OPTIMIZATION OF THE SUPPLY CHAIN BY REDUCING WASTE

Authors

DOI:

https://doi.org/10.31510/infa.v19i2.1486

Keywords:

Lean Manufacturing, Organization, Processes Improvement

Abstract

It is extremely important for any company to understand the entire supply chain involved within a given process, so that you can understand where all the inputs and outputs are. By studying the logistics department of a large agribusiness company in southeastern Brazil, it was possible to apply the concept of the Toyota Production System (lean manufacturing) to identify all waste during the functions performed by employees, with the objective of minimizing them. The methodology used for the work was a qualitative research within the organization, based on the design thinking tool, flowcharts, tables and sketches. The results obtained with the research were satisfactory, proving that it is always possible to identify a corrupted flow and correct it, adding value in production, it is then concluded that logistics is fundamental for solving problems, allowing to deliver the right product, at the right time, with the quality necessary for the mutual satisfaction of business interests.

Downloads

Download data is not yet available.

References

BOWERSOX, D. J.; CLOSS, David J. Logística empresarial: o processo de integração da cadeia de suprimentos. São Paulo: Atlas, 2001.

CAMPOS, V. F. Gerenciamento da rotina do trabalho do dia-a-dia. Belo Horizonte: Editora Fundação Christiano Ottoni, 1996.

CHIAVENATO, I. Introdução à teoria geral da administração: uma visão abrangente da moderna administração das organizações: edição compacta. 3 ed. Rio de Janeiro: Campus, 2004

DEMING, W. E. Qualidade: a revolução da administração. Rio de Janeiro: Marques-Saraiva, 1990.

KALKMANN, G. L. Qualidade Necessária: para empresas de serviços contábeis. Itajaí: Berger, 2002.

MACHADO, J. L. O papel do serviço público municipal na logística reversa do óleo de cozinha. – São Paulo, SP: [s.n], 2009.

MARTINS, E. Contabilidade de custos. - 9. ed. - São Paulo: Atlas, 2010.

MARTINS, M. A. Gestão Educacional: Planejamento Estratégico e Marketing. l. ed. Rio de Janeiro. Brasport, 2007.

NOVAES, A. G. Logística e gerenciamento da cadeia de distribuição: estratégia, operação e avaliação. Rio de Janeiro: Campus, 2001.

OHNO, T. Sistema Toyota de Produção – Além da Produção em Larga Escala. Porto Alegre, 1997.

PIMENTEL, Cinthia. ONDE ESTÁ O DESPERDÍCIO? CONHEÇA OS 8 TIPOS MAIS COMUNS NAS EMPRESAS. Senai, 2021. Disponível em: <https://senaies.com.br/news/onde-esta-o-desperdicio-conheca-os-8-tipos-mais-comuns-nas-empresas/>. Acesso em: 02/04/2022.

SILVA, J. M. 5s: o ambiente da qualidade. 2 ed. Belo Horizonte: Fundação Christiano Ottoni, Escola de Engenharia da UFMG, 1994.

___________. O ambiente da qualidade na prática 5s. 3. Ed. Belo Horizonte: Fundação Christiano Ottoni, 1996.

Published

2022-12-20

Issue

Section

Tecnologia em Produção Industrial

How to Cite

BAPTISTA, Matheus Augusto; DE LIMA, Cleber Marcelo; MENDES, Oswaldo Lazaro. OPTIMIZATION OF THE SUPPLY CHAIN BY REDUCING WASTE. Revista Interface Tecnológica, Taquaritinga, SP, v. 19, n. 2, p. 949–960, 2022. DOI: 10.31510/infa.v19i2.1486. Disponível em: https://revista.fatectq.edu.br/interfacetecnologica/article/view/1486. Acesso em: 5 dec. 2025.