Souza. Prevenção e combate a broca; . p. 03-04. Acesso em: 19 fer. 2023.

BAPTISTELLA – Principais pragas do café: Prevenção, identificação e controle. 2020. Disponível em: https://blog.aegro.com.br/pragas-do-cafe/. Acesso em: 14 mai. 2023.

GONÇALVES, Fatos históricos do controle biológico. 1996 – p.98. Disponível em: https://www.floram.org/article/588e224be710ab87018b47

f/pdf/floram-3-%C3%BAnico-96.pdf. Acesso em: 22 out. 2023.

LOPES, Lucas. Controle biológico de pragas e doenças vantagens e cuidados a se tomar. 2020.

Disponível em: https://rizobacter.com.br/novidades/6/artigos/95/controle-biologico-de-pragas-e-doencas:-vantagens-e-cuidados-a-se-tomar#:~:text=O%20recomendado%20%C3%A9%20sempre%20fazer,oficiais%20de%20controle%20e%20regulamenta%C3%A7%C3%A3o. Acesso em: 22 out. 2023.

MAXMAQ. (2019). Controle biológico de pragas – o que é e para quem funciona.

Disponível em: https://maxmaq.com.br/blog/controle-biologico-de-pragas/#:~:text=Abaixo%20voc%C3%AA%20confere%20os%20principais,baixo%20risco%20de%20polui%C3%A7%C3%A3o%20ambiental. Acesso em: 22 out. 2023.

VEZZALI, Fabiana. Desmatamento e poluição seguem o rastro do agronegócio. 2006.

Disponível em: Fonte:https://reporterbrasil.org.br/2006/07/desmatamento-e-poluicao-seguem-o-rastro-do-agronegocio/. Acesso em: 22 out. 2023.

VIEIRA, Agostinho. Agronegócio e meio ambiente não andam juntos mas deveriam. 2022.

Disponível em: https://projetocolabora.com.br/ods12/agronegocio-e-meio-ambiente-nao-andam-juntos-mas-deveriam/#:~:text=Na%20compara%C3%A7%C3%A3o%20entre%202020%20e,e%20a%20Caatinga%20(7%25). Acesso em: 22 out. 2023.

AGENCIA BRASIL. (2020). Produção de café cria alternativa ao desmatamento em Rondônia.

Dinponível em: https://globorural.globo.com/Noticias/Agricultura/Cafe/noticia/2020/05/producao-de-cafe-cria-alternativa-ao-desmatamento-em-rondonia.html. Acesso em: 22 out. 2023.

PRADO, Simone S. Principais pragas do cafeeiro no contexto do manejo integrado de pragas. 2015.

Disponível em: https://www.embrapa.br/busca-de-noticias/-/noticia/6694669/artigo---principais-pragas-do-cafeeiro-no-contexto-do-manejo-integrado-de-pragas. Acesso em: 22 out. 2023.

MASCARDINI, Davi. Importância dos inimigos naturais do controle do bicho mineiro. 2028.

Disponível em: https://revistadeagronegocios.com.br/davi-moscardini-importancia-dos-inimigos-naturais-no-controle-do-bicho-mineiro/#:~:text=Principais%20inimigos%20naturais,podem%20ser%20infestadas%20por%20parasitoides. Acesso em: 22 out. 2023.

SOLUBI. (2022). O que é controle biológico.

Disponível em: https://www.solubio.agr.br/post/o-que-%C3%A9-controle-biol%C3%B3gico?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=controle_biologico&gclid=CjwKCAjw4ZWkBhA4EiwAVJXwqaoVzRnWTXFJbIsrrVCorqyVHKylTjgZEYBNlLF0lssM8k07damLXhoCNpwQAvD_BwE. Acesso em: 22 out. 2023.

BIOMATRIX. (2021). Ciência a serviço da sustentabilidade.

Acesso em: https://www.embrapa.br/tema-controle-biologico/sobre-o-tema. Acesso em: 22 out. 2023.

EMBRAPA. (2015). Manual do combate a broca.

Acesso em: https://www.embrapa.br/busca-de-noticias/-/noticia/6694669/artigo---principais-pragas-do-cafeeiro-no-contexto-do-manejo-integrado-de-pragas

manual-combate-a-broca.pdf

EMBRAPA. (2015). Principais pragas do cafeeiro no contexto do manejo integrado de pragas.

Acesso em: https://www.embrapa.br/busca-de-noticias/-/noticia/6694669/artigo---principais-pragas-do-cafeeiro-no-contexto-do-manejo-integrado-de-pragas https://portaladama.com/bicho-mineiro/

PORTAL SYNGENTA. (2021). Ácaro vermelho.

Disponível em: https://portal.syngenta.com.br/noticias/glossario-de-alvos/acaro-vermelho/. Acesso em: 22 out. 2023.

EQUIPE MAIS SOJA. (2020). Vantagens e limitações da utilização de Beauveria bassiana.

Disponível em: https://maissoja.com.br/vantagens-e-limitacoes-da-utilizacao-de-beauveria-bassiana/. Acesso em: 22 out. 2023.

Published

2025-10-24

Issue

Section

Tecnologia em Agronegócio

How to Cite

DE SOUZA, Andrieli; FURLANETTI, Alessandra. SUSTAINABLE COFFE: the importance of biological control in the preservation of coffe growing ecosystems. Revista Interface Tecnológica, Taquaritinga, SP, v. 22, n. 1, p. 273–282, 2025. DOI: 10.31510/infa.v22i1.1842. Disponível em: https://revista.fatectq.edu.br/interfacetecnologica/article/view/1842. Acesso em: 5 dec. 2025.